Kat krabt aan bank? Zo voorkom je het

Je kat krabt aan de bank, ander meubilair, vloerbedekking of behang; waarom doet hij dat?

Krabben is natuurlijk gedrag; katten doen dit om hun nagels te scherpen, maar ook om hun geur te verspreiden. Het verspreiden van hun geur doen ze voor zichzelf (markeren als veilig), maar ook voor andere katten (territorium afbakenen). Als je kat opeens (meer) of op andere locaties gaat krabben, kan ook stress een rol spelen. Krabben is niet iets wat je af kunt leren, maar je kunt wel voorkomen dat jouw spullen kapot gaan.

Dat een kat krabt aan de bank horen we vaker dan andere voorwerpen en/of plaatsen in huis. Dit komt o.a. doordat het bankstel vaak op een ideale plek in huis staat. We hebben het hier telkens over de bank, maar het principe geldt ook voor andere plekken of voorwerpen, dus ook als jouw kat krabt aan stoelen, tafelpoten, behang, vloerbedekking, kasten, etc. kunnen onderstaande tips je helpen.

Zorg voor alternatieven zoals krabpalen, -planken, -tonnen, - matten, etc.

Omdat krabben natuurlijk gedrag is, is het belangrijk dat je alternatieven geeft waar wel gekrabd mag worden. Kijk wat jouw kat interessant vindt en waar hij gebruik van maakt; sommige katten krabben liever verticaal dan horizontaal; dan zal de voorkeur uitgaan naar een krabmat. Ook het soort materiaal kan per kat verschillen; de een heeft liever sisal en de ander karton. Geef bij voorkeur ook meerdere krabmogelijkheden, zeker als je meerdere katten hebt.

Maak de alternatieven aantrekkelijk

Lijkt het alsof je kat geen gebruik wil maken van een krabpaal, krabplank, krabton, krabmat of dergelijke? We gaven al aan dat we vaker horen dat de kat krabt aan de bank en dat dit waarschijnlijk met de locatie van de bank te maken heeft. Dat is ook het geval met krabmateriaal, dus je kunt de volgende tips toepassen om het aantrekkelijk te maken:

  • locatie: plaats het materiaal langs een looproute
  • hoogte en/of breedte: katten willen zich vaak volledig kunnen uitrekken, dus zorg dat een krabpaal of krabton lang genoeg is, een plank op de juiste hoogte zit en/of een krabmat breed genoeg is
  • stabiel: zorg dat een krabpaal stevig staat en/of een krabplank goed bevestigd is
  • geur: maak de krabpaal extra aantrekkelijk door deze in te sprayen met een aantrekkelijke geur. Dit kan bijvoorbeeld met Beaphar Play Spray (catnip) of met Beaphar No Stress spray (valeriaan)
     

Maak je bank onaantrekkelijk

Katten krabben graag aan dingen met structuur zoals (ruwe) stoffen, karton, etc. Door de krabplek af te dekken met iets glads zoals tape, plastic (vuilniszak, placemat, raamfolie, etc.) of door gebruik te maken van speciale anti krab tape kun je helpen voorkomen dat je kat aan de bank krabt. Ook Beaphar Keep Off spray kan helpen de bank minder aantrekkelijk te maken. 

Zorg dat je kat zich niet gestrest voelt

Het kan ook zijn dat je kat krabt aan de bank door stress. Een verhuizing, nieuwe huisgenoot, zelfs de kleinste verandering zoals het verplaatsen van een tafel kan bij sommige katten al enorm stress geven. Door feromonen te gebruiken in de omgeving, bijvoorbeeld met de Beaphar CatComfort Excellence Verdamper, creëer je een geruststellend gevoel  wat de stress helpt verminderen. Daarnaast is het aan te raden om de plekken waar de kat ongewenst krabt door stress, in te sprayen met de Beaphar CatComfort spray. Deze spray helpt het ongewenste krabgedrag op die plaatsen tegen te gaan. 

CatComfort® in de speciaalzaak kopen?
Bekijk de Beaphar verkooppunten
Verkooppunten