Heeft jouw kat last van stress?
Stress of gedragsproblemen bij katten
Katten zijn van nature erg goed in het verbergen van angst, pijn etc. - dit is een overlevingsmechanisme. Helaas kan het daardoor soms ook heel lastig zijn om te zien of je kat last heeft van stress. Het is vooral belangrijk om te herkennen wanneer je kat gestrest is, omdat dit op langere termijn kan leiden tot klinische ziektes. Maar hoe zie je dat je kat last heeft van stress? Wij zetten een aantal belangrijke signalen voor je op een rijtje:
Signalen van stress bij katten
- Ongewenst krabgedrag en urine sproeien
Dé manier voor katten om met stress om te gaan is door hun territorium te markeren en hun grenzen vast te stellen. Zowel het sproeien van urine als het achterlaten van krabmarkeringen is een manier om met andere katten te communiceren en hun territorium te claimen. Als je ontdekt dat je kat sproeit en/of krabmarkeringen achterlaat op andere locaties dan normaal dan kan dit duiden op stress.
- Meer miauwen dan gebruikelijk
Katten miauwen zelden naar elkaar maar communiceren wel op die manier met mensen.
Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat kat altijd miauwt om eten of om je te groeten wanneer je thuis komt. Als je kat meer miauwt dan normaal dan kan het zijn dat je kat zich niet op zijn gemak voelt en je dit op deze manier probeert te vertellen.
- Anders reageren
Als je kat normaal gesproken vriendelijk is en zich ineens agressief gedraagt of een hoge rug op zet dan kan het zijn dat hij zich bedreigd of gestresst voelt.
Iedere kat reageert anders op stress of angst: het kan ook zijn dat je kat zich juist verdedigend opstelt en zich kleiner probeert te maken of steun bij je zoekt en ineens aanhankelijker wordt.
- Verstoppen of zich vaker terug trekken
Net zoals mensen, proberen katten angstige of stressvolle situaties soms ook te vermijden. Merk je dat je kat zich vaker verstopt of zich vaker terug trekt dan kan dit erop wijzen dat er iets is waardoor hij zich niet op zijn gemak voelt.
- Andere eetlust, verzorging en activiteit
Net als mensen, passen katten hun gedrag aan als ze zich gestresst of bang voelen. De volgende veranderingen komen minder vaak voor, maar het kan zijn dat je kat: minder of meer eet dan normaal, zich overdreven veel wast of likt, minder actief is en niet zo veel zin heeft om te spelen als anders.
Hoe kun je jouw gestreste kat helpen?
Als je merkt dat je kat gestrest is, is het belangrijk om in kaart te brengen waar de stress vandaan komt en een oplossing te vinden. Katten zijn gewoontedieren en vaak heeft stress en angst te maken met veranderingen in de leefomgeving of bepaalde gebeurtenissen, denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, gezinsuitbreiding (mensen of dieren) dierenartsbezoek, drukte en vuurwerk rond de feestdagen etc. Om je kat zich weer meer op zijn gemak te laten voelen en probleemgedrag te verminderen kun je Beaphar CatComfort® gebruiken. Deze producten bevatten feromonen (kopie van het moederferomoon en/of kopjesferomoon) en geven een instinctieve geruststellende boodschap.
Beaphar CatComfort assortiment:
Naast CatComfort hebben we ook producten op basis van valeriaan, lavendel e/o kruiden in het assortiment: No Stress. De CatComfort producten mogen ook met de No Stress producten gecombineerd worden.
Voor meer advies over stress bij je kat, bekijk de advies en tips op onze pagina Kattengedrag - Tips & advies of neem contact met ons op. Onze experts helpen je graag.