Verzorgingstips voor het oudere konijn

Konijnen worden o.a. door kwalitatieve voeding en goede zorg steeds ouder. Bij die ouderdom horen ook de nodige ‘ouderdomskwaaltjes’. Hieronder een aantal aandachtspunten en tips: 

Overgewicht

Een ouder konijn geeft zichzelf minder beweging en wordt daardoor sneller te dik. Door overgewicht kunnen ook andere problemen ontstaan, zoals ontsteking van de voetzolen (Sore hocks) en het niet meer op kunnen eten van de nachtkeutel. Controleer ook regelmatig de nagels, aangezien deze minder snel zullen slijten als het konijn minder beweegt.  

Slechtere zelfverzorging

Oudere konijnen hebben eerder problemen met de vacht en meer moeite om de vacht goed te verzorgen. Het konijn kan ondersteund worden door af en toe met een zachte borstel te borstelen. Oudere konijnen kunnen in de winter soms beter naar binnen gehaald worden om te overwinteren, omdat ze niet altijd meer een goede wintervacht op kunnen bouwen. 

Kwaaltjes

Blaasproblemen komen vaker voor bij oudere konijnen. Onder andere doordat oudere konijnen een teveel aan calcium niet goed kunnen verwerken. Daarnaast hebben oudere konijnen over het algemeen een lagere weerstand waardoor ze gevoeliger zijn voor ziekten. Een goede voeding kan hier al veel verschil maken. Zo bevat Care+ Konijn Senior een lager calciumgehalte en Antioxidanten vitamine C, E, groene thee en ginseng voor een betere weerstand. Daarnaast biedt hooi met een goed calcium/ fosfor gehalte en een hoog ruwvezel gehalte, zoals Timothy hooi, ook ondersteuning.