Fijne feestdagen voor je hond? Lees onze tips!
Fijne feestdagen voor onze hond, dat willen we natuurlijk allemaal! Een hond beleeft deze dagen vaak heel anders; ziet in de vrolijke kerstversiering misschien wel een leuk nieuw speeltje… of raakt bijvoorbeeld flink in de stress van het vuurwerk dat in de straat wordt afgestoken. Wij zetten een aantal aandachtspunten op een rij zodat ook jouw hond fijne feestdagen heeft.
Let op met kerstversiering bij je hond
Kerstversiering ziet er gezellig uit maar het kan erg onhandig zijn met honden en soms ook echt gevaarlijk. Je hebt honden die er totaal niet naar omkijken, maar sommige honden vinden kerstballen bijvoorbeeld erg interessant. In dat geval is het verstandig om kerstballen in de boom te hangen en niet onderin. Let op dat je de boom goed vast zet zodat je hond deze niet per ongeluk om kan stoten. Snoepgoed in de boom is ook niet echt handig met een hond in huis. Kijk daarnaast ook uit met dennennaalden, water onder aan de kerstboom en kerststerren; ze zijn allemaal giftig. Ook engelenhaar, kerstslingers, kaarsen en kerstversiering van glas kan gevaarlijk zijn.
Lekkers tijdens de feestdagen, je hond heeft er een neus voor...
Tijdens de feestdagen komt er vaak allerlei lekkers op tafel. Een hond heeft een goede neus en is vaak razendsnel als er iets te halen valt… Let dus goed op je hond als je eten op tafel zet en laat de hond niet alleen in dezelfde ruimte als deze bij het eten kan. Het is niet alleen vervelend als je hond al het lekkers heeft opgegeten, sommige dingen kunnen ook echt gevaarlijk zijn. Denk aan: chocolade, kippenvleugeltjes/drumsticks (botjes die splinteren), snacks met prikkers, rozijnen, noten, uien en knoflook.
Is je hond angstig door vuurwerk?
Het afsteken van vuurwerk is dit jaar weer verboden maar helaas wil dit niet zeggen dat er geen vuurwerk afgestoken wordt. Ook zijn er plaatsen waar i.p.v. vuurwerk carbid wordt afgeschoten en dat knalt zeker zo hard of zelfs harder. Een aantal tips voor als je hond angstig is door vuurwerk:
- Begin tijdig met training om je hond aan vuurwerk te laten wennen
Eigenlijk is het bij vuurwerkangst het beste om al ruim voor de feestdagen te beginnen met training, het liefst al een paar maanden van te voren. Er zijn cd’s en apps met vuurwerkgeluiden die je zachtjes kunt laten horen. Heel geleidelijk voer je het volume dan op zodat de hond er rustig aan kan wennen. Heb je een hond die heel angstig is dan is het beter om contact op te nemen met een gedragsdeskundige en samen te kijken hoe de angst aangepakt kan worden. Er zijn ook hondenscholen die speciale vuurwerktrainingen geven.
- Zorg dat je hond een fijne plek heeft tijdens de feestdagen
Geef je hond de ruimte om zelf een fijn plekje in huis op te zoeken. Als je hond zich opgesloten voelt of het idee heeft dat hij niet weg kan zorgt dat vaak voor nog meer stress. Maak het comfortabel voor je hond en zorg dat het normale veilige plekje waar hij graag ligt goed bereikbaar is. Wil hij liever ergens anders liggen? Ook prima, laat dat gewoon toe.
- Verminder het effect van vuurwerk knallen en flitsen
Zorg dat je ramen en deuren goed dicht houdt zodat er zo min mogelijk geluid binnen komt. Sluit de gordijnen, zorg dat de ruimte waar je hond ligt goed verlicht is en dat de radio of tv aanstaat. Op die manier komen de geluiden en flitsen van het vuurwerk minder heftig binnen.
- Blijf zelf kalm en gedraag je zo normaal mogelijk
Probeer het zo normaal mogelijk te houden. Dat wil niet zeggen dat je je hond moet negeren, maar je hoeft er ook niet continu mee bezig te zijn. Reageert je hond angstig na een knal dan kun je deze bijvoorbeeld bij je roepen een zit commando geven en belonen voor het zitten. De hond mag gerust bij je blijven liggen en je mag best een aai geven maar maak het niet groter dan het is. Voor een jonge hond kan het juist goed zijn om op het moment van een knal te doen alsof er niks aan de hand is en deze op een later moment gecontroleerd aan geluiden laten wennen.
- Bezorg je hond afleiding
Kun je iets verzinnen waar je hond lekker lang mee bezig is? Geef dit dan. Denk bijvoorbeeld aan een snuffelmat, een lekker bot, een gevulde Kong, een denkspel. Als je hond lekker bezig is heeft deze minder aandacht voor de knallen en flitsen van vuurwerk. Laat je hond op oudjaarsdag lang uit zodat hij ’s avonds moe en minder alert is. Uiteraard wel aangelijnd voor het geval je hond schrikt. Mocht je hond toch ontsnappen dan is het handig als je hond gechipt is en de gegevens up to date zijn en geregistreerd staan bij een registratiebank zoals het ndg.
Beaphar CaniComfort stelt je hond gerust tijdens de feestdagen
Je hond kan door allerlei redenen gestrest zijn tijdens de feestdagen; vuurwerk, kerstversiering, drukke kinderen, bezoek etc. Fijne producten om je hond extra gerust te stellen tijdens de feestdagen zijn de Beaphar CaniComfort producten. Ze bevatten een kopie van het moederferomoon. Dit feromoon kalmeert je hond zonder te versuffen.
Er is ook een lijn met feromonenproducten voor katten verkrijgbaar: Beaphar CatComfort.