Gebitsproblemen bij hond en kat

Gebitsproblemen bij hond en kat

Gebitsproblemen komen heel veel voor bij honden en katten. Gebitsverzorging is dus erg belangrijk. Een regelmatige verzorging van het gebit voorkomt problemen en kostbare dierenartsingrepen.

Maar hoe ziet een gezond gebit eruit? En wanneer is het juist belangrijk om iets extra's aan gebitsverzorging te gaan doen? Daar geven we je graag advies over.

Gebitsproblemen bij hond en kat

Gebitsproblemen bij hond en kat herkennen

Doe je niks aan gebitsverzorging dan kan je hond of kat last krijgen van gebitsproblemen zoals tandplak, tandsteen, gaatjes, ontstekingen en zelfs gezondheidsproblemen op andere plaatsen in het lichaam. Het is verstandig om regelmatig het gebit van je hond of kat te controleren en tijdig actie te ondernemen. Aan de hand van onderstaande afbeeldingen kun je de conditie van het gebit van jouw hond of kat bepalen. 

Gezond gebit

 

Een gezond gebit van hond of kat bevat geen aanslag en heeft witte tanden en roze tandvlees. Het tandvlees is goed doorbloed en ziet er gezond uit.

 

 

Tandplak bij hond of kat

Als er op de tanden een gelige aanslag zit en het tandvlees rood geïrriteerd is heeft je hond of kat duidelijk tandplak. Aangezien tandplak uiteindelijk voor gebitsproblemen kan zorgen is het belangrijk actie te ondernemen.

Tandplak komt vaak voor. Het is een zachte laag die bestaat uit bacteriën, calcium en fosfor. Deze laag ontstaat uit speeksel, voedselresten en water. Tandplak zit vooral langs het tandvlees, maar kan ook voorkomen op andere plaatsen. Individuele aanleg, leeftijd en schedelvorm zijn bepalend voor de vorming van tandplak. Tandplak kan door poetsen nog verwijderd worden.

Tandsteen bij hond of kat

Als er bruine aanslag zit op het gebit van je hond of kat en er sprake is van slecht doorbloed tandvlees, adviseren we contact op te nemen met je dierenarts. Je dier heeft dan namelijk tandsteen en dit is een gebitsprobleem dat met gewone gebitsverzorging bij hond of kat niet meer op te lossen is.

Tandsteen ontstaat wanneer tandplak verkalkt. Overal waar tandplak aanwezig is, kan dus tandsteen ontstaan. Tandsteen is niet weg te poetsen en zal onder narcose verwijderd moeten worden bij de dierenarts. Gebitsreiniging kan erg duur zijn.

Overige gevolgen van tandplak

Tandplak kan ook andere gebitsproblemen zoals cariës (gaatjes), gingivitis (tandvleesontsteking), parodontitis (tandvleesontsteking waarbij het bot wordt aangetast), ontsteking van wangslijmvlies, woekeringen in de bek en/of tumoren veroorzaken. De bacteriën die deze ontstekingen veroorzaken, kunnen doordat ze worden ingeslikt ook op andere plaatsen in het lichaam problemen veroorzaken. Reden genoeg dus voor een goede gebitsverzorging bij hond en kat! 

 

Vijf tekenen van gebitsproblemen bij hond en kat

Gebitsproblemen bij hond en kat voorkomen

Tandenpoetsen blijft de beste methode om gebitsproblemen bij hond en kat te voorkomen. Met een rustige training is dit vaak goed aan te leren, hoe je dit aanpakt lees je in ons artikel tandenpoetsen bij hond en kat. Lukt het tandenpoetsen écht niet, dan zijn er nog allerlei andere manieren om het gebit van jouw hond of kat toch extra te verzorgen, bijvoorbeeld met Tandgel, Tandspray, Mondwater of Dental Poeder.