Een nestje pups op komst: de verzorging na de bevalling

Direct na de geboorte

Uiteraard is het belangrijk dat de pups melk binnen krijgen na de geboorte. Een gezonde pup weet vaak prima zelf de weg naar de tepel en heeft een krachtige zuigreflex. De eerste moedermelk bevat belangrijke antistoffen. Deze melk wordt ook wel colostrum of biest genoemd en geeft de pups de eerste belangrijke afweer tegen ziekteverwekkers mee.

Voor een goede groei is voldoende voeding voor de pups nodig en een juiste omgevingstemperatuur. Als je gebruik maakt van een warmtelamp, let er dan op dat de teef niet oververhit kan raken en ze ook een koelere plek op kan zoeken in het nest. Als de pups ongeveer 3 weken oud zijn kun je de omgevingstemperatuur langzaam gaan verlagen tot normale kamertemperatuur. Je zult ook zien dat ze dan regelmatig verder van de lamp af gaan liggen.

Als de pups gedronken hebben komt de spijsvertering op gang. De teef zal met likken aan het perineum (gebied van anus naar vulva/scrotum) stimuleren om de pup te laten poepen en plassen. Indien de teef dit niet doet, dient de eigenaar dit over te nemen. Dit kan gedaan worden door met een verbandgaasje (dat gedrenkt is in warm water) in één richting over het perineum te wrijven. Als de pup 2-3 weken oud is, is dit niet meer nodig. Volg de eerste weken de groei van de pups goed, je kunt hiervoor voor iedere pup ons schema 'Bijhouden groei pups' gebruiken. 

Een gezonde pup groeit ongeveer 10% per dag en mag niet afvallen (ook niet in de eerste dagen). Bij onvoldoende melk of achterblijvende groei kun je de pups bijvoeren met Beaphar Lactol Puppy Melk. Deze puppy melk is specifiek afgestemd op de behoefte van puppy’s. Waarom dit zo belangrijk is en je beter geen universele moedermelkvervanger kunt gebruiken lees je hier. Weeg de pups dagelijks op hetzelfde tijdstip en houd dit goed bij. Weeg de 1e week de pups elke 12 uur en de 2e en 3e week elke 24 uur. Mocht er iets afwijkends zijn dan kun je dit aan de hand van de notities met je dierenarts bespreken. De pups groeien hard, dus als je gebruik maakt van halsbandjes/lintjes, controleer dan ook dagelijks of deze niet te strak zitten.

Je kunt de pups bijvoeren met puppy melk

Extra zorg voor de teef

De teef heeft een enorme prestatie geleverd met het op de wereld zetten van haar pups. Het is dus verstandig om de teef goed in de gaten te houden. Let vooral op de afscheiding die zij nog verliest. Dit is normaal na de bevalling, maar dit mag niet stinken of pus zijn. Tevens mag de teef geen koorts krijgen, dit zijn namelijk mogelijke signalen van een baarmoederontsteking. De teef moet haar pups voeden en heeft daarvoor veel voedingsstoffen nodig. Ook moet zij de melk produceren en daarvoor heeft zij veel vocht nodig. De teef mag dus onbeperkt eten en drinken tijdens de zoogperiode. Plaats de waterbak van de teef voor de zekerheid iets hoger, zodat er niet per ongeluk een pup in kan vallen.

Tip: Als je de teef iets extra’s wilt geven met de juiste voedingsstoffen, kun je haar ook Beaphar Lactol Puppy Melk geven. Veel voedingsstoffen kan zij direct gebruiken voor de productie van de melk. 

Overstap naar puppybrokjes

Pups doen hun moeder graag na. Maak hiervan gebruik bij de overgang naar vaste voeding. Vanaf ongeveer 3 weken leeftijd kun je de pups al vaste voeding aanbieden. Week de speciale puppybrokjes tot een zacht papje om mee te beginnen. Vaak wordt hier nog wat Beaphar Lactol Puppy Melk doorheen gemengd om de overgang te vergemakkelijken. Als de teef van het smakelijke papje mee mag eten zullen de pups dit gedrag al snel imiteren en gaan starten met proeven en eten.

Pups inenten en ontwormen

Over het algemeen wordt geadviseerd de eerste 3 weken nadat de pups geboren zijn geen tot minimaal bezoek te ontvangen. Het is verstandig om bezoek voordat ze de pups aaien hun handen te laten ontsmetten. Zo beperk je het risico op ziekteverwekkers voor de nog kwetsbare pups. Om de pups verder te beschermen tegen ziekteverwekkers is het belangrijk om ze op een leeftijd van 6 weken, 9 weken, 12 weken en 1 jaar te laten inenten door de dierenarts. 

Ook is het belangrijk om pups te beschermen tegen wormen. Pups kunnen in de baarmoeder al besmet worden met wormen en worden continue opnieuw besmet via de moedermelk. Ze dienen dus al vanaf een leeftijd van 2 weken ontwormd te worden tegelijkertijd met hun moeder. Dit wordt dan elke twee weken herhaald tot twee weken na de laatste keer dat ze melk drinken bij de teef. Vanaf dit moment worden de pups maandelijks ontwormd tot een leeftijd van 6 maanden. Daarna wordt de frequentie bepaald door de leefsituatie bij de nieuwe eigenaar. Kijk voor meer advies bij "Hoe vaak moet ik mijn puppy ontwormen?".

Socialisatie van de pups

De belangrijkste socialisatieperiode van een pup begint vanaf een leeftijd van ongeveer 4 weken. Deze periode loopt door tot de 12-14 weken leeftijd. Ook voor de fokker is er dus een belangrijke taak weggelegd voor de socialisatie van de pup. Uiteraard is dit het kennismaken met nieuwe voedingssoorten, rangorde gaan bepalen, maar ook het wennen aan diverse huiselijke geluiden en menselijk contact. Verdiep je goed in wat jouw rol kan zijn in deze belangrijke periode voor de pups. Je kunt hier zeer belangrijke bijdrage leveren aan een basis voor de rest van hun leven.

Pups naar de nieuwe eigenaar

De meeste nieuwe baasjes kunnen niet wachten om hun pup mee naar huis te nemen. Wettelijk mag een pup niet voor 7 weken leeftijd het nest verlaten. Het is belangrijk om de nieuwe eigenaren uit te leggen dat de moederhond een belangrijke rol heeft bij de opvoeding van de pup. Sommige fokkers laten hun pup direct na 7 weken naar de nieuwe eigenaar verhuizen en dit varieert tot 9 weken leeftijd. Voor jou zit de taak erop, je hebt de pups een goede start geboden. Nu zijn ze klaar om de wereld te gaan verkennen met hun nieuwe baasje. Om deze overgang makkelijker te maken, kan de Beaphar CaniComfort halsband voor pups gebruikt worden. Voor jou is er een mooie tijd om op terug te kijken en met plezier mee te kijken hoe ze zich ontwikkelen tot volwassen hond.

Vanaf 7+ weken mogen de pups naar de nieuwe eigenaar.