Microbioom - wat is het en waar komt het voor?

Wat is een microbioom?

Een microbioom is de verzameling van micro-organismen zoals bacteriën, gisten, schimmels en virussen op een bepaalde plek. Omdat bacteriën, gisten, schimmels en virussen praktisch overal voorkomen heeft dus vrijwel iedere plek een eigen microbioom.

In de darmen zijn, bij zowel mensen als dieren, veel bacteriën aanwezig die een belangrijke rol spelen bij de spijsvertering, dit is een microbioom. Maar ook oppervlakten kunnen een microbioom bevatten van o.a. bacteriën, schimmels en virussen.

Een microbioom kan ook verstoord worden. In de darmen kunnen dan darmklachten ontstaan. Een ander voorbeeld van een verstoord microbioom is wanneer er in woonruimten door veel vocht of te weinig ventilatie schimmelplekken ontstaan.

Microbioom en gezondheid

Wanneer er een goede balans en voldoende variatie is in micro-organismen, kunnen deze bijdragen aan bijvoorbeeld de vertering van voeding of de bescherming van je huid. Maar een gezond microbioom kan ook een positieve invloed hebben op het binnenklimaat, door mee te helpen aan het zuiveren van de lucht of door organische restjes achtergelaten door huisdieren af te breken. Door het microbioom te beïnvloeden kun je bijdragen aan een gezonde leefomgeving.

Wat kun je doen om een microbioom te verbeteren?

Gezonde vezelrijke voeding voor de mens stimuleert de groei van een gezond darmflora. In voeding voor huisdieren worden ook steeds vaker ingrediënten toegevoegd die de gunstige darmbacteriën stimuleren. Voorbeelden hiervan zijn F.O.S. en M.O.S.

Er zijn ook steeds vaker schoonmaakmiddelen verkrijgbaar met probiotica, gezonde bacteriën die helpen bij het afbreken van vlekken en geurtjes. Traditionele schoonmaakmiddelen met ontsmettingsmiddel vernietigen zowel gunstige als minder gunstige micro-organismen. Na het schoonmaken kunnen de minder gunstige zich razendsnel ontwikkelen, waardoor het microbioom uit balans raakt. Middelen met probiotica hebben dit nadeel niet.

Beaphar probiotica producten die bijdragen aan een gezond microbioom

Beaphar Geurweg, Vlekweg en Multi-Reiniger bevatten probiotica die gespecialiseerd zijn in het afbreken van vetten, eiwitten, zetmeel en plantaardige resten. Na het schoonmaken blijven de probiotica achter en vormen zo als het ware een beschermend filmlaagje over het behandelde oppervlak. Zo blijft na het schoonmaken een evenwichtig microbioom achter.