Een teek bij je kat: wat is belangrijk om te weten!

Veel katten komen graag buiten. Na een dag op avontuur komen ze ’s avonds vaak naar binnen. Na het eten komen ze voor een knuffel bij je op schoot en dan bij het aaien voel je opeens een bultje. Je kijkt beter en ziet een teek. Wat doet een teek bij een kat, wat zijn de risico’s en wat kun je het beste doen?

Let op: dit artikel bevat algemene informatie over teken, tekenpreventie en gevaren van teken bij katten. Als je kat een teek heeft, kijk dan bij teek verwijderen bij je kat.

Wat is een teek?

Teken zijn parasieten die behoren tot de familie van spinachtigen. Ze leven op lage planten, zoals struiken, halfhoge planten en grassen. Wanneer ze een gastheer hebben gevonden, zoals een kat, steken ze en zuigen bloed. Een teek is normaal gesproken een paar millimeter groot, maar wanneer de vrouwtjesteek zich volzuigt met bloed kan de teek groeien tot meer dan een cm groot. Dat ze zo kunnen groeien komt door de rekbare huid, waardoor wel 100x  het eigen lichaamsgewicht opgenomen kan worden. Een vrouwtjesteek drinkt zoveel bloed zodat ze eitjes kan leggen.

Controleer regelmatig of je kat een teek heeft

In de lente worden teken actief, kunnen ze op je kat terecht komen en ziekten overbrengen. Controleer daarom vanaf het voorjaar tot het begin van de winter op teken bij je kat. Wanneer je kat in die periode regelmatig buiten komt, kun je hem het beste dagelijks controleren.

Controleer vanaf het voorjaar je kat dagelijks op teken

Eenmaal op de kat terecht gekomen zoekt de teek een warm plekje in de vacht. Ze zetten zich meestal vast bij de oksels, liezen, buik, oren en staartaanzet van je kat. Ook populair zijn de poten, tussen de tenen, op borst of in de nek. Kortom; je kunt het beste je hele kat controleren.

Het controleren van je kat op teken doe je als volgt:

  • Ga met je vingers over de huid van je kat om te voelen of er oneffenheden zijn.
  • Kijk of je geen beestjes over de vacht ziet kruipen.
  • Controleer dagelijks, de meeste katten vinden het heerlijk!
  • Let wel op dat je voorzichtig bent en niet per ongeluk een teek lostrekt. 

Katten spenderen veel tijd aan het verzorgen van hun vacht en ze staan er om bekend dat ze zelf ook teken vangen. Echter als je een teek bij je kat vindt, kijk dan bij teek verwijderen bij je kat om hem weg te halen.

Risico’s van teken bij je kat

Teken kunnen besmet zijn met ziekteverwekkende bacteriën. Door je kat te bijten, kunnen ze deze overbrengen. Hier kun je meer over lezen in ons artikel de ziekte van Lyme en andere tekenbeetziekten.

Teken voorkomen

Helaas kun je een teek bij je kat niet voorkomen. Wat je wel kunt doen is de kat behandelen met preventieve middelen. Bijvoorbeeld Beaphar COMBOtec voor katten. Je brengt deze druppels op de nek van je kat om tegen teken te beschermen. Een andere optie is Fiprotec Spray die werkt tegen vlooien, teken en luizen. Bovendien mag het al vanaf 2 dagen gebruikt worden, en is dus ideaal voor het behandelen van teken bij kittens.