Konijn tam maken

Een konijn tam maken, hoe doe je dat?

Konijnen zijn echt enorm leuke en intelligente huisdieren. Je kunt ze van alles leren en jullie kunnen samen heel veel plezier beleven. Dan is een goede band met je konijn belangrijk. 

Als je jouw konijn net ophaalt zal hij aan jou en wellicht zelfs aan mensen in het algemeen moeten wennen. Bij honden en katten is socialisatie in het nest heel gewoon. Bij konijnen wordt dat niet altijd gedaan. Wij geven je de tips om een band op te bouwen met je konijn en hoe je dus jouw konijn tam kunt maken. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je aan de slag gaat om je konijn tam te maken, is het goed om eerst even de voorbereiding te checken. Met deze basisregels voelt jouw konijn zich een stuk beter op zijn gemak. Dit helpt enorm om je konijn tam te maken want een gestrest konijn vertoont eerder gedragsproblemen. Met deze basisregels maak je een goede start:

  • Houd je konijn niet alleen
    Konijnen zijn groepsdieren en willen een maatje. In hun eentje voelen zij zich niet op hun gemak. Meteen een goede reden voor een extra huisdier.
     
  • Gezondheidscheck
    Je konijn is lastiger tam te maken als hij zich niet lekker voelt. Een goede gezondheidscheck is dus verstandig. Ook als je konijn gedragsproblemen zoals agressie, bijten of onzindelijkheid vertoont is het van belang een medische oorzaak uit te sluiten. Als je denkt dat het te stressvol is voor je konijn om direct een gezondheidscheck te doen, kun je dat natuurlijk ook doen nadat je hem hiervoor getraind hebt.
     
  • Huisvesting
    Jouw konijn moet een fijne plek hebben om te wonen. Dat begint met een goed hok. Het hok moet groot genoeg zijn dat hij er languit in kan liggen. Tevens heeft een konijn lichaamsbeweging nodig dus een ren is noodzakelijk. Ook moet je konijn zich kunnen verstoppen als hij daar behoefte aan heeft. Dus zorg ook voor een schuilmogelijkheid. Ook een schuilmogelijkheid is belangrijk als je een konijn tam wilt maken.

    De locatie van het hok is ook belangrijk. Zorg voor een rustige plaats waar weinig onverwachte dingen gebeuren. Dus rennende kinderen, ballen die voorbij vliegen of andere huisdieren die ineens voorbij het hok lopen zijn niet wenselijk. En hoe lastig het (vooral voor kinderen) ook is. Laat je konijn de eerste 2-3 dagen in zijn nieuwe hok met rust. Hij heeft echt even tijd nodig om te wennen. 

    Een klein hokje om je konijn tam te maken is ongeschikt. Je konijn doet het dan niet uit vrije wil en zal zodra hij ook maar een beetje de mogelijkheid heeft van je weg gaan. Je veroorzaakt hier eerder angst en stress mee dan dat je je konijn echt tam maakt. 
     
  • Oorsprong
    Verdiep je in de achtergrond van je konijn. Hoe is het karakter, kan de fokker daar iets over vertellen? Of als het een volwassen konijn is wat is de geschiedenis? Is er aan socialisatie gedaan en zo ja hoe en wat is er aan gedaan? Al deze informatie helpt jou enorm in het begrijpen van de reactie van je konijn. Bekijk ook zijn leeftijd, de puberteit van een konijn is tussen de 6 maanden en 1 jaar in die periode kunnen ze soms wat opstandig zijn. 
     
  • Ondersteunende producten
    Beaphar RabbitComfort® bevat een kopie van feromonen die de voedster ook afgeeft tijdens het zogen om haar jongen gerust te stellen. Dit helpt ook volwassen konijnen enorm als zij in nieuwe of stressvolle situaties terecht komen.  
Beaphar RabbitComfort® kopen?
Bekijk verkooppunten en webshops
Verkooppunten

Van start met het tam maken van je konijn

De voorbereiding is achter de rug en je hebt jezelf zo goed mogelijk laten informeren. Alles staat klaar voor het opbouwen van een liefdevolle band met je konijn. Jij kunt van start om je konijn tam te maken. Je doorloopt hiervoor de volgende fases:

Fase 1 - Op afstand van het hok

Als je jouw konijn net hebt is het, zoals eerder aangegeven in dit artikel, heel belangrijk om hem de eerste 2-3 dagen met rust te laten. Je haalt hem dus niet uit zijn hok,  maar voorziet hem van voeding en water. Verder laat je hem rustig wennen aan de omgeving en alle nieuwe geluiden. 
In deze periode is het gebruik van Beaphar RabbitComfort® aan te raden om hem snel op zijn gemak te laten voelen. Na de wenperiode kun je echt starten om je konijn tam te maken.

Het liefst start je liggend op je buik. Niet omdat het er grappig uit ziet, maar omdat dingen die van boven komen beangstigend zijn voor konijnen. Door jezelf op dezelfde hoogte als je konijn te houden ben je toegankelijker. Je gaat dus op ooghoogte van je konijn naast het hok zitten. Lees op je gemak een boek en klets wat tegen hem. Je gaat nog niet met je hand in het hok, is je konijn heel erg op zijn gemak en zoekt hij contact leg je hand dan rustig tegen de tralies zodat hij kan snuffelen en wennen aan je geur en menselijk contact. 

Hoe lang deze fase duurt bij het tam maken van een konijn, is heel afhankelijk van het dier. Het karakter speelt een rol (een durfal of een wat terughoudender konijn) en ook zijn ervaringen uit het verleden. Sommige konijnen komen al snel naar je toe. Bij andere konijnen kan het zelfs weken duren. 

Als je konijn snuffelt aan je hand en rustig blijft kun je hem ook door de tralies wat lekkers geven uit je hand, bijvoorbeeld enkele brokjes of groenvoer. 
 

Konijn buitenren

Fase 2 - Het eerste contact

Als fase 1 is afgerond en je door de tralies voorzichtig contact hebt kunnen maken is het tijd voor Fase 2 bij het tam maken van je konijn. Je kunt nu het hok open maken en je hand rustig in het verblijf leggen. Niet direct aaien maar laat je konijn zelf contact maken en naar je toe komen. Als hij rustig door zijn verblijf beweegt en over je hand huppelt alsof deze er niet is kun je hem rustig proberen aan te raken. 

Voorkom vooral negatieve ervaringen want die laten je weer een stap terug doen in het proces van het tam maken. Grote ogen, snel ademen, stampen  of vluchten kunnen signalen zijn dat je konijn toch nog bang is. Neem dan weer afstand tot alles rustig is en probeer later opnieuw weer het contact uit te bouwen. 

Tip: als je je konijn iedere ochtend de eerste paar brokjes uit de hand voert maak je direct en makkelijk contact. Ook in de toekomst handig om meteen je konijn te bekijken of hij goed in zijn vel zit. Eet een konijn niet? Dan is er zeker iets aan de hand. Lees hier meer over in ons artikel: Help mijn konijn eet niet, wat kan ik doen.  

Fase 3 - Contact in de ren

Alles verloop volgens plan. Je kunt je konijn al rustig aanraken en hij vindt het leuk om naar je toe te komen. Jullie worden al echte maatjes. De volgende stap om je konijn tam te maken! Je konijn los laten in de ren als jij in de ren zit. Ook hier geldt weer ga niet naar je konijn toe maar laat hem jou benaderen. 

Een ren is meteen een goede manier om de ruimte in je huis eerst even af te bakenen en te zorgen dat de plek waar hij loopt zeker veilig is. Komt het konijn niet naar je toe? Ga even uit de ren en probeer het na enkele uren of een dag later nog eens. 

Tip: Om kinderen rustig kennis te laten maken, kun je vragen of ze een boekje willen voorlezen aan het konijn. Leuk voor het kind en je zorgt ervoor dat er rust is tijdens de kennismaking.  

Fase 4 - Leren optillen

Als er goed contact is kun je het konijn rustig gaan laten wennen aan optillen. Zoals eerder uitgelegd is dit voor een konijn erg onnatuurlijk. Ze zullen het nooit echt prettig vinden, maar ze zullen het wel kunnen accepteren van iemand met wie ze een vertrouwensband hebben. Als je met een konijn wilt knuffelen kun je beter hem uitnodigen met wat lekkers om zelf op je schoot te klimmen. Dat is veel minder stressvol voor een konijn. 

De beste manier om een konijn op te pakken is 1 hand onder zijn kontje en 1 hand onder zijn borst. Na het optillen laat je hem op je onderarm rusten om hem in een natuurlijke houding te kunnen laten zitten. 

Fase 5 - Training voor verzorging en dierenarts

Jij hebt al enorm veel bereikt in het tam maken van je konijn. Met jullie onderlinge band zit het wel goed. Konijnen zijn stressgevoelig, dus laat ze ook alvast aan andere situaties wennen. Als jij bijvoorbeeld regelmatig de nagels, het gebit, de vacht en de buik bekijkt van je konijn scheelt dat enorm veel stress als hij een keer naar de dierenarts moet. Ook laten wennen aan een reismandje is verstandig. Gebruik daarvoor de Beaphar RabbitComfort® spray  die je 15 minuten vooraf erin spuit. Jouw konijn gaat veel relaxter mee op pad! 

Konijn reismandje

Jij bent met vlag en wimpel geslaagd in het tam maken van je konijn. Nu is het de tijd om te genieten en samen de band nog verder uit te bouwen. Veel plezier samen!