Tandenpoetsen bij hond en kat

Tandenpoetsen bij hond of kat: zo doe je dat!

Tandenpoetsen bij je hond of kat is de beste manier om het gebit gezond te houden. Door regelmatig de tanden te poetsen ga je tandplak en de vorming van tandsteen tegen en kunnen vervelende gebitsproblemen (gaatjes, ontstekingen etc.) en dure dierenartsingrepen voorkomen worden. 

Het is het makkelijkst om tandenpoetsen aan te leren als je hond of kat nog jong is, ze leren snel en het wordt zo meteen een routine. Maar ook volwassen honden en katten kun je nog prima laten wennen aan tandenpoetsen. Als je huisdier eenmaal gewend is gaat het makkelijker en heb je er ook profijt van als de dierenarts het gebit wil controleren. 

Wat heb je nodig voor het tandenpoetsen bij hond of kat?

Voor je kunt beginnen met tandenpoetsen heb je uiteraard eerst de juiste producten nodig, zoals een tandenborstel of vingertandenborstel en tandpasta die geschikt is voor hond en kat. De Beaphar tandpasta voor honden en katten bevat daarnaast ook een lekkere leversmaak zodat tandenpoetsen voor hond of kat meteen een stuk leuker is. 

Gebruik voor honden en katten NOOIT tandpasta voor mensen. In tandpasta voor mensen zit meestal fluoride en schuimvormende stoffen die indien doorgeslikt o.a. darmstoornissen bij hond of kat kunnen veroorzaken. 

Stappenplan tandenpoetsen hond en kat

We helpen je graag met een stappenplan om het tandenpoetsen bij hond of kat aan te leren; doe dit met geduld en blijf regelmatig herhalen. Je huisdier heeft de tijd nodig om rustig te wennen aan gebitsverzorging. Beloon als het goed gaat en ga pas door naar de volgende stap als de huidige stap goed gaat. Stop met poetsen als de hond of kat er even genoeg van heeft, poetsen mag geen straf worden. 

Bekijk ook de handige instuctievideo’s onderaan het stappenplan. 

Stap 1 - Lip omhoog schuiven

Laat de onderkaak van je hond of kat steunen in je hand en schuif met je andere hand de lip van je hond of kat omhoog.  

Stap 2 - Tandpasta laten proeven

Doe wat tandpasta op je vinger en laat dit aflikken door je hond of kat zodat ze de tandpasta kunnen proeven. De Beaphar tandpasta heeft een leversmaak en de meeste honden en katten zijn er gek op. 

Stap 3 - laten wennen aan een ‘voorwerp’ op de tanden

Bij het tandenpoetsen van hond of kat moet je huisdier wennen aan een voorwerp op de tanden. Ook dit doe je in kleine stapjes. Je begint dus niet direct met een tandenborstel, maar eerst met je vinger met een beetje tandpasta.  Wrijf met een vinger over een hoektand, daarna richting de kiezen en als laatste de snijtanden (vaak het minst fijn omdat het zo dicht bij de neus is). 

Stap 4 - Tandenpoetsen bij hond of kat met een tandenborstel

Is je hond of kat gewend aan het aanraken van de bek, de tanden en de smaak en textuur van de tandpasta, dan kun je de stappen herhalen met een (vinger)tandenborstel. Laat eerst even wennen aan de tandenborstel door wat tandpasta van de borstel te laten likken. Als dat goed gaat probeer je rustig de bek te openen, de boven- en onderzijde te poetsen met borstel en tandpasta en als laatste de binnenzijde.

Bouw dit rustig op; probeer dit eerst bij een paar tanden en bouw het uit tot je alle tanden kunt poetsen.  Laat bij het poetsen de onderkaak steunen in je hand en dek de ogen niet af. Het tandenpoetsen is voor hond en kat minder prettig ls ze geen zicht hebben op wat er gebeurt. 

Bekijk ook de video's over tandenpoetsen

Hoe vaak moet ik tandenpoetsen bij mijn hond of kat?

Het is het beste om dagelijks de tanden van hond of kat te poetsen, maar minimaal 2x per week. Op die manier ga je tandplak en de vorming van tandsteen tegen én kun je meteen het gebit van je hond of kat checken. Indien je afwijkingen ziet of je hond heeft een erg stinkende adem kun je tijdig je dierenarts raadplegen.

Wat als het tandenpoetsen bij mijn hond of kat echt niet lukt?

Sommige honden en katten laten het tandenpoetsen écht niet toe, met name als ze al op leeftijd zijn en het dan nog moeten leren. Poetsen blijft de beste methode maar als dat echt niet gaat zijn er gelukkig ook gebitsverzorgende producten waarbij je niet hoeft te poetsen.