Heeft jouw hond last van stress?

Je hond is je maatje en waarschijnlijk ken je je hond daardoor best goed. Toch kan het soms best lastig zijn om te weten wat er in je hond omgaat of waarom hij zich op een bepaalde manier gedraagt. Ze kunnen het helaas niet aan je vertellen als er iets mis is. Stress kan op de lange termijn van invloed zijn op de gezondheid van je hond. Het is daarom heel belangrijk om je hond goed te kunnen lezen en signalen van stress of ongemak te kunnen herkennen. Wij zetten een aantal belangrijke signalen voor je op een rijtje:

Signalen van stress bij honden

 • Anders in de omgang met mensen/dieren
  Verandering in het gedrag van je hond zijn de belangrijkste indicator. Let op veranderingen in de omgang met jou en andere mensen of dieren. Is jouw hond normaal gesproken erg sociaal en speels en ineens terughoudend? Dan kan dit een teken zijn dat iets ervoor zorgt dat je hond zich minder op zijn gemak of angstig voelt.
   
 • Blaffen, piepen of janken
  Blaffen is natuurlijk gedrag voor een hond, het is een van de manieren waarop ze communiceren. Als je het gevoel hebt dat je hond meer blaft dan normaal dan kan het zijn dat je hond ergens bang van is en je dit via deze weg probeert te vertellen. Ook piepen of janken kan duiden op stress. 
   
 • Andere lichaamshouding
  Net als bij mensen kun je ook bij honden veel afleiden aan de lichaamshouding. Een lage lichaamshouding, staart laag en oren naar achteren, kan wijzen op stress. Wanneer honden last krijgen van stress kunnen ze ook rusteloos gedrag vertonen en meer gaan hijgen. 
   
 • Behoeften doen in huis
  Als je hond normaal gesproken nooit zijn behoefte in huis doet en nu ineens wel, dan is dit een teken dat er iets mis is. Als een hond gestrest of angstig is kan dit ervoor zorgen dat je hond ongelukjes krijgt in huis. Dit soort gedrag kan overigens ook een medische oorzaak hebben, dus raadpleeg altijd een dierenarts als je denkt dat er meer aan de hand kan zijn. 
   
 • Vernielen
  De behoefte om op iets te bijten is natuurlijk gedrag voor een hond. Bij volwassen honden kan dit verschillende redenen hebben; gewoon voor de lol of om hun omgeving te ontdekken, maar het kan ook komen door stress. Net als mensen die nagels bijten, kunnen honden door stress op dingen gaan kauwen of ander destructief gedrag laten zien. 
   
 • Verandering in eten, slapen, verzorging
  Stress verstoort de gewoontes van mensen en het kan hetzelfde effect hebben op je hond. Honden houden over het algemeen van eten, dus als je hond zijn favoriete snacks niet meer wil is er waarschijnlijk iets wat hem dwars zit. Ook een ander slaappatroon of continu de vacht op dezelfde plek te wassen/likken kunnen tekenen zijn van stress.

 

Stresssignalen zijn o.a. blaffen, vernielen en verandering in omgang met andere dieren

Hoe kun je jouw gestreste hond helpen?

Als baasje ken je jouw hond het beste. Je ziet je hond dagelijks en weet hoe het karakter van je hond is en wat zijn gebruiken zijn. Als je hond gestrest is, is het belangrijk om in kaart te brengen waar dit vandaan komt en de oorzaak aan te pakken. Zijn er misschien bepaalde veranderingen in de leefomgeving of gebeurtenissen waar je hond stress van krijgt? Denk aan veranderingen in huis, onweer, reizen, dierenartsbezoek, drukte en vuurwerk rond de feestdagen. Daarnaast kan Beaphar CaniComfort® helpen om je hond zich meer op zijn gemak te laten voelen.

De Beaphar CaniComfort® producten bevatten een kopie van het Dog Appeasing Pheromone (moederferomoon). Het is klinisch bewezen dat dit door de hond wordt herkend en een geruststellend effect heeft. Doordat de hond zich hierdoor meer op zijn gemak voelt helpt het ongewenst gedrag te verminderen. Er zijn verschillende toepassingen verkrijgbaar, zowel voor in huis als voor onderweg of tijdens het trainen/wandelen. Ook verkrijgbaar in een variant voor katten: Beaphar CatComfort®