schurft cavia wat is het en wat moet je doen MOB

Schurft (cavia) – Wat is het en wat moet je doen?

Schurftmijten zijn kleine mijten die zich in de huid van cavia’s ingraven en vanuit daar veel problemen kunnen veroorzaken. Een dier kan verschillende klachten ontwikkelen en een besmetting kan zich razendsnel verspreiden, soms ook naar jezelf of je kinderen toe. Schurft kan ook optreden bij andere knagers zoals konijnen, hamsters en ratten. Bij cavia’s komen besmettingen vaak voor, daarom richten we ons in deze tekst op hen, de tekst is echter ook voor andere knagers van toepassing. Een dier met schurft heeft vaak veel jeuk en krijgt korstjes op verschillende plekken op het lichaam. Gelukkig kun je een schurftmijtinfectie behandelen. Lees verder om meer te weten te komen over deze ziekte en hoe je je huisdier hiermee het beste kunt helpen.

Waardoor wordt schurft bij cavia’s veroorzaakt?

Een cavia met schurft is vaak besmet met de mijt Trixacarus caviae. Deze mijten bevinden zich meestal in de opperhuid van het dier en daar worden ook de eitjes gelegd in tunnels die ze door de huid gegraven hebben. Al bij een besmetting met slechts enkele mijten kan de cavia al gigantisch veel jeuk hebben. Soms zullen besmette dieren geen klachten vertonen, maar wanneer de weerstand minder is, of tijdens de dracht kunnen zich plotseling veel klachten ontwikkelen.

Hoe herken je schurft bij cavia’s?

Een cavia met schurft herken je aan het gedrag. Het dier zal zich krabben en schuren. Bij een ernstige besmetting kan de jeuk zo erg zijn dat het dier verkrampt. Daar waar de schurftmijt zit, kan de huid een reactie vertonen. Meestal zie je in eerste instantie dan een rode plek. Deze plekken jeuken zo heftig, dat de cavia net zolang krabt tot de huid open gaat. Hierbij verliest het dier veel haar en kan het kale plakken krijgen. De opengekrabde wondjes kunnen weer geïnfecteerd raken met bacteriën, zodat de voor schurft zo kenmerkende korstjes en schilfers ontstaan. Vaak zie je schurftplekken ontstaan bij lippen en neus, dan op de kop, de rug en daarna verder over het hele lichaam. In het beginstadium worden infecties met schurftmijten en schimmelinfecties wel eens door elkaar gehaald. Hoe je de verschillen kunt herkennen, lees je in ons blog "Hoe kan ik het verschil zien tussen schurft en schimmel".

Hoe krijgen cavia’s schurft?

Schurftmijten kunnen overal vandaan komen, bijvoorbeeld via hooi, gras of zaagsel. Wanneer de mijten eenmaal aanwezig zijn binnen een groep cavia’s, zullen de mijten zich door het contact wat de dieren onderling hebben snel verspreiden. De jeukreactie wordt veroorzaakt doordat de huid van een cavia allergisch reageert. Bij dieren met een hoge weerstand, dieren die gezond zijn, treedt deze jeukreactie minder snel op. Daarom worden de mijten niet altijd direct opgemerkt. Om schurft bij de cavia te voorkomen is het daarom heel belangrijk om de omgeving van het dier hygiënisch schoon te houden, nieuwe dieren die in een groep worden gevoegd eerst 3 weken in quarantaine te houden en te zorgen voor schoon voer en bodemmateriaal.

Kun jij zelf ook schurft krijgen van jouw cavia?

Als cavia’s besmet zijn met schurftmijten, kunnen ze deze bij intensief contact overdragen. Zo zal een besmet zeugje heel makkelijk haar zogende biggetjes besmetten. Bij het verzorgen of knuffelen van een cavia kunnen schurftmijten ook overgaan op de mens, in het bijzonder bij kinderen. Dit kun je herkennen aan jeukende plekken op handen, armen en nek. Meestal zijn dit klachten die vanzelf weer over gaan. Als de klachten niet binnen een week verdwijnen, neem dan contact op met je huisarts.

Hoe behandel je een cavia met schurft?

Gelukkig is een besmetting met schurft bij de cavia te behandelen. Met Beaphar Anti-Schurft kun je wekelijks behandelen totdat de klachten opgelost zijn. Het is belangrijk om alle dieren te behandelen, ook de dieren die geen symptomen vertonen omdat zij anders de besmetting in stand kunnen houden. Zorg voor schoon vers hooi en zet ernstig zieke dieren apart. Op deze manier komen je dieren er weer het snelst bovenop.

Daarnaast is het belangrijk om ook het verblijf en de omgeving te behandelen. Hiermee verklein je de kans op herbesmettingen en zullen de klachten eerder verminderen.

Reinig 1-2x per week het verblijf:

  • stoffen (hangmatjes, dekentjes of knuffels, etc.) wassen op minimaal 60 graden (of 3 weken uit het verblijf houden als wassen op deze temperatuur niet mogelijk is)
  • de volledige bodembedekking vervangen
  • het verblijf goed uitsoppen
  • voer- en drinkbakjes goed afspoelen
  • als er houten huisjes of speelgoed aanwezig zijn, is het verstandig deze gedurende ongeveer 3 weken niet in de kooi te doen (of minimaal een week in de diepvries) of te vervangen. Ook niet direct nieuwe houten dingen in de kooi plaatsen, want daar kunnen ze meteen weer in gaan zitten, daar ook 3 weken mee wachten.
     

Hoe snel de mijten/luizen verdwenen zijn en alles herstelt, hangt van een aantal factoren af; de ernst van de besmetting, de weerstand van de dieren, de behandeling, etc. Vaak begint na 2-4 weken de huid te herstellen en daarna begint eventueel haar weer terug te groeien.