hond stinkt uit bek

Je hond stinkt uit de bek? Dit kun je er tegen doen

Dat een hond stinkt uit de bek is best een veel gehoord probleem. Je hond komt gezellig bij je hangen, hijgt richting je gezicht en poeh, dat ruikt niet fris…  Is dat wel normaal? Hoe komt dat eigenlijk en wat kun je er tegen doen? Daar geven we je graag antwoord op!

Mijn hond stinkt uit de bek; is dat normaal?

Een hondenadem ruikt anders en is niet te vergelijken met onze eigen adem, maar soms kun je je hond ineens meer ruiken dan normaal, ruikt het anders of stinkt het echt heel erg. Als je hond stinkt uit de bek kan dit verschillende oorzaken hebben en het is altijd goed om te kijken of er meer aan de hand kan zijn.

Wat kunnen oorzaken zijn als je hond uit de bek stinkt?

Als je hond uit de bek stinkt kan dat verschillende oorzaken hebben:

Niet medische oorzaken

Honden gebruiken hun gebit voor veel meer dingen dan wij mensen; ze eten er niet alleen mee, maar pakken er ook dingen mee van de grond en gebruiken het om hun vacht te reinigen. Heeft je hond door de viezigheid gerold dan komt die viezigheid daarna via de tanden en tong ook in de bek terecht. Gevolg:  je hond stinkt uit de bek. Daarnaast zijn er ook honden die graag ontlasting van andere dieren eten of bijv. van dode dieren eten als ze de kans krijgen. Je kunt je voorstellen dat dit ook niet echt zorgt voor een frisse adem….

Medische oorzaken

Als je hond stinkt uit de bek kunnen er echter ook medische oorzaken een rol spelen. Gebitsproblemen zijn een van de meest voorkomende oorzaken. Tandsteen, tandvleesontstekingen en rotte kiezen kunnen voor een flinke stank zorgen. Ook als er iets vast zit in de bek kan er een ontsteking ontstaan die voor een onaangename geur zorgt. Naast gebitsproblemen, kunnen ook nierproblemen, leverproblemen, maag-/darmproblemen en diabetes zorgen voor een slechte adem.

Wat kun je het beste doen als je hond uit de bek stinkt?

Heb je het gevoel dat je hond plotseling uit de bek stinkt of anders ruikt dan voorheen dan is het altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen. Die kan dan controleren of je hond stinkt uit de bek door een medisch probleem en dit indien nodig behandelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een gebitsbehandeling noodzakelijk is omdat  je hond erg veel tandsteen heeft, rotte kiezen of ontstekingen.

Gebitsproblemen kunnen voorkomen worden met een goede gebitsverzorging.  Door regelmatig de tanden te poetsen en gebitsverzorgende producten te gebruiken wordt de vorming van tandplak en tandsteen tegen gegaan. Daardoor kunnen dierenartsingrepen voorkomen worden én ruikt het gebit van je hond vaak een stuk frisser!