Beaphar CatComfort assortiment

Veelgestelde vragen over Beaphar CatComfort

Welk CatComfort product kan ik het beste gebruiken voor mijn kat?

De keuze voor het feromoon (en dus welk CatComfort product) hangt samen met de aard en oorzaak van het ongewenste gedrag. De CatComfort Verdamper en Spray bevatten het kopjesferomoon en zijn toepasbaar bij ongewenst gedrag in de omgeving (bijv. krabben aan meubels, sproeien in huis). De CatComfort Spot On en Verdamper bevatten het moederferomoon, dit geeft een veilig en geborgen gevoel en is o.a. geschikt bij problemen op sociaal vlak (bijv. bij conflicten met andere katten, nieuwe huisgenoten) Bekijk het onderstaande overzicht voor een indicatie welk product past bij welk gedrag. In sommige gevallen zijn meerdere opties of combinaties mogelijk, in de tabel geven wij het best passende advies weer. 

Soms is het lastig om een keuze te maken. Kom je er niet uit of is het resultaat met het gebruikte product niet geheel naar verwachting? Wij helpen je graag verder, neem bij twijfel contact met ons op.

CatComfort advies per situatie:

Is er verschil in werking tussen de CatComfort producten?

Ja er is inderdaad verschil in werking tussen sommige CatComfort producten. Dit komt omdat niet in alle producten hetzelfde feromoon wordt gebruikt. In de CatComfort Verdamper en de Spray zit het kopjesferomoon. Dit gebruikt een kat om plekken/voorwerpen als veilig en fijn te markeren. Deze producten worden daarom gebruikt bij ongewenst gedrag /stress gerelateerd aan de omgeving (sproeien in huis, krabben aan meubels, verhuizing etc.)

In de CatComfort Verdamper en Spot-On zit het moederferomoon. Dit wordt door moederpoezen afgegeven en zorgt voor een veilig en geborgen gevoel, ook als de kat volwassen is. Dit feromoon is cruciaal voor de binding tussen moeder en kittens en is daardoor goed te gebruiken bij problemen op sociaal vlak (bijv. bij stress door katten in de buurt, een nieuwe huisgenoot etc.). Voor meer informatie over welk product het beste bij welke situatie gebruikt kan worden, kijk bij de voorgaande vraag. 
 

Hoe werkt de CatComfort Spot On? Hoe komen de feromonen vrij?

De CatComfort Spot On wordt op het hoofd van je kat, tussen de oren aangebracht (zie gebruiksaanwijzing). Door de warmte van de huid verdampen de feromonen in de omgeving van je kat. De feromonen worden vervolgens via de lucht waargenomen door het Orgaan van Jacobson, dat zich bevindt boven het gehemelte dicht bij de neus. 15 minuten na het toedienen van de spot on is deze voldoende opgewarmd door de huid om de feromonen in voldoende hoeveelheid te laten verspreiden. Breng de CatComfort Spot On dus minimaal 15 minuten voor een stressvolle situatie aan. 

De werking van de hulpstof die gebruikt wordt in deze spot on is vergelijkbaar met die van vlooiendruppels. De werkzame stof verspreid zich dus via de talg-laag van de huid (totale verspreiding duurt 24 uur, maar werking is al voldoende na 15 minuten om goede effectiviteit te hebben). De stoffen komen niet in de bloedbaan, dit zou ook niet nuttig zijn want ze moeten op de huid blijven zitten om te verdampen en door het orgaan van Jacobson waargenomen te worden. 

Mag ik CatComfort producten combineren of ga ik dan overdoseren?

Met feromonen is geen overdosering mogelijk. De CatComfort producten kunnen dus gecombineerd gebruikt worden. Je zou dus de Spot-on met de Spray kunnen combineren, zodat je het moederferoom en het kopjesferomoon combineert. Dit kan handig zijn voor katten die door verschillende oorzaken stress ervaren, of bijvoorbeeld ter extra ondersteuning bij vuurwerkangst. Combineren van producten met hetzelfde feromoon kan ook geen kwaad, maar heeft niet zoveel zin. Het is niet dat het dan beter of sterker gaat werken. 

Ik heb meerdere dieren in huis; kan het kwaad als ze de CatComfort Spot On vloeistof bij elkaar oplikken?

Nee, dit kan geen kwaad en heeft geen gevolgen voor het dier. Wel kan het de werking van het product verminderen als dit direct na toediening gebeurt. 

Kan ik met Oud & Nieuw CatComfort combineren met No Stress tabletten?

Als je een kat hebt die heel erg angstig is en je gebruikt in aanloop naar Oud & Nieuw al CatComfort maar je wil graag nog iets extra's achter de hand hebben voor oudjaarsavond, dan kun je inderdaad Beaphar No Stress tabletten gebruiken. Deze tabletten bevatten kruiden en hebben een korte kalmerende werking. Ze kunnen zonder problemen gecombineerd worden. 

Andere optie zou kunnen zijn om het CatComfort product dat je gebruikt nog te combineren met een CatComfort product met ander feromoon. Gebruik je de Spot On, combineer deze dan nog met de Spray of de Verdamper. Dat geldt uiteraard ook andersom; gebruik je de Spray combineer deze dan nog met de Spot-On of de Verdamper. Als je de Excellence Verdamper al gebruikt, hoef je niet te combineren met de Spray of Spot-On; de verdamper bevat namelijk al beide feromonen.

Zijn er ook situaties waarin CatComfort berperkt of onvoldoende helpt?

Niet elk probleemgedrag bij katten wordt veroorzaakt door stressvolle situaties. In deze gevallen kan Beaphar CatComfort slechts beperkt of onvoldoende effect hebben.
Enkele voorbeelden:

  • Naast de bak plassen kan ook komen door te weinig kattenbakken of een moeilijke instap waardoor de kat liever ergens anders de behoefte doet
  • In huis plassen of veel miauwen kan komen door een medische aandoening 
  • Het is belangrijk om vast te stellen waarom een kat het probleemgedrag vertoont om het op de juiste wijze te verhelpen, hierbij kan een gedragstherapeut hulp bieden. Om medische oorzaken uit te sluiten raden we aan een dierenarts te raadplegen.

 

Is het mogelijk om CatComfort te combineren met andere Beaphar producten zoals vlooienmiddelen?

Ja dat is mogelijk. Er is geen interactie tussen de verschillende producten. Uiteraard is het wel belangrijk voor de werking van het product om de gebruiksaanwijzing goed op te volgen. De locatie voor het toedienen van de spot on is op het hoofd tussen de oren (dus NIET op dezelfde plek als waar je vlooiendruppels toe zou dienen).

Hoe lang duurt het bij de CatComfort verdamper voor de feromonen door de ruimte verspreid zijn?

De CatComfort verdamper heeft 24 uur nodig om de feromonen volledig door de ruimte te verspreiden. Indien mogelijk is het dus verstandig om minimaal 24 uur voor de stressvolle situatie de verdamper in het stopcontact te doen.

Is de stof uit de CatComfort Spot-On giftig voor kinderen, omdat er staat buiten bereik van kinderen houden?

Nee, de stof uit CatComfort is niet giftig. Ook niet wanneer aangebracht op het dier. Het is een algemene veiligheidswaarschuwing die we moeten vermelden op de verpakking.