schapenteek op blad

De verschillende soorten teken en hoe je ze herkent

Er zijn ruim 800 soorten teken bekend verdeeld over 3 families. Van alle soorten teken zijn er ongeveer 100 in staat om bacteriën of andere ziekmakers over te brengen op mensen of dieren. In Nederland betreft het vrijwel altijd de soort Ixodes ricinus (de schapenteek).

De grootste groep teken is de familie harde- of schildteken (Ixodidae). Deze hebben op de achterkant en voorkant een enkelvoudig of samengesteld schild. De tweede familie bestaat uit zachte of lederteken. In Nederland komen hiervan slechts 2 soorten voor, maar die staan er niet om bekend ziektes over te brengen op mens of dier. De derde familie, Nuttalliella, bestaat maar uit één soort en wordt vanwege zijn afwijkende kenmerken apart ingedeeld.

In dit artikel behandelen we de teken die in Nederland of op vakantie binnen Europa op je huisdier of jezelf terecht kunnen komen.

Ixodes ricinus – de schapenteek

Ook wel bekend als de gewone-, hout- of schapenteek. Dit is de meest voorkomende teek in Nederland en deze kan drager kan zijn van bacteriën die de ziekte van Lyme en Anaplasmose (zeldzaam) kunnen veroorzaken. De schapenteek behoort tot de familie harde teken en komt vooral voor in vochtige gebieden met begroeiing zoals in bossen, tuinen, duinen, heidegebieden, weilanden en parken.

Dermacentor reticulatis

Deze harde tekensoort kwam vroeger alleen voor in Zuid- en Midden-Europa, maar is inmiddels ook in Nederland gevestigd. Hij kan de voor honden gevaarlijke ziekte Babesiose overbrengen. De Dermacentor is te herkennen aan een gevlekt schild en kan bij de juiste temperatuur ook in de wintermaanden actief zijn.

Rhipicephalus sanguineus – de hondenteek

Ook wel bekend als de hondenteek. Deze teek kiest als gastheer voornamelijk de hond. Het is een van de meest wijdverspreide soorten teken ter wereld en leeft voornamelijk in warme en vochtige omgevingen. De hondenteek komt in Nederland in de natuur nog niet voor, maar in Zuid-Europa staat deze tekensoort bekend om de ziekte Ehrlichiose over te brengen. Bijzonder is dat de hondenteek zijn hele levenscyclus in huis kan voltooien.

Hyalomma

De Hyalomma-teek is origineel afkomstig uit o.a. Oost- en Zuid-Europese landen. In juni 2018 werd deze teek in Duitsland aangetroffen en sinds 2019 ook langs de Duitse grens in Limburg en Drenthe. Deze soort wordt ook wel de “horrorteek” genoemd omdat hij 2-3x zo groot is als de schapenteek en hij actief achter zijn “prooi” jaagt, tot wel 10 minuten lang.