Konijnen koppelen

Konijnen koppelen, maak ze vriendjes voor het leven met dit stappenplan!

Als konijnenliefhebber weet jij waarschijnlijk als geen ander dat je een konijn niet in zijn eentje kunt houden. Een konijn is van oorsprong echt een groepsdier dus leeft graag samen met een maatje. Om konijnen te koppelen heb je een gedegen aanpak nodig en kennis van konijnengedrag. Tevens is het verstandig om te kijken naar het geslacht en karakter van de twee konijnen. Een goede voorbereiding heb jij er wel voor over, want je wilt immers dat het vriendjes voor het leven worden. Er zijn verschillende manieren om konijnen vriendjes te laten worden. Wij hebben de tips en een stappenplan voor je om het koppelen van konijnen goed te begeleiden.

Stap 1: Observatie bij het koppelen van konijnen

Het koppelen van konijnen doe je niet zomaar even. Het is belangrijk dat je kleine signalen van konijnengedrag (her)kent. Laat de konijnen bij het koppelen nooit alleen en zorg dat je goed observeert wat er gebeurt. Weet jij bijvoorbeeld wat het betekent als konijnen tijdens het koppelen gedrag vertonen zoals:
•    Zichzelf wassen
•    Elkaar wassen
•    Hun oren strak naar voren houden of juist plat naar achteren
•    Elkaar berijden
•    Vlinderen
•    Hun staartje omhoog doen
•    Met de rug naar elkaar toe zitten

Het lastige is dat dezelfde gedraging ook weer een andere achterliggende reden kan hebben. Zo hoeft een gedraging die op het eerste gezicht misschien wat negatief oogt (negeren, achter elkaar aanrennen enz.) dat niet altijd te zijn. Zo kan je konijn zich wassen als hij op zijn gemak voelt, maar kan het ook oversprong gedrag zijn als hij het een ongemakkelijke situatie vindt. Ook het orenspel kan iets anders betekenen. Oren naar voren: nieuwsgierigheid of start van agressie.  Er zijn dus nog tal van andere (kleine) signalen die je bij het koppelen kunt zien, en om confrontaties te voorkomen is het belangrijk dat op de hoogte bent. Deze signalen geven je veel informatie. Of het de goede kant op gaat, of juist niet. Verdiep je daarom in konijnengedrag, voordat je aan de slag gaat met koppelen van konijnen. Vind je het lastig? Er bestaan diverse gedragsdeskundigen op het gebied van konijnen die je vast kunnen helpen.  

Stap 2: Voor het koppelen, kennismaken op afstand

Voordat je de konijnen fysiek bij elkaar plaatst is het verstandig om ze op afstand aan elkaar te laten wennen. Konijnen kunnen erg territoriaal zijn. Als ze al aan elkaars geur hebben kunnen wennen vergemakkelijkt dit vaak het proces bij het daadwerkelijke koppelen. Wat kun je hiervoor doen:

 1. De verblijven steeds iets dichter bij elkaar zetten. Ze kunnen elkaar dan wel zien en ruiken maar niet fysiek bij elkaar. Toch is dit voor de konijnen al een vorm van kennismaken.
 2. Een andere mogelijkheid is om de konijnen enkele keren te wisselen van verblijf. In het verblijf hangt de geur van de vorige bewoner. Die bewoner is het nieuwe vriendje die ze binnenkort leren kennen. Geuren zijn heel belangrijk voor konijnen en door alvast te wennen aan de andere geur is een eerste stap in de kennismaking gezet. 
   

Een combinatie van de twee bovenstaande stappen werkt vaak erg goed. 

Stap 3: Locatie voor het koppelen bepalen

De locatie van het koppelen is een heel belangrijk onderdeel om over na te denken. Het helpt echt in het succes van het koppelen. Denk daarbij aan de volgende zaken:

 1. Neutraal terrein 
  Het beste is om konijnen te koppelen op neutraal terrein. Als je konijnen wilt laten kennismaken in een omgeving waar al één van de konijnen gehuisvest is, kan dit het koppelen bemoeilijken. Konijnen zijn territoriaal en zullen hun eigen terrein willen verdedigen. Denk bij een neutrale locatie aan bijvoorbeeld de badkamer, de gang of een andere plek waar beide konijnen nog niet eerder zijn geweest. 
   
 2. Grootte locatie
  Als je een hele grote ruimte gebruikt voor het koppelen kunnen de konijnen elkaar volledig ontwijken of links laten liggen. Uiteraard kunnen ze bij een te kleine locatie elkaar niet de ruimte geven. Je kunt aanhouden dan een ruimte van 2 x 3m een goede afmeting is om konijnen te koppelen. 
   
 3. Verstopplek
  Tijdens het koppelen vindt een konijn het soms prettig om zich even terug te trekken en uit het zicht van het andere konijn te zijn. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een kartonnen doos in de ruimte te zetten. Zo kan een konijn er achter gaan zitten en even bijkomen. Maak geen gat in de doos waardoor ze in de doos kunnen gaan zitten, want als de konijnen dan beide in de doos gaan zitten is de ruimte te klein. Tevens kun je dan moeilijk ingrijpen als het mis zou gaan. 
   
 4.  Schoonmaken
  Is het moment daar gekomen dat beide konijnen samen in het uiteindelijke verblijf gaan? Zorg dan dat je het hok goed schoonmaakt en je de urinegeur neutraliseert. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Beaphar Multi-reiniger. Vervang uiteraard ook de volledige bodembedekking. Neem de voorwerpen die op het neutrale terrein zijn gebruikt mee naar het definitieve verblijf (bijvoorbeeld toilet, speeltjes, hooiruif). Dit zorgt voor herkenbaarheid qua geur en het voorkomen van strijd. 

 

Stap 4: Konijnen voor het eerst fysiek in een ruimte samen

Een spannend moment! Je konijnen gaan nu echt samen kennismaken op de zorgvuldig uitgekozen locatie. Stress heeft een negatieve invloed op het koppelen, dus dat wil je zoveel mogelijk voorkomen. Wist je dat er ook ondersteunende middelen zijn die kunnen helpen bij het koppelen van konijnen? Beaphar RabbitComfort® ondersteunt konijnen in stressvolle situaties met een kopie van lichaamseigen feromonen. Hoe feromonen werken lees je op deze speciale pagina: RabbitComfort®

De laatste voorbereidingen
Voordat je de konijnen bij elkaar plaatst leg je ook wat belangrijke materialen klaar. Je wilt ingrijpen als het mis gaat en jezelf niet bezeren. Dus handschoenen of een handdoek zijn goed om binnen handbereik te hebben. Leg voordat je gaat koppelen een handdoek binnen handbereik of trek handschoenen aan. Mocht het mis gaan haal konijnen niet direct uit elkaar. Als je in je handen klapt kan dat al voldoende zijn om de konijnen af te leiden en even de rust te herstellen.

De eerste kennismaking
De eerste kennismaking kun je op verschillende manieren doen. Je kunt er voor kiezen om de konijnen samen te zetten en dit te houden zo lang het goed gaat. Uiteraard observeer je dan wel goed het gedrag en laat je ze niet zomaar alleen. Als er een conflict komt haal je de konijnen uit elkaar en probeer je het later eventueel nog een keer. Als je ’s morgens begint met het koppelen en de konijnen op neutraal terrein geen conflict hebben gehad kun je aan het eind van de dag besluiten om ze samen te zetten in het definitieve verblijf. Let op alles hangt af van het gedrag van je konijnen en of je deze stap die dag al kan zetten weet je vooraf nooit. Stress, dus ook de verplaatsing kan weer invloed hebben op het gedrag. Goed observeren en kennis van konijnengedrag is bij het koppelen van konijnen essentieel. 

Een andere methode is om het koppelproces in korte sessies te doen. De eerste sessie van het koppelen houd je dan kort. Hoe kort hangt uiteraard af van het gedrag van beide konijnen, maar meestal is 10 minuten voldoende. Je herhaalt dit 3 tot 5 keer per dag. Als het goed gaat kun je de duur verlengen. Vaak zie je na 1 week al heel veel vooruitgang en vriendelijk gedrag naar elkaar. Meestal kunnen de konijnen na uiterlijk 2 weken echt wel fulltime samen. 

Voor welke methode jij kiest hangt af van jouw ervaringen, kennis en uiteraard je eigen voorkeur waarvan je vermoed dat het best bij jouw konijnen past. Twijfel je? Vraag dan iemand om hulp die veel ervaring heeft met het koppelen van konijnen.

Rangorde bepalen
Een belangrijk onderdeel voor de konijnen is het onderling bepalen van de rangorde. Dit doen ze door elkaar te wassen en te rijden. Rijden doen konijnen ongeacht het geslacht en heeft echt met een vorm van dominantie te maken. Vaak berijden de konijnen elkaar om af te tasten en de rangorde vast te stellen. 

Voorkom vechten
Een echt gevecht wil ge graag voorkomen. Zoals eerder gezegd zijn er heel veel signalen die je voorafgaand aan een gevecht kunt waarnemen. Herken je de signalen dan kun je een echt gevecht voorkomen door de konijnen op dat moment af te leiden. Zo voorkom je de echte confrontatie en bevorder je het succesvol koppelen. 

Koppelen geslaagd
Als beide konijnen op hun gemak lijken, goed eten, rustig rondlopen in het verblijf dan ziet het er goed uit. Als ze met de rug naar het andere konijn durven te zitten, zien ze deze niet meer als een bedreiging. Ze zullen elkaar steeds iets vaker gaan opzoeken en dichter bij elkaar komen. Als ze bij elkaar gaan liggen of elkaar gaan wassen dan is de rangorde vastgesteld. 

Uiteraard is de relatie in het begin nog wat kwetsbaar en kan deze nog beïnvloed worden als ze schrikken of er stress ontstaat. Zorg daarom voor rust in de omgeving met de Beaphar RabbitComfort® Spray, die biedt jouw konijnen continue ondersteuning. 
 

Nog één laatste tip voor het koppelen van konijnen

Lijkt het je allemaal wat ingewikkeld of ben je niet zeker van je zaak? Een konijnen gedragsdeskundige kan je goed adviseren of helpen bij het koppelen van je konijnen. Ook als het mis gaat kun je ze uiteraard om hulp vragen, maar ook bij het succesvol koppelen geldt: Voorkomen is beter dan genezen. Dus schakel bij twijfel altijd hulp in van een deskundige.