konijn eet niet

Help! Mijn konijn eet niet, wat kan ik doen?

Heb jij alles uit de kast gehaald en wil je konijn toch nog steeds niet eten? Als jouw konijn niet eet is dit nooit uit onwil, denk niet: “Hij gaat wel eten als hij weer honger heeft.” Deze gedachte kan grote gevolgen hebben voor je konijn. Niet eten is een heel serieus signaal waar je altijd iets mee moet doen. 

Belangrijk is om voor jezelf helder te hebben of het plotseling is of dat dit zich geleidelijk heeft ontwikkeld. En jij wil natuurlijk weten wat je er aan kan doen. Wij helpen je op weg.

Konijn dat niet eet is een spoedgeval

Als je konijn niet eet is dat eigenlijk altijd een spoedgeval voor de dierenarts. Een konijn kan geen dag zonder eten. Als de darmen stil komen te liggen doordat er geen voeding verteerd wordt ontstaat er zeer snel gas in de buik van een konijn. Dat doet erg veel pijn, waardoor het konijn niet wil eten, er meer gas ontstaat enz. Dit kan al na enkele uren vasten optreden. 

Dus als een konijn niet eet, is de eerste zaak om met spoed naar de dierenarts te gaan en medische oorzaken uit te laten sluiten. Denk hierbij aan zeer uiteenlopende zaken, van spijsverteringsproblemen, nieraandoeningen, luchtwegproblemen, het eten van iets wat giftig is tot gewrichtspijn. En… vergeet het gebit niet. 

Konijn eet niet door gebitsproblemen

De tanden en kiezen van een konijn groeien het hele leven door. Goed ruwvoer zorgt ervoor dat de tanden gelijkmatig afslijten en het gebit op een goede lengte blijft. 

Als je konijn niet eet is het zeker goed om de tanden te (laten) bekijken. Afwijkingen aan de tanden kunnen ervoor zorgen dat het konijn niet goed kan eten, of dat het pijnlijk is door scherpe randjes. Als de tanden te lang worden kan dit er ook voor zorgen dat je konijn zijn eten laat staan. Soms kan het nodig zijn dat de tanden ingekort worden door de dierenarts. Ook hier kan je konijn weer op reageren omdat het natuurlijk ineens heel anders voelt als hij eet.

Laat je konijn van jongs af aan wennen aan het even bekijken van het gebit. Het is eigenlijk een standaard routine die bij de regelmatige gezondheidscheck van je konijn hoort.

Konijn eet niet vanwege de aangeboden voeding

Jouw konijn houdt vooral van kwalitatief ruwvoer, dat is het allerbelangrijkste. Met goede harde brokjes kun je daarnaast zorgen dat jouw konijn alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft. Care+ voeding voor konijnen heeft extra harde brokjes ter bevordering van de juiste slijtage van de tanden en een hoog ruwvezelgehalte voor een goede darmwerking. Door de kruiden vinden konijnen het ook erg lekker. 

Verandering van voeding, een rantsoen met te weinig vezels en kwalitatief slecht hooi kunnen er ook voor zorgen dat je konijn niet eet. Jouw dierenspeciaalzaak helpt je graag met het samenstellen van een goed rantsoen voor jouw konijn. 

Konijn eet niet door stress

Een hond die plotseling blaft vlak bij het verblijf van je konijn, zijn maatje die is overleden, een nieuwe huisgenoot (bijvoorbeeld kat of hond), een nieuw verblijf, verhuizen enz. Dit zijn allemaal voorbeelden van situaties die stress kunnen veroorzaken bij jouw konijn. 

Stress is van invloed op de eetlust van jouw konijn. Als hij schrikt of er veranderen dingen in zijn omgeving kan hij zich onveilig voelen en kan het zijn dat jouw konijn ineens niet meer eet. In deze situatie is het belangrijk om te achterhalen wat de reden is en jouw konijn gerust te stellen. Want hoewel de reden dat jouw konijn niet eet nu een mentale oorzaak heeft, weten we inmiddels dat het stoppen met eten ook een fysieke reactie op het spijsverteringsstelsel kan geven waar je voor moet waken. 

Ondersteunend aan training, het bieden van een schuilmogelijkheid, het zorgen voor rust enz. om je konijn gerust te stellen, kun je gebruik maken van Beaphar RabbitComfort®.

RabbitComfort® werkt op basis van feromonen die een natuurlijke instinctieve reactie bij jouw konijn oproepen. Hij herkent de feromonen namelijk instinctief van de periode dat hij nog bij zijn moeder was. Rustgevende feromonen kunnen op deze manier een bijdrage leveren aan het oplossen van het probleem dat jouw konijn niet eet onder invloed van stress.