Hond plast in huis? Dit kun je doen!

Je hond plast in huis, een vervelend probleem.... Maar wist je dat dit echt wel vaker voorkomt? In huis plassen kan verschillende oorzaken hebben en het is verstandig om eerst goed na te gaan waardoor het wordt veroorzaakt. Een hond die goed zindelijk is en op tijd en voldoende wordt uitgelaten plast echt niet zomaar meer in huis, dan is er een reden voor. Vaak heeft het of een medische oorzaak of komt het door een gedragsprobleem. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken van in huis plassen voor je op een rijtje mét handige tips om dit probleem aan te pakken:

Hond plast in huis door een medische oorzaak

Er zijn verschillende medische oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je hond in huis gaat plassen. Je kunt hierbij denken aan blaasproblemen (zoals blaasontsteking), suikerziekte of nierproblemen. In deze gevallen zal de hond ook veel meer drinken en heel vaak plassen. 

Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat de hond last heeft van incontinentie. Bij incontinentie kunnen er verschillende factoren meespelen. Soms is het aangeboren; in dat geval komt de urineleider niet uit in de blaas en is een ingreep nodig om het probleem op te lossen. Het komt echter vaker voor bij gesteriliseerde teefjes. In dat geval is het met medicatie vaak goed onder controle te krijgen. Oudere honden kunnen ook last krijgen van incontinentie omdat op latere leeftijd de sluitspier slapper kan worden. Een oude hond plast in huis omdat het dan moeilijker is om de plas op te houden. Om dit te voorkomen is het verstandig om een hond op leeftijd wat vaker uit te laten. 

Heb je het vermoeden dat er misschien sprake is van een medische oorzaak, neem dan altijd contact op met je dierenarts!

Een gedragsprobleem is de oorzaak van het in huis plassen

Je hond plast in huis en er is geen sprake van een medische oorzaak? Dan is er een grote kans dat een gedragsprobleem de oorzaak is van het in huis plassen. We zetten een aantal van dit soort veelvoorkomende oorzaken op een rijtje:

Je hond plast in huis van opwinding

Plassen van opwinding komt vooral voor bij pups en jonge honden. Door de opwinding verliezen ze de controle over de blaasspieren en laten ze een klein plasje lopen. Dit gebeurt vooral bij een begroeting of spelen. Probeer zelf rustig te blijven als je hond overenthousiast op je af komt gerend en begroet niet enthousiast maar kalm. Als dit niet helpt en je hond plast in huis, geef dan pas aandacht als de pup rustiger is. Laat spelletjes niet te lang duren  en laat de pup vooraf en achteraf even plassen. Gaat het toch mis, negeer het dan en wordt niet boos. 

Je hond is onderdanig of onzeker

Je hond plast in huis door onderdanigheid of onzekerheid bij de ontmoeting met een hond/persoon hoger in rang of confronterende situaties. Meestal laten ze dan een klein plasje lopen. Dit is iets wat bij jonge pups vaak komt door onzekerheid en wat weer over gaat als ze wat ouder zijn en meer zelfvertrouwen krijgen.Vaak kun je het ook zien aan de lage houding van de hond. Het beste kun je het gedrag negeren en zeker niet boos worden. Is je pup erg onzeker dan zou je tijdens de de socialisatieperiode de CaniComfort Puppy halsband kunnen proberen. Deze band bevat een kopie van het moederferomoon en dit stelt je pup meer op het gemak. Ook voor volwassen honden is er een band of spot on die kan helpen. 

Je hond plast in huis bij bezoek? Vraag dan of ze de hond in het begin willen negeren  (ook niet aankijken) en de hond zelf rustig naar ze toe laten komen en laten snuffelen. Veel mensen hebben de neiging om een hond van bovenaf op het hoofd te aaien, maar dit kan erg bedreigend over komen. Beter is het om te gaan zitten of door de knieën te gaan en de hond op de borst te aaien. 

Markeergedrag in huis

Markeringsplasjes doen honden om met andere honden te communiceren en territorium af te bakenen. In principe gebeurt dit buiten en je wil uiteraard niet dat dit binnen gebeurt. Soms kan een hond dit ook binnen gaan doen bijv. als er een loopse teef in de buurt is maar bijvoorbeeld ook bij veranderingen zoals een nieuwe huisgenoot (hond, ander  huisdier, baby etc.) of na een verhuizing. Je hond plast in huis om te communiceren maar vaak heeft het ook te maken met stress. Bekijk dus goed of er een onderliggende oorzaak kan zijn. Ontstaat het nadat er veranderingen zijn geweest in huis probeer dan Beaphar CaniComfort (deze producten zorgen ervoor dat de hond zich meer op het gemak voelt) en geef het wat tijd. Gaat het niet over raadpleeg dan een gedragsdeskundige. 

Markeergedrag in huis kan overigens ook te maken hebben met hormonen. Heb je een ongecastreerde reu dan zou je ook met je dierenarts kunnen bespreken of castratie zinvol kan zijn. 

Je hond plast in huis door stress (o.a. verlatingsangst)

Honden kunnen ook in huis gaan plassen door stress. We omschreven al dat een hond van stress markeergedrag kan laten zien in huis, een andere stress gerelateerde oorzaak voor plassen in huis is verlatingsangst. Bij verlatingsangst heeft je hond veel stress als hij alleen thuis moet blijven, je hond kan hierdoor gaan blaffen, piepen, vernielen maar dus ook in huis gaan plassen. Om je hond rustig te laten wennen aan alleen thuis blijven kun je de tips lezen in ons artikel: Verlatingsangst bij je hond.

Bij stress gerelateerde klachten is het altijd belangrijk om na te gaan waar de stress vandaan komt en de oorzaak aan te pakken. Een product met feromonen, zoals Beaphar CaniComfort kan helpen om je hond zich meer op zijn gemak te laten voelen. Kom je er zelf niet uit? Raadpleeg dan een gedragsdeskundige.  

Beaphar CaniComfort® kopen?
Bekijk verkooppunten en webshops
Verkooppunten