Myiasis bij het konijn

Myiasis (madenziekte) bij het konijn

Myiasis of madenziekte is dé schrik voor de konijnenliefhebber. Bij deze ziekte raken konijnen besmet met maden, dit kan vergaande gevolgen hebben. Gelukkig kun je een besmetting, met de juiste verzorging, in de meeste gevallen voorkomen. Lees hieronder hoe je dit aanpakt.

Let op: Dit artikel gaat over het voorkomen van Myiasis bij je konijn. Als je al maden ziet bij je konijn, neem dan direct contact op met je dierenarts.

Wat is Myiasis (madenziekte)?

Myiasis (ook madenziekte genoemd) wordt veroorzaakt door de blauwgroene bromvlieg (Lucilia sericata) die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen, wondjes of vies ruikende vacht. De maden die uit deze eitjes komen eten zich door de huid naar binnen, wat flinke schade veroorzaakt aan het weefsel. Als gevolg hiervan ontstaan er infecties en vaak ook een bloedvergiftiging. Bij een besmetting kan een konijn binnen 24 uur overlijden.

Wat is de oorzaak?

Het ontstaan van Myiasis bij het konijn heeft vaak te maken met darmgezondheid, voeding en hygiëne. Wondjes of dunne ontlasting (die blijft plakken aan het achterwerk) zijn ideaal om eitjes op te leggen voor de blauwgroene bromvlieg. 

Plakpoep kan ontstaan door diarree maar ook door verkeerde voeding. Een konijn heeft 2 soorten keutels: de gewone keutel en de nachtkeutel (blindedarmkeutel). Deze nachtkeutel is zacht en het konijn dient deze op te eten om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Indien een konijn teveel voeding krijgt, zal hij deze nachtkeutels niet eten en kunnen deze gaan plakken. Bij overgewicht kan het dier gewoonweg niet meer bij deze keutels. 

Let op met het geven van vers voer zoals groente, fruit of niet gedroogd gras. Wanneer het konijn teveel voeding krijgt met een hoog vochtgehalte kan er diarree ontstaan, wat het risico op Myiasis verhoogt. Vochtige voedingsresten zijn bovendien gevoelig voor bederf en dat trekt vliegen aan. Zorg daarom voor een schoon en droog konijnenverblijf, waar voedingsresten, keutels en urine regelmatig verwijderd worden, om de kans op Myiasis bij het konijn zo klein mogelijk te houden. 

Kijk ook de video van dierenarts Stijn Peters, waarin hij op heldere wijze uitlegt wat Myiasis bij het konijn is en wat je kunt doen om een besmetting te voorkomen.

Hoe kun je Myiasis bij het konijn herkennen?

In de beginfase is madenziekte niet goed zichtbaar. De eitjes zijn klein en maden bevinden zich in de huid of onder de vacht. Symptomen die kunnen optreden:
•    Een vies achterwerk, aangekoekte ontlasting, natte vacht rond de anus.
•    Er hangt een vieze stank rond het konijn
•    Het dier is futloos, zit veel stil
•    Het konijn eet en drinkt niet of nauwelijks
•    Maden zichtbaar rond de anus of waar wondjes/aangekoekte uitwerpselen zitten
•    Er zitten veel vliegen in het verblijf

Let op: alleen in een vroeg stadium kan madenziekte behandeld worden. Bij het vermoeden van Myiasis bij je konijn, moet je direct contact opnemen met een dierenarts.

Hoe voorkom je Myiasis (madenziekte) bij jouw konijn?

In de periode dat vliegen actief zijn lopen konijnen risico op Myiasis. Dit zijn de warmere periodes, over het algemeen is dit van april t/m november. In de wintermaanden zijn ze veel minder aanwezig. Zelf kun je verschillende voorzorgsmaatregelen treffen om madenziekte bij je konijn te voorkomen.

Konijnen kun je het beste preventief behandelen met Anti-Myiasis spray . Deze spray doodt de eitjes en maden van de vlieg. Anti-Myiasis werkt 4 weken; tijdens de periode dat de bromvlieg actief is, afhankelijk van de weersomstandigheden meestal van april t/m november, herhaal je de behandeling maandelijks.

Om Myiasis bij het konijn te voorkomen is een goede hygiëne belangrijk. Controleer dagelijks het hok: dit moet schoon en droog zijn. Door te zorgen voor een goede hygiëne zullen er minder vliegen worden aangetrokken. Aanvullend hierop kun je het hok voorzien van horrengaas, om vliegen zoveel mogelijk uit het verblijf te weren.

Onderzoek ook iedere dag of er “plakpoep” of wondjes op het lichaam aanwezig zijn. Verwijder eventueel aangekoekte ontlasting en behandel wondjes wanneer deze er zijn met Wondzalf.

Voorkom diarree bij je konijn; geef niet te veel groente en fruit, geef voeding met voldoende ruwe vezel en voorkom dat ze selectief eten, bijvoorbeeld met Care+ Konijn en geef onbeperkt hooi. Ruim overgebleven groente en fruit op, zo voorkom je dat dit vliegen aantrekt.

Met deze tips huppelt je konijn zonder problemen en ook zonder zoals in het liedje “met een vliegje op zijn neus” de zomermaanden door.