Kat plast in huis: hoe los ik dit op?

Je kat plast in huis terwijl dit nooit een probleem is geweest. Waarom doet hij dit ineens? Er werd eerst netjes op de bak geplast en nu plast de kat overal in huis: op bed, op de bank, op de mat, naast de bak...

Allereerst belangrijk om te weten of je kat in huis plast of sproeit. Daar zit namelijk wel verschil tussen. Bij plassen hurkt je kat, bij sproeien blijft de kat staan, gaat de staart omhoog en wordt er naar achteren tegen iets aan gespoten. Dat een kat sproeit of plast in huis komt veel vaker voor dan je zou denken. Gelukkig is het vaak goed op te lossen.

Waarom plast mijn kat in huis?

Om het probleem op te lossen is het belangrijk om goed te bekijken wat de oorzaak kan zijn. Er zijn over het algemeen twee hoofdoorzaken te onderscheiden:

Medische oorzaak

Bij een medische aandoening kun je bijvoorbeeld denken aan blaas- of nierproblemen maar ook aan artrose. Als plassen pijn doet, kan het zijn dat je kat een ander plekje opzoekt om te plassen. Ze hopen dan dat het plassen op die nieuwe plek geen pijn doet. Dat is vaak ook de reden dat een kat op bed plast; een zachte ondergrond voelt dan prettiger aan. Katten laten vaak niet zien dat ze pijn hebben, het is daarom goed om bij plassen in huis je kat voor de zekerheid door de dierenarts te laten onderzoeken. Als je kat in huis plast door een medische oorzaak zou het na behandeling beter moeten gaan. Is een medisch probleem uitgesloten dan is stress waarschijnlijk de oorzaak.

Veranderingen & stress

Katten zijn gewoonte dieren. Veranderingen, groot én klein, kunnen voor stress zorgen. Het is belangrijk om te kijken waardoor de stress veroorzaakt wordt en indien mogelijk de oorzaak aan te pakken. Ga na of er recent iets gewijzigd is in huis of in de leefomgeving van je kat, je kunt hierbij denken aan: 

  • Veranderingen in of rond de kattenbak. Dit is in heel veel gevallen de oorzaak van het probleem! Denk aan: andere kattenbakvulling, de kattenbak is verplaatst, de bak staat op een te rumoerige plek, te moeilijke instap, de kattenbak is niet goed toegankelijk, de bak staat te dicht bij de voer- en drinkbak, de kattenbak is niet schoon genoeg, te weinig kattenbakken (de regel is voor iedere kat 1 kattenbak + 1 kattenbak extra)
  • Nieuwe meubels
  • Verhuizing of verbouwing
  • Nieuwe gezinsleden; geboorte van een baby of bijvoorbeeld de komst van een nieuwe pup/kitten
  • Nieuwe katten in de buurt
  • Drukte in huis, bijvoorbeeld rond de feestdagen (denk ook aan vuurwerk!)   


Om te voorkomen dat je kat telkens op dezelfde plek in huis plast of sproeit is het belangrijk om de urine goed te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met Beaphar vlekweg. Gebruik geen schoonmaakproducten met bleek of ammonia want dat stimuleert juist! Zorg er ook voor dat de kattenbakken goed toegankelijk zijn en de kat het prettig vindt deze te gebruiken. 

Bij stress is het belangrijk om onderliggende oorzaken aan te pakken, daarnaast kun je jouw kat helpen zich meer op zijn gemak te voelen met feromonen.

Beaphar CatComfort: feromonen voor een ontspannen kat

Katten markeren plekken waar ze zich veilig voelen door er een kopje tegenaan te geven en zo feromonen achter te laten. Deze feromonen zijn geheugensteuntjes voor de kat; hij maakt hiermee een positieve connectie met een voorwerp of ruimte. Als de kat later weer op die plek komt zorgen de feromonen ervoor dat de kat zich gerust gesteld voelt. Dit effect kun je nabootsen met de Beaphar CatComfort Excellence Verdamper of de Beaphar CatComfort Spray. Deze producten bevatten een kopie van het kopjes feromoon van de kat (de verdamper zelfs ook nog een kopie van het moederferomoon) en geven een geruststellend gevoel. Plast je kat in huis door stress dan kan CatComfort dus helpen.
 

Beaphar CatComfort® kopen?
Bekijk Beaphar verkooppunten bij jou in de buurt
Verkooppunten