cavia buiten

Hoe kan ik het verschil zien tussen schurft en schimmel?

Schimmel (ringworm)

Bij een besmetting met schimmel, ook wel ringworm genoemd, heeft het dier geen of milde jeuk. Ringworm is vaak eerst zichtbaar op het hoofd van het dier, met daarna verdere verspreiding naar andere plekken van het lichaam. Aangetaste plekken zijn rond, rood en vaak bedekt met witte vlokkige huidschilfers.

Bij ringworm genezen de plekken van binnenuit waardoor een ringvormige plek ontstaat. Besmetting vindt plaats door direct contact en via voorwerpen (bijv. een borstel). Ringworminfecties zijn overdraagbaar op mensen (bij de mens wel veel jeuk!). Tijdig behandelen helpt om overdracht op de mens te voorkomen.

Schimmelinfecties treden vaak op bij een verminderde weerstand, of wanneer de huisvesting niet optimaal is (bijvoorbeeld te vochtig).

Ringworm bij een cavia
Schurft bij een cavia

Schurft (schurftmijt)

Bij schurft is er juist extreme jeuk. Dit komt doordat de mijten zich in de huid graven om daar eieren te leggen. De heftige jeuk resulteert in veelvuldig krabben en bijten. Dat leidt in eerste instantie tot het verlies van de vacht en kale plekken en later tot korsten en eventueel tot bacteriële infecties. Wondjes beginnen meestal eerst op de lippen en de neus, later verspreid het zich naar het hoofd, de nek en de rest van het lichaam. Schurft is zeer besmettelijk voor andere dieren en voor de mens.

Een andere soort mijt is Cheyletiella een zogenaamde 'vachtmijt'. Deze mijten leven op de oppervlakte van de huid. Zij veroorzaken geen of milde jeuk. De verschijnselen zijn schilfers in de vacht (roos). Deze ziekte kan milde huidontsteking bij de mens veroorzaken, maar is in het algemeen niet erg besmettelijk voor de mens. Om schurft- en vachtmijt te behandelen kun je Beaphar Anti-Schurft gebruiken.