hond of kat eet slak

Mijn hond of kat eet een slak, is dit gevaarlijk?

Huisjesslakken en naaktslakken kunnen drager zijn van parasieten. De longworm is er hier een van. Ook de Franse Hartworm (Angiostrongylus vasorum) kun je rekenen tot de longwormen. Als jouw hond of kat een slak eet kan dit dus gevaarlijk zijn. 

Slakken als tussengastheer van de longworm en/of Franse Hartworm

De slak zelf kan een drager zijn van de longworm. Als jouw hond of kat de slak eet kan het wormenlarfje vanuit de darm naar de longen verplaatsen. Daar kan hij schade aanrichten. Lees alles over de symptomen, risico’s en bestrijding van longwormen in ons artikel: Longwormen bij hond en kat.

Let op! Ook de dieren die deze slakken eten kunnen drager zijn van de longworm. Denk hierbij aan vogels, knaagdieren en kikkers. Mogelijk kan een besmetting zelfs al door het oplikken van het slijm van een besmette slak ontstaan. De longworm komt ook in Nederland voor en vossen zijn een belangrijke verspreider van de parasiet.

Voorkom een besmetting met longworm door slakken

Honden en katten zijn nieuwsgierig en ontdekken graag op jonge leeftijd de wereld om zich heen. Houd met de volgende zaken rekening en voorkom zoveel mogelijk dat jouw hond of kat een slak eet:

  • Voorkom zo mogelijk dat jouw hond of kat met slakken of slakkenhuisjes speelt
  • Laat jouw hond of kat geen slakkenslijm oplikken
  • Let op met waterbakken en voer dat je buiten hebt staan voor je hond of kat. Slakken kunnen hier overheen kruipen en besmet slijm achterlaten.
  • Probeer te voorkomen dat jouw hond of kat tussengastheren opeet. (vogels, knaagdieren, kikkers e.d.)
  • Wees alert in gebieden waar veel vossen wonen en ontworm regelmatig met een daarvoor geschikt product, zoals Milquestra.

Pas op met slakkengif

Na het lezen van dit artikel besluit je wellicht om slakken in je tuin te bestrijden. Veel middelen met slakkengif zijn ook gevaarlijk en zelfs dodelijk voor jouw hond of kat. Laat je dus goed informeren want jaarlijks overlijden er dieren doordat ze van slakkengif hebben gegeten.

Het is niet altijd te voorkomen of zichtbaar dat je hond of kat een slak eet. Daarom is het advies om regelmatig te ontwormen. De frequentie bepaal je aan de hand van een handig keuzeschema. Lees hier alles over in het artikel over ontwormen van de kat  en ontwormen van de hond.