De kat plast naast de bak, wat kan ik hieraan doen?

Naast de kattenbak plassen is een veel voorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. Het is belangrijk om eerst een medische aandoening zoals blaasgruis uit te sluiten. Als het probleem niet van medische aard is dan kunnen de volgende tips helpen om het naast de bak doen te voorkomen:

 • Zorg voor genoeg bakken. Katten zijn erg schoon van zichzelf en willen niet op een bak waar net de andere kat zijn behoefte heeft gedaan. Zorg voor minimaal 1 bak per kat en bij meerdere katten in huis een extra bak. 
   
 • Probeer eens een grotere bak, of een bak waarvan het deurtje eruit kan of open kan staan.
   
 • Houd de kattenbak zo schoon mogelijk. Geurvreter kan hierbij helpen. Deze korrels breken urine af waardoor de bak langer fris blijft. 
   
 • Verder zijn katten erg gevoelig voor veranderingen in een leefsituatie zoals het verschuiven van een bankstel of een nieuwe deurmat. Deze veranderingen kunnen voor stress zorgen, wat er ook in kan resulteren dat katten ineens naast de bak gaan plassen. Wanneer de kat gewend is zal het beter gaan. Eventueel kan CatComfort gebruikt worden, dit werkt op basis van een kopie van het kopjesferomoon van de kat en heeft een geruststellend effect. 
   
 • Maak de plek waar de kat het naast de bak heeft gedaan goed schoon. Mijd sterke schoon-maakmiddelen want dit kan er juist voor zorgen dat de kat dit toch een fijn plekje vindt om de behoefte te doen.
   
 • Blijft de kat toch terugkeren naar hetzelfde plekje om de behoefte te doen? Probeer dan Keep Off, deze spray heeft een vieze geur en houdt de kat weg.