konijn controle luizen

Luizen bij knaagdieren en konijnen

Konijnen, cavia’s, hamsters en andere kleine knaagdieren kunnen luizen bij zich dragen. Niet alle dieren hebben er last van, maar ze kunnen andere dieren wel besmetten. Soms kun je de luizen zien. Ook zijn soms witte stipjes op de vacht zichtbaar; dit zijn de eitjes, maar om die te zien heb je wel zeer goede ogen nodig want ze zijn erg klein. Omdat dieren later wel last van luizen kunnen krijgen en ze anderen kunnen besmetten is behandelen tegen luizen zeer verstanding.

Wat zijn luizen

Luizen zijn groter dan mijten en dus met goede ogen, of een loep zichtbaar in de vacht. Ze zijn grijs en enkele millimeters groot. Ze bewegen een stuk trager dan bijvoorbeeld vlooien. Als jouw konijn, cavia, hamster of andere kleine knager luizen heeft, hoef je niet bang te zijn dat je er zelf ook last van krijgt. De luizen van dieren gaan niet over op mensen. Als je meerdere (soorten) knaagdieren bij elkaar houdt, is het wel verstandig ze allemaal te behandelen.

Luizen bij konijnen en knaagdieren herkennen

Luizen bij knaagdieren en konijnen drinken geen bloed. Luizen lopen over de huid en de haren en voeden zich daarbij met huidschilfers. Ze leggen hun eitjes op de haren, dat noemen we neten. Luizen bij je konijn of knaagdier kun je als volgt herkennen:

 • Ruwere, borstelachtige vacht
 • Schilfers in de vacht
 • Meestal geen jeuk
 • Soms gedraagt het dier zich onrustig
 • Witte stipjes (neten) in de vacht, met goede ogen/loep zichtbaar
 • Later stadium: kale plekken/korsten

 

Luizen bij konijnen en knaagdieren bestrijden

Luizen bij konijnen, cavia’s, hamsters en andere kleine knaagdieren kun je gemakkelijk en effectief bestrijden met Beaphar Anti-Parasiet. Kies de variant die is afgestemd op het gewicht van jouw huisdier en lees de bijsluiter voor de dosering. Deze knijppipet dien je toe in de nek van je dier en werkt dan vier weken. In de tussentijd is het wel belangrijk om ook onderstaande tips toe te passen zodat je dier na deze vier weken niet opnieuw besmet wordt.

  Overige tips:

  • Het is verstandig om al je knaagdieren en konijnen te behandelen, ook als het lijkt alsof ze geen luizen hebben. Zo voorkom je herbesmetting zo goed mogelijk.
  • Een goede hygiëne van het verblijf is ook heel belangrijk. Maak het verblijf goed schoon met Beaphar Multireiniger en vervang minimaal 1 keer per week de bodembedekking.
  • Daarnaast kun je het verblijf behandelen met Mite Blocker Combi dit product bevat geen insecticiden en zeer effectief tegen luizen.
  • Vergeet niet het schoonmaken/vervangen van speelgoed en huisjes in het verblijf, vooral in de naden en kieren van houten speelgoed/huisjes kunnen de luizen zitten en steeds jouw konijn of knager steeds opnieuw besmetten.


  Met deze tips is jouw cavia, konijn, hamster of andere kleine knager vast snel weer vrij van luizen. Buiten luizen zijn er ook andere oorzaken die vachtveranderingen kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan schimmel en mijten. Lees meer hierover in onze andere artikelen: schimmel & mijten.