Fijne feestdagen voor je kat: met deze tips lukt het!

Fijne feestdagen voor je kat, natuurlijk wil je dat. Helaas beleeft een kat de feestdagen vaak heel anders; ziet in die mooie glimmende kerstbal misschien wel een leuk speeltje...  of raakt juist gestrest doordat de vertrouwde omgeving wordt verbouwd voor de kerstboom en kerstversiering of omdat er verderop in de straat toch vuurwerk wordt afgestoken. We geven je graag een aantal tips om te zorgen dat je kat fijne feestdagen heeft. 

Kijk uit met kerstversiering bij je kat

Een kerstboom is erg gezellig maar kan een uitdaging zijn met katten in huis. Je hebt katten die totaal niet naar de boom omkijken, maar sommige katten zitten er al in voor je de eerste bal op hebt kunnen hangen... Heb jij ook zo'n kat? Lees dan onze 5 tips om je kat uit de kerstboom te houden. Hierin geven we ook tips welke kerstversiering veilig te gebruiken is voor je kat.

Lekkers tijdens de feestdagen, laat je kat het niet stelen...

Tijdens de feestdagen komt er vaak allerlei lekkers op tafel. Een kat heeft dit vaak heel snel in de gaten… Let dus goed op je kat als je eten op tafel zet en zorg dat het eten is afgedekt als er even niemand in de ruimte is om het in de gaten te houden. Het is niet alleen erg vervelend als je kat alle lekkere hapjes heeft opgegeten, sommige etenswaren kunnen ook echt gevaarlijk zijn.

Denk aan:

 • kippenvleugeltjes/drumsticks (botjes die splinteren) 
 • chocolade
 • snacks met prikkers
 • rozijnen
 • noten
 • knoflook
 • uien
   

Is je kat angstig door vuurwerk?

Ondanks het vuurwerkverbod, wordt er helaas op veel plekken toch vuurwerk afgestoken. Op sommige plaatsen wordt i.p.v. vuurwerk carbid afgeschoten en dat knalt helaas ook erg hard. Een aantal tips voor als je kat angstig is door vuurwerk:

 • Laat je kat tijdig aan vuurwerkgeluiden wennen
  Er zijn cd’s en apps met vuurwerkgeluiden die je een paar maanden voor oud en nieuw al zachtjes kunt laten horen. Heel geleidelijk, dag na dag, voer je het volume dan een klein beetje op zodat je kat rustig aan het geluid kan wennen. Heb je een kat die heel angstig is dan is het beter om een gedragsdeskundige te raadplegen en samen te kijken hoe de angst het beste aangepakt kan worden. 
   
 • Zorg dat je kat een fijn plekje heeft tijdens de feestdagen
  Geef je kat in huis de ruimte om zelf een fijn plekje op te zoeken dat veilig voelt. Als je kat zich opgesloten voelt of het idee heeft niet weg te kunnen geeft dat vaak nog meer stress. Maak het aangenaam voor je kat en zorg dat het normale favoriete plekje goed bereikbaar is. Wil je kat toch liever ergens anders liggen? Ook geen probleem, laat dat gewoon toe. 
   
 • Verminder het effect van vuurwerk knallen en flitsen
  Zorg dat je ramen en deuren goed dicht houdt zodat er zo min mogelijk geluid binnen komt. Sluit de gordijnen en zorg dat de ruimte waar je kat verblijft goed verlicht is, zo vallen flitsen minder op. De Radio of TV aan zorgt ervoor dat het geluid van buiten wat overstemt wordt en vuurwerk knallen minder heftig binnen komen. Je kunt ook voor extra afleiding zorgen met speeltjes, wat oude dozen etc. op die manier is de kat daarop gefocust en minder op het vuurwerk.
   
 • Troosten mag, blijf zelf kalm en geef je kat de ruimte
  Schrikt je kat erg van vuurwerk dan kan het zijn dat je kat naar je toekomt en bij je wil liggen. Laat dit gewoon toe en aai ook gerust als je kat daar behoefte aan heeft. Het kan ook zijn dat je kat zich juist wil verstoppen. Maak daarom wat extra schuilplekjes waar je kat naartoe kan. Misschien schiet je kat naar zolder, ook prima laat je kat dan gaan. Ook al lijkt het jou misschien geen comfortabel plekje, je kat kiest er niet voor niks voor. Ga er in ieder geval niet steeds achteraan of continu controleren waar je kat zich verstopt heeft. Katten pikken ander gedrag snel op en kunnen daar juist onrustig van worden. Gedraag je dus gewoon zoals je anders ook zou doen en geef je kat de ruimte. 
   
 • Houd je kat tijdig binnen
  Het is verstandig om je kat vanaf de dag voor Oud & Nieuw binnen te houden. Zo voorkom je dat hij buiten in paniek raakt met alle gevolgen van dien. Sluit kattenluikjes af en zet er eventueel iets voor. Heb je een kat die altijd buiten de behoefte doet dan kun je voor nu even tuinaarde in de kattenbak doen zodat het vertrouwder aanvoelt. Zorg dat je kat gechipt is en dat de gegevens waarmee je kat geregistreerd staat, actueel zijn. Jouw kat zal niet de eerste zijn die per ongeluk toch ontsnapt rond Oud & Nieuw. Met een chip en goede registratie is je kat veel sneller weer thuis. 

 

Beaphar CatComfort© stelt je kat gerust tijdens de feestdagen

Je kat kan door allerlei redenen gestrest zijn tijdens de feestdagen; vuurwerk, kerstversiering, veranderingen in huis, bezoek etc. Bij dit soort stressvolle situaties kan Beaphar CatComfort uitkomst bieden. Deze producten bevatten feromonen die je kat kalmeren zonder te versuffen. Voor meer informatie kijk op de CatComfort pagina. 

Er is ook een lijn met feromonenproducten voor honden verkrijgbaar: Beaphar CaniComfort.

Fijne feestdagen!