Je kat miauwt veel? Dit kun je doen!

Je kat miauwt veel en je wordt er stapelgek van? Sommige katten kunnen helaas erg vasthoudend zijn met miauwen of beginnen juist ’s nachts wanneer je lekker ligt te slapen ineens veel geluid te produceren. Maar waarom doet je kat dit? Veel miauwen kan verschillende oorzaken hebben. We hebben de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje gezet en geven je graag een aantal tips hoe je dit gedrag aan kunt pakken. 

5 redenen waarom je kat veel miauwt en wat je eraan kunt doen:

 1. Sommige katten kletsen nu eenmaal graag.
  Je zou het misschien niet verwachten maar er zijn kattenrassen die erom bekend staan dat ze meer miauwen. Heb je een Siamees of een ander Oosters kattenras dan zit het er helaas van nature meer in. Het zijn ‘kletskousen’ die best veel en luid kunnen miauwen. Je kat miauwt veel? Reageer er niet te veel op want dat kan het miauwen stimuleren.  
   
 2. Je kat miauwt veel door een medische oorzaak
  Je kat kan ineens meer gaan miauwen omdat hij pijn heeft en dit aan wil geven. Het is dan ook goed om een medische oorzaak uit te laten sluiten bij de dierenarts.  Heb je een kat op leeftijd, dan kan het ook zijn dat je kat begint te miauwen omdat hij zijn oriëntatie kwijt raakt door doofheid, slechter zicht of beginnende dementie. Extra tips hoe je jouw senior kat kunt helpen lees je in de blog Oudere kat? 8 tips voor een fijne oude dag.
   
 3. Je kat is krols en op zoek naar een kater
  Heb je een poes die niet gesteriliseerd is dan kunnen hormonen ook goed de oorzaak zijn van veelvuldig miauwen. Poezen die krols zijn kunnen namelijk ook heel veel en hard miauwen. Dit doet ze om aandacht te trekken van katers in de buurt. Je kat miauwt veel doordat ze krols is? Dan is de beste optie om haar te laten steriliseren. Krolsheid kan namelijk iedere 3 weken terug komen.
   
 4. Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
  Katten zijn hartstikke slim; hebben ze door te miauwen eten gekregen of aandacht? Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist ’s nachts veel miauwen. Om dit te voorkomen is het verstandig om ervoor te zorgen dat je kat in ieder geval overdag genoeg gespeeld heeft. Doe dit op een door jou uitgekozen moment, niet wanneer de kat erom vraagt. Zorg er ook voor dat je juist een tijdje voor je wil gaan slapen de kat goed moe maakt door deze flink te laten spelen en jagen. Probeer het miauwen te negeren, dus reageer er op geen enkele manier op (ook niet kijken of zuchten!) en zorg dat andere familieleden er ook niet op in gaan. Geef aandacht als de kat stil is en zich goed gedraagt.
   
 5. Je kat heeft last van stress
  Andere optie: je kat miauwt veel door stress. Katten zijn echte gewoontedieren. Als er iets veranderd in huis, bijvoorbeeld nieuwe meubels, een baby in huis of een verhuizing dan kan dit jouw kat aardig in de war brengen en voor stress zorgen. Je kat heeft tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Om hierbij te helpen kun je CatComfort gebruiken om te zorgen dat je kat zich meer op zijn gemak voelt. CatComfort bevat een kopie van het kopjesferomoon van de kat en heeft een geruststellende werking.

Wat als het miauwen niet minder wordt?

Je kat miauwt veel en het wordt met bovenstaande tips na een tijdje niet beter? Overweeg dan om een gedragsdeskundige te raadplegen. Dit klinkt misschien wat ‘zwaar’ maar dat valt reuze mee. Grote kans dat ze je dankzij hun kennis en ervaring verder kunnen helpen. Het fijne is dat ze ook specifiek naar jouw situatie kijken en daardoor heel gericht advies kunnen geven wat je het beste kunt doen om het vele miauwen onder controle te krijgen.