Verlatingsangst bij je hond; wat kun je doen?

Verlatingsangst bij je hond is heel vervelend en zorgt vaak bij zowel hond als baas voor veel stress. Misschien is de verlatingsangst ontstaan doordat je veel thuis werkte en nu weer vaker van huis bent of is de hond om een andere reden niet (meer) gewend om alleen thuis te zijn. Dat je hond ineens alleen thuis moet blijven kan dan voor stress en spanning zorgen en resulteren in verlatingsangst bij je hond. Je hond weet niet waar je bent en wanneer je weer terug komt. 

Honden zijn van nature sociale dieren en gewend aan een roedel. Alleen zijn voelt onnatuurlijk en onveilig. Vandaar dat alleen zijn aangeleerd moet worden. Door dit rustig op te bouwen leert je hond dat alleen zijn niet onveilig is en levert het geen stress op. 

Signalen verlatingsangst hond

De stress en spanning die een hond met verlatingsangst voelt kan zich o.a. uitten in:

  • blaffen en joelen
  • spullen vernielen
  • in huis plassen
  • hijgen en kwijlen
  • rusteloosheid
  • niet eten en drinken
     

Tips bij verlatingsangst hond

De beste manier om de omschakeling naar het (meer) alleen zijn voor je hond zo makkelijk mogelijk te maken is om op tijd met training te gaan beginnen en je hond langzaam te laten wennen. Ook als je hond al last van verlatingsangst heeft is training dé manier om het probleem onder controle te krijgen. We hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet die kunnen helpen verlatingsangst bij je hond aan te pakken. Hou er wel rekening mee dat het vaak veel tijd kost om verlatingsangst op te lossen en dat je het heel geleidelijk aan moet pakken. Kleine stapjes! 

  • Stap 1: Beperk geleidelijk de hoeveelheid aandacht
    Als je veel thuis bent krijgt je hond vaak (onbewust) meer aandacht. Natuurlijk is het leuk om lekker te knuffelen en enthousiast te doen met je hond, maar continue interactie en aandacht maakt het extra moeilijk om alleen thuis te blijven en kan verlatingsangst bij je hond in de hand werken. Begin er daarom mee om je hond geleidelijk aan minder aandacht te geven. Natuurlijk blijf je je hond belonen wanneer hij goed luistert tijdens een commando of tijdens spel, maar probeer om niet continu aandacht te geven en laat je hond bijvoorbeeld ook niet de hele tijd achter je aan lopen door huis. 
     
  • Stap 2: Laat je hond wennen aan alleen zijn in een andere ruimte
    Het lijkt misschien gemeen, maar door je hond alleen in een kamer te laten terwijl je zelf in een andere kamer bent, help je jouw hond te wennen dat je niet continu aanwezig bent. Wanneer je de ruimte verlaat maak daar dan geen groot ding van door uitgebreid afscheid te nemen. Dit maakt het voor de hond namelijk duidelijker dat je weggaat, wat ervoor kan zorgen dat je hond gestrest raakt en dat de verlatingsangst bij je hond getriggerd wordt. Bouw het alleen laten rustig op; start met een minuut en maak dit steeds iets langer. Beloon je hond als deze stil is.

    Door je hond een gevuld speeltje, puzzel/hersenwerk of een snuffelmat te geven kun je ervoor zorgen dat je hond bezig blijft én zorg je er ook voor dat ze een positieve ervaring opdoen met alleen blijven. Ook helpt het om vooraf te zorgen voor veel beweging. Als je hond moe is, zal hij zich minder snel druk maken over het alleen thuis blijven. 
     
  • Stap 3: Maak signalen van vertrek minder belangrijk / onvoorspelbaar
    Hoe langer je hond door heeft dat je gaat vertrekken, hoe hoger de stress zal oplopen. Als je hond zich (weer) op zijn gemak voelt wanneer hij alleen in een andere ruimte gelaten wordt is het belangrijk om dus ook signalen dat je gaat vertrekken minder belangrijk en onvoorspelbaarder te maken.  Pak bijvoorbeeld heel vaak je jas en je sleutels zonder weg te gaan. Door dit op allerlei momenten te doen legt de hond niet meer de link tussen jas aan doen en sleutels pakken = baas gaat weg (wat resulteert in verlatingsangst hond). Daarna kun je aanleren dat deze signalen ook iets positiefs op kunnen leveren. 
     
  • Stap 4: Je hond alleen thuis laten
    Als dit goed gaat kun je rustig beginnen om je hond alleen thuis te laten. Begin met een korte periode; ga naar buiten, wacht een paar minuten en ga weer naar binnen. Als je hond hieraan gewend is, kun je geleidelijk aan de tijd dat je weg blijft langer maken. Loop de straat een keer op en neer of rijd even een rondje. Bouw het afwisselend op, dus bijv. 1 minuut, 3 minuten, 2 minuten. Belangrijk om te onthouden, is dat je er geen groot ding van maakt als je het huis gaat verlaten. Ga niet heel uitgebreid afscheid nemen want dat benadrukt juist dat je gaat en kan verlatingsangst bij je hond in de hand werken.

 

Wat kun je nog meer doen tegen verlatingsangst bij je hond?

Zoals we eerder aangaven is een belangrijk punt bij verlatingsangst dat je hond zich onveilig voelt zonder de baas. Om je hond zich veiliger te laten voelen kan de training ondersteund worden met producten met feromonen, zoals Beaphar CaniComfort®, Deze producten bevatten een kopie van het moederferomoon; het feromoon dat een teef gebruikt om haar pups gerust te stellen. Het is klinisch bewezen dat deze feromonen honden gerust kunnen stellen gedurende stressvolle situaties. Het is daarmee dus ook erg goed in te zetten als je hond verlatingsangst heeft. 

Beaphar CaniComfort® is verkrijgbaar in verschillende toepassingen. Als je hond alleen thuis is en het grootste deel van de dag in één specifieke ruimte blijft, kun je de Beaphar CaniComfort® verdamper gebruiken. Dit is een stekker die je in het stopcontact doet en die vervolgens het geruststellende feromoon door de ruimte verspreid. Komt je hond door heel het huis of heeft hij ook buitenshuis last van stress dan is er ook een rustgevende CaniComfort® band en een Spot on verkrijgbaar. Op die manier draagt de hond de geruststellende feromonen overal bij zich. 

Lukt het met bovenstaande tips niet om je hond van de verlatingsangst af te krijgen? Raadpleeg dan een gedragstherapeut. Deze mensen zijn gespecialiseerd in hondengedrag en hebben heel veel ervaring met verlatingsangst bij honden. Ze kunnen jouw specifieke situatie/probleem bekijken en daar de training op af stemmen.