Konijn stampt

Je konijn stampt, dit wil hij je vertellen...

Jouw konijn heeft enorm krachtige achterpoten. Hiermee kan hij zich snel uit de voeten maken en hoog springen. Daarnaast kan je konijn je iets vertellen met zijn achterpoten, wellicht heb je weleens gezien dat je konijn ermee stampt. Dit kan verschillende redenen hebben. In dit artikel lees je wat jouw konijn je mogelijk wil vertellen.

Konijn stampt als waarschuwing voor gevaar

Je konijn kan zijn soortgenoten waarschuwen door middel van stampen. Omdat konijnen van nature vooral actief zijn aan het begin of einde van de dag (schemering) hoor je dit meestal ’s nachts. Je konijn is dan extra alert en als hij denkt dat hij een vreemd geluid hoort of er in zijn ogen een gevaarlijke situatie is, stampt je konijn op de grond. Zo zorgt hij ervoor dat iedereen op tijd veilig weg kan zijn.

Konijn stampt uit angst

Ook van schrik of angst kan je konijn stampen. De lichaamshouding is dan ineen gedoken en grote ogen. Op dat moment kiezen ze ook het liefst het hazenpad en vertonen ze vluchtgedrag. Dit soort momenten bezorgen je konijn veel stress, zeker als hij zich dan niet kan verstoppen. Zorg daarom ook voor een goede schuilplek in het hok van het konijn, zodat hij een plek heeft waar hij zich veilig voelt.

Ook kan een product met geruststellende moederferomonen helpen. Beaphar RabbitComfort® is zeer geschikt voor konijnen met angst of stress. Een konijn stampt zeker minder wanneer hij zich echt op zijn gemak voelt.

Konijn stampt van boosheid

Als jouw konijn boos is kan hij dat ook laten merken door te stampen. Je konijn stampt dan wel iets minder hard en soms kort achter elkaar. Hij kan er dan ook een beetje geluid bij maken door te brommen.

Dit kan bijvoorbeeld zijn als hij weet dat hij weer zijn hok in moet, maar het daar niet mee eens is. Of juist als hij graag zijn energie kwijt wil kunnen buiten zijn hok en vindt dat hij te lang binnen heeft gezeten. Kijk goed naar het gedrag van je konijn, ook boosheid veroorzaakt een vorm van spanning en stress. Jouw konijn heeft bepaalde behoeften en wil je graag duidelijk maken dat hij iets nodig heeft.

Konijn stampt om aandacht

Deze vorm van stampen komt wel het minst voor. De voorgaande situaties zijn gangbaardere verklaringen. Als je konijn stampt omdat hij aandacht wil of opgewonden is, bijvoorbeeld omdat hij weet dat hij iets lekkers krijgt, zal hij ook een andere lichaamstaal tonen. Hij zit dan (nieuwsgierig/enthousiast) met de oren naar voren en de ogen zijn niet vergroot. Natuurlijk is dit wel de allerleukste reden voor je konijn om er vrolijk op los te stampen. Deze zien we het liefst.