Konijn zindelijk maken

Een konijn zindelijk maken, dé tips voor goed resultaat

Niets is leuker dan dat je konijn lekker in huis kan rondlopen. Wel zo fijn als hij dan zijn behoefte doet op een vaste plaats. Konijnen zijn van nature hygiënische dieren dus dat is zeker mogelijk. Een konijn zindelijk maken is eigenlijk niet helemaal de juiste term, want zindelijkheid betekent eigenlijk dat je de behoefte kunt ophouden of uitstellen. Dat is voor konijnen een onmogelijke opdracht, maar het is dus meer het aanleren van een specifieke plaats en goed nieuws: dat kan wel! 

Vanaf welke leeftijd een konijn zindelijk maken

Een konijn zindelijk maken op jonge leeftijd is vaak lastig. Het afbakenen van het territorium gebeurt ook met poep en plas en ook in de puberteit speelt dit op. Stiekem maken ze er in die periode soms best even een rommeltje van. Over het algemeen wordt geadviseerd om de training voor het zindelijk maken van je konijn vanaf ongeveer 10 maanden leeftijd te starten. Het hangt wel een beetje af van het ras en de grootte van je konijn, dus verdiep je daar vooraf in. 

Het toilet

Om je konijn zindelijk te maken heeft hij een toilet nodig. Deze ziet er uiteraard anders uit dan die van ons als mensen. Er zijn een paar belangrijke zaken waar je bij een konijnentoilet op moet letten:

 • Het formaat van het konijnentoilet
  Let op een formaat van een konijnentoilet dat past bij de grootte van je konijn. Als het formaat niet voldoet gaat je konijn op zoek naar een ander plekje. Vraag advies in de winkel om het juiste formaat te bepalen. Een juist toilet helpt je enorm om je konijn zindelijk te maken. 
   
 • Bodembedekking konijnentoilet
  Gebruik bij voorkeur een andere bodembedekking in het toilet dan in het hok/verblijf van je konijn. Zo leert hij onderscheid te maken. Informeer ook naar de verschillende mogelijkheden. Klontvormende bodembedekking raden wij af, omdat dit problemen kan geven als je konijn het opeet. Houd ook rekening met stof, want een konijn heeft gevoelige luchtwegen. Verder ligt het uiteraard aan jouw voorkeur en de voorkeur van je konijn. 
   
 • Materiaal konijnentoilet
  Het materiaal moet in ieder geval goed schoon te maken zijn. Konijnen houden niet van vieze geurtjes, dat zou jij immers ook niet prettig vinden. Gebruik (ook bij de training) geen kartonnen doos. Deze trekt vocht aan en je konijn vindt het al snel niet schoon genoeg meer. Waardoor hij het toilet liever niet meer gebruikt
   
 • Locatie konijnentoilet
  Voor ons klinkt het misschien een beetje gek. Maar een konijn eet graag terwijl hij zijn behoefte doet. Plaats daarom in de buurt van het toilet bijvoorbeeld een hooiruif. Of plaats het toilet dicht in de buurt van zijn bestaande hooiruif. Ook dit is weer een handig trucje dat je helpt om je konijn zindelijk te maken. Plaats het konijn bij voorkeur op een plaats waar je konijn regelmatig zelf al zijn behoefte doet.

 

De zindelijkheidstraining van je konijn

Rust
Allereerst zorg voor rust. Veel veranderingen in huis, nieuwe huisgenoten of visite enz. kunnen stress veroorzaken bij je konijn. Een getrest konijn zindelijk maken is echt bijna een onmogelijke opgave. Je kunt je konijn zich meer op zijn gemak laten voelen met de spray van Beaphar RabbitComfort®. Het werkt op basis van feromonen die een moederkonijn ook afgeeft tijdens het zogen. Het heeft een instinctieve rustgevende werking wat helpt bij de zindelijkheidstraining van je konijn. 

RabbitComfort® kopen?
Bekijk verkooppunten en webshops
Verkooppunten

Alle keutels verzamelen!
Als je een nieuw toilet hebt verzamel dan wat keutels van je konijn en leg ze er al in. Dat helpt je konijn in het gebruik van het toilet. In het begin gaat het vast nog wel mis en vind je ook buiten het toilet nog wat keutels. Nu komt voor jou de discipline, ruim alles op en vergeet geen enkel keuteltje. Doe de keutels in het toilet. Dit moet je zo vaak mogelijk doen gedurende de dag, maar minimaal 3 keer. Het kan echt wel enkele weken duren totdat je konijn volledig zindelijk is. 

Beperk de ruimte
Wil je je konijn zindelijk maken doe dit dan niet meteen in een grote ruimte. Zet bijvoorbeeld een gedeelte van je huiskamer tijdelijk af met een hekje. Zo is het toilet altijd bij je konijn in de buurt en kan hij het makkelijker vinden. Gaat het goed? Dan breidt je de ruimte steeds een beetje uit. 

Voorkeurslocatie
Wil je dat je konijn het toilet gebruikt op een andere plek dan waar zijn eerste voorkeur ligt? Dan kost het je wat meer tijd. Plaats eerst het toilet op de voorkeurslocatie van je konijn. En verplaats het toilet elke dag een klein beetje, totdat hij op de door jouw gewenste plek staat. Het kan ook helpen om te beginnen met meerdere toiletten voor je konijn.

Belonen!
Beloon je konijn voor goed gedrag. Til je konijn niet op om hem op de bak te zetten. Dat vindt hij niet fijn en maakt hem onrustig. Dat werkt de zindelijkheidstraining alleen maar tegen. 

En zie jij je konijn weleens een dutje doen in zijn toilet? Dat is voor konijnen heel normaal en zelfs een teken dat hij zich daar op zijn gemak voelt. 

Hygiëne

Zoals eerder aangegeven in dit artikel houdt jouw konijn van een schoon en fris toilet. Als dat niet het geval is gaat hij een ander plekje zoeken. Vervang regelmatig de bodembedekking, verwijder de keutels en maak 1 keer per week het toilet schoon met Beaphar Multireiniger. Wat je verder nog kunt doen om het toilet extra fris te houden is gebruik maken van Beaphar Geurstop

Wat als zindelijkheidstraining mislukt

Lukt het je niet om je konijn zindelijk te maken ondanks alle voorgaande tips? Niet alle konijnen worden zindelijk. Er zijn nog een paar zaken die je kunt doen:

 • Sluit allereerst een medische oorzaak uit. Konijnen kunnen bijvoorbeeld last hebben van blaasgruis, met deze problemen wordt zindelijk maken heel lastig. Uiteraard moet het konijn hiervoor beoordeeld en behandeld door een dierenarts.
 • Informeer of een gedragsdeskundige op het gebied van konijnen je kan helpen. 
 • Bespreek met deskundigen (gedragsdeskundige en dierenarts) de mogelijkheden over castratie. Hierdoor verandert de hormoonhuishouding van het konijn en wordt hij/zij vaak ook minder territoriaal. In sommige gevallen kan dit ook bijdragen aan zindelijkheid van konijnen.

 

Met het opvolgen van onze tips heb je een grote kans dat jouw konijn lekker los rond kan huppelen in je huis omdat hij zindelijk is. En zeg nou zelf, wat is er nou leuker dan dat?