Jongen geeft cavia kruiden

Extra vitamine C voor je cavia

Wist je dat cavia’s dagelijks vitamine C nodig hebben?

Veel dieren kunnen zelf vitamine C aanmaken, maar hierop zijn enkele uitzonderingen. Bijvoorbeeld mensen, apen en cavia’s. Omdat cavia’s zelf geen vitamine C kunnen aanmaken en niet kunnen opslaan in het lichaam, is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat ze dagelijks voldoende vitamine C binnen krijgen. Dit om een tekort te vermijden. Een tekort aan vitamine C kan namelijk voor verschillende klachten zorgen.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine C bij cavia's?

  • Slecht eten (door pijnlijke kaakgewrichten en gebitsproblemen)
  • Gewichtsverlies (door moeite met eten)
  • Doffe vacht en haaruitval, slechte genezing wondjes 
  • Diarree
  • Pijnlijke gewrichten en kreupelheid 
     
Symptomen vitamine C tekort cavia

Er zit toch al vitamine C in caviavoeding?

Veel caviavoeding bevat vitamine C. Toch kan dit misleidend zijn. Bij de productie van het voer kan dan wel vitamine C toegevoegd zijn, maar als het niet op een speciale manier is gestabiliseerd verdwijnt de vitamine C snel uit de voeding, zodra de verpakking geopend is. Onder invloed van licht, lucht en vocht vervliegt de vitamine C. Het kan dus goed zijn dat wanneer je cavia daadwerkelijk van het voer gaat eten, er al niet meer genoeg vitamine C inzit.
Care+ Cavia bevat gestabiliseerde vitamine C, maar het hoofdrantsoen van een cavia is hooi. Het toevoegen van vitamine C aan de dagelijkse voeding is daarom altijd verstandig.

Zelf vitamine C bijgeven aan je cavia

Doordat vitamine C snel uit de voeding kan verdwijnen, is het sterk aan te raden om er zelf voor te zorgen dat je cavia extra vitamine C binnen krijgt. Dit kan je op verschillende manieren doen. Dit kan door verse groente of fruit te geven dat veel vitamine C bevat. Haal de groente en het fruit een paar uur later weg als deze tegen die tijd nog niet opgegeten zijn.

Cavia’s kunnen erg kieskeurig zijn in wat ze eten. Daarom is het vaak makkelijker om extra vitamine C te geven in de vorm van supplementen, zoals Vitamine C tabletten of Cavi-Vit. Vitamine C tabletten voor cavia’s zijn ideaal als bron van de noodzakelijke vitamine C. Het is belangrijk om de tabletten dagelijks te geven, omdat cavia’s vitamine C niet kunnen opslaan is bijvoorbeeld 1 keer per week te weinig. De vitamine C in de tablet is stabiel en vervliegt dus niet. De tabletten hebben een heerlijke sinaasappelsmaak en worden daarom goed gegeten. Dus ideaal als aanvulling op de dagelijkse voeding.