dierenarts onderzoekt hond ziekte van lyme

De ziekte van Lyme bij je hond

En andere tekenbeetziekten

De ziekte van Lyme, of Lyme Borreliose, is een ziekte die wordt veroorzaakt door de Borrelia burgdorferi bacterie. Volgens het RIVM is in Nederland ongeveer 20% van de teken besmet met deze bacterie. Een besmette teek draagt de bacterie over op je hond. Ook mensen en katten kunnen besmet raken. Daarnaast zijn er ook andere ziekten die teken kunnen overbrengen, zoals Anaplasmose, Babesiose en meer. In dit artikel lees je meer over de symptomen, diagnose en behandeling van Lyme bij een hond, en informatie over de andere tekenbeetziekten bij honden.

Weetje: De ziekte van Lyme heet zo omdat in het Amerikaanse plaatsje “Old Lyme” een epidemie van gewrichtsaandoeningen uitbrak. De patiënten waren allemaal gebeten door een teek en bleken hierdoor besmet te zijn.

Symptomen van Lyme bij je hond

De meeste honden die besmet worden met de ziekte van Lyme krijgen geen klachten. Als ze wel klachten krijgen, is dat vaak pas weken of maanden na de tekenbeet. Het meest voorkomende verschijnsel is gewrichtsontsteking, wat zich kan uiten in kreupelheid en pijn. Andere symptomen zijn:

  • Koorts
  • Nierproblemen
  • Verlies van eetlust


Deze klachten wijzen niet specifiek naar de ziekte van Lyme bij je hond, er kan ook een andere oorzaak zijn. Vooral de combinatie gewrichtsklachten met koorts kan wel reden zijn om te denken aan deze ziekte. Dezelfde klachten komen overigens ook voor bij katten met Lyme.

In tegenstelling tot mensen, krijgt een hond met de ziekte van Lyme geen rode plek of kring op de plek van de beet. Een hond kan wel een bult krijgen op de plek van de tekenbeet, maar dit hoeft niet te betekenen dat je hond besmet is. De huid is slechts geïrriteerd, en na verloop van tijd verdwijnt dit bultje meestal vanzelf. Als het bultje na een paar dagen nog niet weg is, neem dan contact op met je dierenarts.

Hoe wordt de diagnose Lyme gesteld en wat is de behandeling?

Als je denkt dat je hond de ziekte van Lyme heeft, neem dan contact op met je dierenarts. Deze kan dan onderzoek doen om vast te stellen waar de klachten vandaan komen. Bloedonderzoek sluit uit of er sprake is van een infectie, eventuele röntgenfoto’s sluiten andere oorzaken van kreupelheid uit. Alleen een dierenarts kan de ziekte bij je hond vaststellen.

Een hond die besmet is met Lyme kan de ziekte niet overdragen op mensen of andere huisdieren.

Als je hond de ziekte van Lyme heeft wordt die indien nodig behandeld met antibiotica. De dierenarts zal hiervoor een plan opstellen. Huisdieren besmet met Lyme kunnen de ziekte niet overdragen op mensen of andere huisdieren.

Preventie

→ Controleer je hond regelmatig op teken en verwijder de teek zo snel mogelijk.

Je kunt eventueel ook je hond laten inenten tegen de ziekte van Lyme. Hij heeft dan twee vaccinaties nodig met een tussentijd van drie weken. Vervolgens wordt dit jaarlijks herhaald. De vaccinatie beschermt niet tegen andere ziektes die worden overgebracht door teken. Het is dus alsnog het beste voor je hond om óók middelen te gebruiken die beschermen tegen teken (bekijk onze producten tegen teken op je hond).

Andere tekenbeetziekten bij honden

Naast de ziekte van Lyme kunnen teken ook andere ziekteverwekkers overbrengen. Symptomen van verschillende tekenbeetziektes lijken vaak veel op elkaar. Zo komen klachten als koorts, lusteloosheid en verminderde eetlust vaak voor. Hieronder vind je de meest belangrijke ziektes:

Anaplasmose

Anaplasmose wordt veroorzaakt door de Anaplasma Phagocytophilum bacterie. In Nederland draagt zo’n 2-4% van de teken deze bacterie bij zich. De infectie veroorzaakt een tekort aan stollingsbloedcellen. Je hond kan hierdoor griepachtige verschijnselen krijgen. Meestal geneest de hond na ongeveer vier weken vanzelf. Als je hond last krijgt van klachten als o.a. koorts, slechte eetlust, stijfheid en braken, neem dan contact op met de dierenarts.

Bartonellose

Bartonellose wordt veroorzaakt door de Bartonella bacterie. De ziekte komt zelden voor bij honden. Het is mogelijk, maar onwaarschijnlijk, dat de hond de ziekte aan een mens overdraagt door krabben of bijten. De dierenarts behandelt de ziekte met antibiotica.

Babesiose

Babesiose is een zeer gevaarlijke ziekte voor honden. Het wordt veroorzaakt door Babesia: een ééncellige parasiet die zich in de rode bloedcellen van de hond nestelt. De teek die Babesia draagt bevindt zich voornamelijk in Oost-, Midden- en Zuid-Europa, hier loopt je hond de meeste kans op een besmetting.

Eén tot drie weken na de tekenbeet kunnen symptomen optreden. Naast de eerdergenoemde symptomen kan de hond last krijgen van geelzucht, braken, en rode tot bruine urine. Wanneer babesiose niet wordt behandeld, kan de ziekte levensbedreigend zijn. Gelukkig is deze ziekte, wanneer tijdig herkend door de dierenarts, makkelijk te behandelen.

Ehrlichiose

Ehrlichiose (Rickettsiose) wordt veroorzaakt door Ehrlichia, een bacterieachtig organisme. Besmettingen komen voornamelijk in het Middellandse Zeegebied voor, maar ook in Nederland. De Ehrlichia organismen dringen de witte bloedcellen van de hond binnen.

In het begin kunnen honden last krijgen van de eerdergenoemde symptomen van tekenbeetziekten. In een latere fase kan vermagering of bloedarmoede optreden.

De dierenarts kan de ziekte behandelen met antibiotica.

Hepatozoonose

Hepatozoon is een ééncellige parasiet die honden ziek kan maken. Deze ziekte is erg zeldzaam. De hond kan besmet raken door een besmette teek op te eten, bijvoorbeeld wanneer ze de teek van zich af bijten. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van de eerdergenoemde ziektes. De dierenarts kan de ziekte behandelen met een injectie.

Bij het ESCCAP kun je meer vinden over teek-gerelateerde ziekten bij honden.

 

Beaphar Canishield tegen teken, vlooien, zandvliegen bij honden

Bescherm je hond eenvoudig tegen teken

De Beaphar Canishield halsband beschermt je hond tot 6 maanden tegen teken, vlooien en zandvliegen

Verkooppunten & webshops