hoe zie ik of mijn hond wormen heeft

Wormen herkennen bij je hond

Een besmetting met wormen is meestal niet aan je hond te zien. Dit maakt het erg lastig want wormen kunnen wel schadelijk zijn voor de gezondheid van je hond. Je kunt er daarom voor kiezen om regelmatig te ontwormen, of in dezelfde frequentie een ontlastingsonderzoek uit te laten voeren en bij een positieve uitslag je hond te ontwormen. In het artikel Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen? lees je meer over de frequentie van het ontwormen/ontlastingsonderzoek.

Symptomen van een besmetting met wormen herkennen bij je hond

Als een wormbesmetting heel heftig is, kun je vaak wel symptomen zien bij je hond:

 • Schuren/”sleetje rijden”
  Met het achterwerk over de grond schuren, wordt ook wel “sleetje rijden” genoemd. Als je hond dit doet, kan dat wijzen op een wormbesmetting. Ook als ze vaak aan het achterwerk bijten of likken, kan dat een indicatie zijn.
 • Diarree en/of wormen in de ontlasting
  Wormen kun je ook herkennen in de ontlasting van je hond. Spoelwormen lijken op spaghetti en lintwormen op rijstkorrels. Echter zijn niet alle wormsoorten met het blote oog te zien. Als er sprake is van diarree kan er bijvoorbeeld ook een wormbesmetting zijn zonder dat je wormen ziet.
 • Braken en/of hoesten
  Er zijn ook wormen waarvan de eitjes uitkomen in de longen. De larven worden vervolgens opgehoest en doorgeslikt waardoor ze in de ontlasting terecht komen en weer opgenomen kunnen worden door een tussengastheer (bijvoorbeeld door slakken). Daarnaast kan de irritatie van wormen ook een braakreactie opwekken. Als je hond dus vaker hoest en braakt, kan dat ook op een wormbesmetting wijzen.
 • Verminderde eetlust en/of vermagering
  Een zware worminfectie kan een opgezette buik veroorzaken. Door het opgeblazen gevoel heeft je hond misschien geen/minder zin in eten en kan vermageren.
 • Verminderde weerstand en/of doffe vacht
  Sommige wormen irriteren het darmslijmvlies, of tasten andere weefsels of organen aan. Dit kan zorgen voor een lage weerstand en resulteren in een doffe vacht.
 • Dikke buik bij puppy’s
  Een dikke buik bij een puppy wordt ook wel een “wormbuikje” genoemd en is dus ook een manier om een mogelijke wormbesmetting bij je pup te herkennen. Soms vermageren puppy’s ondanks dat dikke buikje. Pups kunnen hierdoor een groeiachterstand oplopen. Ook kunnen puppy’s al besmet worden in de baarmoeder of via de moedermelk. Tijdig ontwormen is voor hen daarom extra belangrijk. In het artikel Hoe vaak moet ik mijn puppy ontwormen? vind je advies over de ontwormfrequentie.

Een wormbesmetting bij je hond behandelen

Heb je symptomen van wormen herkent bij je hond? Dan kun je behandelen met: 

 • Beaphar Milquestra: tegen lintwormen, haakwormen, spoelwormen, zweepwormen, longwormen, oogwormen en preventie van hartwormziekte, geschikt vanaf 2 weken leeftijd en 0,5kg lichaamsgewicht.
 • Beaphar All-in-One wormmiddel: tegen lintwormen, haakwormen en spoelwormen, geschikt vanaf 5 maanden leeftijd.