Met je kat verhuizen, hoe doe je dat?

Waarom voor een kat verhuizen stressvol kan zijn

Als mens leef je al maanden toe naar je verhuizing, maar als een kat gaat verhuizen is dat voor je dier vaak onverwacht. Omdat ze gehecht kunnen zijn aan hun omgeving is verhuizen vaak stressvol.  Er zijn opeens veel mensen in huis om te helpen, vertrouwde meubels en spullen staan niet meer op hun plek en het reismandje bekend van de jaarlijkse visite aan de dierenarts, wordt gebruikt voor het vervoer. Na een hobbelige rit in de auto, komt het dier terecht in een onbekende omgeving. Je kunt je daarom voorstellen dat een kat verhuizen spannend vindt.

Je kat verhuizen – de voorbereiding

Neem in de voorbereiding mee dat ook je kat verhuizen gaat! Katten zijn gek op (verhuis)dozen, maar zorg ervoor dat er niet teveel verspreid door het huis staan, omdat dat te indrukwekkend kan zijn. Ook belangrijk is om het dier alvast te laten wennen aan zijn reismand. Je kunt deze aantrekkelijk maken door er af en toe snacks in te verstoppen en te behandelen met feromonen, bijvoorbeeld met Beaphar CatComfort spray. Om te wennen is het ook mogelijk, om alvast een ritje in de reismand te maken.

Verhuisdag

Als je met je kat aankomt op de nieuwe bestemming kun je de kat het beste in een aparte kamer zetten. Zorg ervoor dat hier al een aantal vertrouwde voorwerpen aanwezig zijn. Zet de reismand ergens langs de muur op een rustig plekje niet al te dicht bij deuren en of ramen en zet het deurtje open. Laat de kat zelf uit zijn mandje komen, zorg dat er wat eten en drinken is en stel het dier gerust door er tegen te praten. Je kunt de kamer al vertrouwd aan laten voelen door deze ruimte met feromonen te behandelen, zoals met Beaphar CatComfort verdamper.

Je kat verhuizen - De eerste week

Laat de kat na het verhuizen minimaal enkele dagen wennen vanuit de “kattenkamer”. Wanneer je merkt dat het dier zich lekker voelt kan de deur van deze kamer opengezet worden. Vanuit deze veilige plek kan de rest van het huis verkend worden.

Wanneer mag je kat weer naar buiten?

Veel katten komen graag buiten. Als je met de kat verhuizen gaat, houd je ze de eerste weken binnen. Eenmaal gewend is aan het nieuwe huis, kun je ook de nieuwe tuin laten ontdekken. Indien gewenst kan dat in het begin met een kattentuigje. De nieuwe buitenomgeving ontdekken kan spannend zijn. Andere katten/honden in de buurt, vreemde geluiden en geuren kunnen een kat onzeker maken. De kans blijft natuurlijk bestaan dat het dier op zoek gaat naar zijn oude huis. Zorg er daarom voor dat je kat gechipt is en een adreskokertje draagt. Bij weglopen is de kans op terugvinden dan groter.