konijn jeuk mijten

Mijten bij knaagdieren en konijnen

Jouw konijn, cavia, hamster of andere kleine knager wil je graag gezond houden. Bekijk daarom regelmatig de huid en vacht. Zie je afwijkingen daarin, dan kan het zijn dat jouw maatje ergens last van heeft. Wij helpen je graag om bij jouw knaagdier of konijn te herkennen wat er mis. Mijten kunnen de oorzaak zijn bij knaagdieren en konijnen. Maar met onze tips help je jouw dier hier snel weer vanaf.

Wat zijn mijten

Mijten zijn heel erg klein en vrijwel niet met het blote oog zichtbaar. Er bestaan verschillende soorten mijten, de ene mijtsoort zorgt voor meer ongemak dan de andere. De klachten van jouw konijn, cavia of ander knaagdier hangen dus ook samen met het soort mijt waar het dier last van heeft. 

Jouw huisdier kan last krijgen van mijten door contact met ze in het hooi of stro. Wilde vogels, ratten en muizen kunnen mijten ook verspreiden. Mijten kunnen ook makkelijk door besmette dieren doorgegeven worden. Ze houden zich ook schuil in de bodembedekking en kieren en naden van het hok. Dus een goede hygiëne van het verblijf van je konijn, cavia of hamster is ook van groot belang om mijten te voorkomen. Wist je dat sommige mijten van je huisdier zelfs besmettelijk zijn voor mensen?

Mijten bij konijnen en knaagdieren herkennen

Hieronder geven wij je enkele beschrijvingen van mijten die regelmatig bij konijnen en knaagdieren voor komen, met daarbij de symptomen die ze veroorzaken. 

Schurftmijt

Schurft komt regelmatig voor bij cavia’s en andere knaagdieren. Schurft wordt veroorzaakt door een mijt die zich letterlijk in de huid graaft. Dit veroorzaakt echt veel ongemak bij jouw cavia of knager:

 • Extreme jeuk, die zelfs een toeval kan veroorzaken
 • Veel krabben en bijten
 • Verlies van vacht en kale plekken
 • Onverwachte sprongen
 • Korstjes met eventueel als gevolg bacteriële infecties
 • Wondjes beginnen vaak rond de lippen en neus, later over de rest van het lichaam
 • Vermageren en minder eetlust
   

Heeft jouw huisdier last van schurft, ben dan ook alert op je eigen huid. Schurft is namelijk ook besmettelijk voor mensen.

Soms vinden mensen het lastig om het verschil tussen schimmel en schurft te zien. Heb jij hier ook moeite mee? Lees dan ons artikel “Hoe kan ik het verschil zien tussen schurft en schimmel?

Vachtmijt

De Cheyletiella is de 'vachtmijt'. Deze mijtensoort veroorzaakt geen of nauwelijks jeuk. Over het algemeen is deze mijt niet erg besmettelijk voor mensen, eventueel zou hij bij de mens een lichte huidontsteking veroorzaken. Een besmetting bij jouw konijn, cavia of andere knager herken je aan de volgende symptomen:

 • Schilfers in de vacht/roos
 • Losse haren
 • Kale plekken
 • Eventueel donkere puntjes op de haren
 • Geen of zeer milde jeuk
   

De vachtmijt is het beste vast te stellen door met een hele fijne kam (bijvoorbeeld vlooienkam) te kammen en dan onder een microscoop te bekijken. Bij een besmetting met vachtmijt zijn de mijten en eitjes dan zichtbaar. 
 

Mijten bij konijnen en knaagdieren bestrijden

Zowel vachtmijten als schurftmijten kun je aanpakken met Beaphar Anti-Schurft voor konijnen en cavia’s. Deze effectieve spray gebruik je tegen de haarrichting in, zodat de vloeistof op de huid komt. Na 1 week herhaal je de behandeling.
Kleinere knaagdieren kun je behandelen met Beaphar Anti-Parasiet. Een handige knijppipet die je toedient in de nek van het dier. Deze pipet is 4 weken werkzaam.

Overige tips:

 • Houd besmette dieren gescheiden van de andere, omdat mijten zeer besmettelijk zijn
 • Behandel alle knaagdieren om herbesmetting te voorkomen
 • Zorg ook voor een goede hygiëne. Verwijder een keer per week de volledige bodembedekking en reinig het verblijf goed met bijvoorbeeld Beaphar Multireiniger
 • Behandel ook het verblijf met Mite Blocker Combi; een product zonder insecticiden en zeer effectief tegen mijten
 • Denk ook aan het schoonmaken/vervangen van speelgoed en huisjes in het verblijf, vooral in de naden en kieren van houten speelgoed/huisjes kunnen de mijten zitten en steeds jouw dier opnieuw besmetten
   

Met deze tips is jouw cavia, konijn, hamster of andere kleine knager vast weer snel topfit! Uiteraard zijn mijten niet de enige oorzaak die veranderingen aan de huid en vacht kunnen veroorzaken. Ook schimmel en luizen kunnen hiervan de oorzaak zijn. Lees meer hierover in onze andere artikelen: schimmel & luizen.