hoe zie ik of mijn kat wormen heeft

Wormen herkennen bij je kat

Het lastige aan een wormbesmetting is dat dit meestal niet aan het dier te zien is. Wormen kunnen echter wel degelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Ontworm daarom regelmatig of laat de ontlasting tijdig controleren. In ons artikel Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen? lees je meer over de frequentie van het ontwormen of ontlastingsonderzoek.

Symptomen van wormen herkennen bij je kat

Bij een heftige wormbesmetting kun je wel symptomen van wormen herkennen bij je kat:

 • Schuren/”sleetje rijden”
  Als je kat met zijn achterwerk over de grond gaat schuren, of zich vaker schoonmaakt dan normaal, kan dit wijzen op een wormbesmetting.
   
 • Diarree en/of wormen in de ontlasting
  Soms kun je wormen herkennen in de ontlasting van je kat; ze lijken op spaghetti (spoelwormen) of rijstkorrels (lintwormen). Niet alle wormsoorten zijn met het blote oog te zien; bij diarree kan daarom ook sprake zijn van wormen zonder dat je ze ziet.
   
 • Braken en/of hoesten
  Migrerende larven in de longen (longwormen) kunnen ervoor zorgen dat je kat vaker hoest. Daarnaast kunnen wormen zodanig gaan irriteren dat je kat ervan gaat braken.
   
 • Verminderde eetlust en/of vermagering
  Een zware wormbesmetting kan ervoor zorgen dat je kat last krijgt van een opgeblazen gevoel (opgezette buik) en daardoor geen/minder zin heeft in eten. Je kat kan hierdoor vermageren.
   
 • Verminderde weerstand en/of doffe vacht
  Wormen kunnen organen en weefsels aantasten wat de weerstand kan verminderen en vaak ook resulteert in een doffe vacht.
   
 • Dikke buik bij kittens
  Bij kittens kan een wormbesmetting wel zichtbaar zijn; dikke buikjes (“wormbuikje”) bij vermagering. Ze kunnen een groeiachterstand oplopen. Omdat je wormen bij je kitten ook niet altijd kunt herkennen en omdat kittens via de moedermelk besmet kunnen worden, dien je hen vaker te ontwormen. In ons artikel Hoe vaak moet ik mijn kitten ontwormen? lees je hier meer over.
   

Een wormbesmetting bij je kat behandelen

Heb je symptomen van een wormbesmetting herkent bij je kat? Dan kun je behandelen met: 

 • Beaphar Wormgranulaat: tegen lintworm en spoelworm, ook geschikt voor kittens
 • Beaphar Milquestra: tegen lintwormen, haakwormen, spoelwormen en preventie van hartwormziekte, geschikt vanaf 6 weken leeftijd en 0,5kg lichaamsgewicht.