Beaphar RabbitComfort

Rustgevende feromonen bij konijnen, hoe werkt dat?

Konijnen zijn zeer gevoelig en omdat ze prooidieren zijn, kunnen ze signalen van stress en angst zeer goed verbergen. Stress heeft een negatieve invloed op de gezondheid en in sommige gevallen kan het wenselijk zijn om konijnen extra geruststelling te bieden. Dit kun je bereiken door het gebruik van feromonen.

De functie van feromonen

Feromonen zijn een onderdeel van de communicatie van konijnen. Konijnen communiceren op verschillende manieren, waaronder:

 • Visueel (lichaamstaal)
 • Vocaal (zoals brommen, grommen, snuiven, klikken met de tanden, tanden knarsen, piepen en zelfs gillen bij pijn of angst)
 • Tactiel (aanraking)
 • Olfactorisch (geuren/feromonen)


Feromonen verzorgen dus één van deze communicatie-onderdelen. Je kunt feromonen niet zien of ruiken. Ze zijn geurloos, maar toch worden ze waargenomen met het reukorgaan en brengen ze een signaal over naar de hersenen.

Hoe nemen konijnen feromonen waar?

Feromonen zijn dus signaalmoleculen maar bevatten geen geur. Toch neemt het konijn deze stoffen met een onderdeel van zijn reukorgaan weer. Dit doen ze met een speciaal extra reukorgaan, namelijk het van orgaan van Jacobson. 

Feromonen worden vaak onbewust door het konijn opgepakt, maar het kan ook geactiveerd worden door te flemen. Dan trekt het konijn de bovenlip iets op en pompt hij de feromonen als het ware naar het orgaan van Jacobson. Dan neemt het orgaan van Jacobson de boodschap waar en geeft deze door aan de hersenen. Er bestaan verschillende boodschappen en dus verschillende soorten feromonen.  

Feromonen zijn diersoortspecifiek

Feromonen zijn diersoortspecifiek. Dat wil zeggen dat een konijn niet de feromonen van een andere diersoort kan waarnemen en verwerken en andersom ook niet. Dus hij kan boodschap van de feromonen van een cavia, hond of kat niet waarnemen. Als je gebruik wilt maken van een feromoon in een product zal je een exacte kopie van het signaalmolecuul moeten gebruiken, anders bereik je geen effect.

Rabbit Appeasing Pheromone

Konijnen produceren net als andere zoogdieren apaisine tijdens het zogen. Apaisine is een mix van esters (lichaamseigen chemische verbindingen) en vetzuren, die wordt vrijgegeven door specifieke talgklieren in de intermammaire plooi (de lijn die tussen de twee rijen tepels loopt). Deze klieren worden geactiveerd na de bevalling en tijdens het zogen.

Apaisine veroorzaakt een instinctieve rustgevende reactie bij soortgenoten. Bij konijnen heet dit het Rabbit Appeasing Pheromone (RAP) of geruststellend moederferomoon voor konijnen. De klieren die het geruststellend moederferomoon afgeven zitten bij de voedster in het gebied waar de jongen zogen. Het is een cruciaal onderdeel van de socialisatie en het bindingsproces, tevens bevordert het gevoelens van geruststelling en veiligheid.

Niet alleen jonge konijnen hebben hier baat bij. Ook volwassen konijnen herkennen deze feromonen nog steeds. Het veroorzaakt ook bij konijnen een instinctieve, rustgevende reactie omdat het een veilig en geborgen gevoel veroorzaakt.

Konijnen zijn van nature zeer sociaal en het Rabbit Appeasing Pheromone bevordert de onderlinge band in het nest. Dit feromoon kan dus ook zeer waardevol zijn bij het koppelen van konijnen om de relatie en harmonie onderling te bevorderen.
 

Wanneer is het gebruik van het Rabbit Appeasing Pheromone handig

Het gebruik van het Rabbit Appeasing Pheromone is aan te bevelen in situaties die door het konijn als stressvol ervaren worden. Daarnaast kan stress een oorzaak zijn van het ontstaan van gedragsproblemen bij konijnen. In dat geval kan het een goede ondersteuning bieden bij het trainen van het konijn in tijden van gedragsproblemen. Belangrijk hierbij is om wel de oorzaak van het gedragsprobleem te achterhalen en een combinatie van training en feromonen in te zetten.  

Klinische onderzoeken, bij een dierenarts uit Parijs die gespecialiseerd is in konijnen, hebben zeer positieve resultaten laten zien. Het gebruik van het Rabbit Appeasing Pheromone wordt op basis van dit onderzoek in de volgende situaties geadviseerd:

 • Nieuw huis/verblijf
 • Koppelen
 • Angst/ineen duiken/verstoppen
 • Weigeren om te eten (stressgerelateerd)
 • Agressie naar mensen of soortgenoten
 • Onweer/vuurwerk/harde geluiden
 • Reizen/dierenartsbezoek/trimsalon
 • Zindelijkheidstraining

 

Beaphar RabbitComfort®

Beaphar RabbitComfort® bevat een kopie van het Rabbit Appeasing Pheromone. De spray werkt zeer snel en konijnen voelen zich direct gerustgesteld en veilig zodra ze de feromonen waarnemen. Het product is 5 uur werkzaam. Verkrijgbaar via dierenspeciaalzaken en gespecialiseerde tuincentra.