Puppy opvoeden: handige tips voor een goede start!

Belangrijkste tips overzichtelijk op een rij

Een puppy opvoeden is hartstikke leuk maar er komt ook best veel bij kijken. Dat maakt het misschien toch een beetje spannend. Geen zorgen, we hebben de belangrijkste aandachtspunten overzichtelijk voor je op een rij gezet! Heel veel plezier met je puppy opvoeden!

Ben je helemaal klaar voor de komst van je pup?

Een puppy opvoeden begint met een goede voorbereiding. Zorg dat je voor je de pup op gaat halen alles in huis hebt voor een goede start. Denk in ieder geval aan een bench, kleedjes voor in de bench, puppy brokjes (zelfde als de fokker geeft) voer- en drinkbakjes, halsband, riem en speeltjes. CaniComfort is ideaal om ervoor te zorgen dat de pup zich snel thuis voelt in zijn nieuwe omgeving. Deze producten bevatten een kopie van het moederferomoon en dat geeft een geruststellende boodschap. Ze helpen je puppy om zich veilig en op het gemak te voelen en het is daardoor ook handig tijdens de socialisatieperiode en training. Verkrijgbaar als puppy halsband maar bijvoorbeeld ook als verdamper of spray voor in huis. 

Een handige checklist met benodigdheden voor je pup vind je in het artikel Puppy benodigdheden: de checklist.

Check of je huis puppyproof is

Een puppy opvoeden is vooruit denken. Pups ontdekken dingen door er in te bijten… Laat dus geen spullen rondslingeren die je pup kapot kan maken, op kan eten, etc. Berg bijvoorbeeld kinderspeelgoed goed op, zet breekbare spullen op veilige hoogte, zorg dat kabels goed zijn weggewerk/vastgeplakt. Laat je pup sowieso niet zonder toezicht los in huis. Het zal niet de eerste pup zijn die de afstandsbediening kapot bijt, een speelgoedje inslikt of een stuk van de deurmat afbijt.

Als je gladde vloeren hebt is het verstandig stukken oud tapijt neer te leggen zodat je pup niet telkens uitglijdt. Dit is namelijk niet alleen vervelend voor de pup, maar ook slecht voor de gewrichten.

Bij thuiskomst

Laat je puppy rustig wennen. Alles is nieuw en je pup doet heel veel nieuwe indrukken op. Dit kan best even spannend zijn, dus zorg dat het voor de rest rustig is in huis. Laat niet meteen allerlei mensen op visite komen of de kinderen er bovenop duiken. Geef je pup de ruimte om zelf op onderzoek uit te gaan en lekker te kijken en te snuffelen. Zijn er andere dieren in huis, dan laat ze rustig aan elkaar wennen, geef ze allebei de ruimte en forceer het niet. Honden introduceer je het beste eerst buiten op neutraal terrein. 

Bij het opvoeden van een puppy is het ook belangrijk om te zorgen voor voldoende rust. Alle indrukken zijn erg vermoeiend. Daarnaast is je pup nog maar een ‘baby’ en heeft veel slaap nodig (een pup tot 6 maanden slaapt zo’n 18-20uur…).

Laat je pup rustig wennen aan zijn nieuwe thuis

De eerste nacht met je pup

De eerste nacht is vaak even wennen, zowel voor de pup als voor jou als baasje. De pup is nog niet gewend om alleen te zijn. Daarom kan het helpen om de eerste nacht(en)de pup in een bench of in een hoge doos naast het bed te zetten. Leg er een doekje in met nestgeur (of evt. wat CaniComfort Spray) en een kruik met dekentje eromheen waar de pup lekker tegenaan kan liggen. Zo voelt het al meer vertrouwd. Merk je dat de puppy ’s nachts wat onrustig is dan kun je rustig je hand in de bench/doos steken zodat de pup weet dat je er bent. 

Het is verstandig de pup zo laat mogelijk nog de behoefte te laten doen, maar ondanks dat kost een puppy opvoeden je in het begin toch wat slaap. Een pup kan nog niet meteen heel de nacht zijn behoefte ophouden. Als de pup piept en onrustig wordt kan het dus zijn dat je er snel mee naar buiten moet voor een poepje of plasje. Neem de pup daarna direct weer mee naar binnen en ga verder slapen. 

Je puppy opvoeden en trainen

Puppy zindelijk maken

Natuurlijk wil je graag dat je pup zo snel mogelijk leert om buiten de behoefte te doen. De ene pup is er wat sneller in als de andere en het scheelt ook of de fokker dit al in het eerste stukje puppy opvoeding geoefend heeft. Toch is het wel echt zo dat hoe beter je zelf oplet, hoe sneller je puppy zindelijk is! 

Neem je pup altijd even mee naar buiten:

 • na het eten
 • na het spelen 
 • na het slapen


Een puppy opvoeden is alert zijn! Let goed op de signalen van je pup; loopt hij naar de deur, is hij aan het drentelen of misschien aan het piepen? Het kunnen allemaal signalen zijn dat je pup moet plassen/poepen. Probeer de signalen van jouw pup te herkennen. Zorg er daarnaast voor dat je ook zonder deze signalen de pup zeker de eerste weken heel regelmatig mee naar buiten neemt om te plassen/poepen.

Doet je pup een plasje of poepje dan beloon je direct enthousiast met je stem en met iets lekkers. Door er een commando bij te gebruiken zoals ‘plasje/poepje doen’ kun je zelfs op commando leren plassen en poepen. 

Gaat het mis en plast of poept je pup in huis? Straf de pup er dan niet voor en maak er geen groot drama van. Je pup begrijpt namelijk niet wat hij verkeerd heeft gedaan maar denkt misschien wel dat hij het voortaan maar beter niet kan doen waar jij bij bent. Met als gevolg dat de pup voortaan achter de bank poept of plast.. Dus: snel opruimen zonder op je pup te mopperen en de volgende keer beter! Dit hoort nu eenmaal ook bij een puppy opvoeden. 
 

puppy zindelijk maken
Straf je pup niet voor binnen plassen tijdens de zindelijkheidstraining

Benchtraining en je puppy alleen laten

Een bench is een ideaal hulpmiddel bij het opvoeden van je puppy, maar je pup zal er wel eerst even aan moeten wennen. Zorg dat je pup eerst lekker gespeeld of gewandeld heeft, zijn behoefte heeft gedaan. Hij is dan een beetje moe en zal makkelijker in de bench gaan liggen. Maak de bench een fijne plek door er een leuk speeltje of een lekker snackje in te leggen.

 1. laat het deurtje open en laat de pup zelf ontdekken. Als de pup het erg spannend vindt kun je eerst iets lekkers bij de bench leggen, daarna in de opening en zo steeds wat verder naar achter.
 2. gaat je pup er makkelijk in en uit en voelt hij zich prettig, dan kun je gaan oefenen met het deurtje dicht doen. Doe het deurtje even dicht, geef een snoepje door de tralies en doe het deurtje dan weer open. Bouw dit steeds iets langer op, maar blijf er wel bij.
 3. geef je pup iets waar hij wat langer mee afgeleid is zoals een gevulde kong of kluif. Wissel de duur in de bench af, zodat het niet voorspelbaar wordt.
 4. als dit goed gaat kun je het verder opbouwen en de kamer even uit. Gaat dat goed, kun je het huis even verlaten, enz.


Piept je pup? Dan ben je iets te snel gegaan. Zorg even voor afleiding en laat de pup eruit als hij stil is. Bouw het vervolgens rustiger op en zorg dat de bench leuk blijft. Moet je langer weg dan dat je pup op dat moment gewend is, regel dan een oppas. 

Ook een autobench kun je op deze manier aanleren. Zet de bench eerst gewoon in de huiskamer, als dat goed gaat pas in de auto. Eerst zonder te rijden en als dat goed gaat met rijden. Om een (auto)bench prettiger te maken kun je evt. CaniComfort Spray gebruiken. Deze spray bevat een kopie van het moederferomoon en helpt je pup zich meer op zijn gemak te voelen.
 

Laat je pup rustig aan de bench wennen

Heel belangrijk bij je puppy opvoeden: de socialisatie

Een heel belangrijk onderdeel van je puppy opvoeden is het socialiseren. Dit zorgt ervoor dat je pup aan allerlei situaties die hij in het dagelijks leven tegen komt gewend raakt. Een stukje van de socialisatie is als het goed is al gedaan door de fokker, maar  jij als baasje speelt een hele belangrijke rol. Tot 12 weken leeftijd zijn pups heel nieuwsgierig en kun je ze makkelijk kennis laten maken met verschillende situaties. 

Denk bijvoorbeeld aan:

 • mensen; van jong tot oud en met verschillende kenmerken (iemand met een pet, een baard, een bril, andere huidskleur, etc.)
 • dieren; verschillende soorten honden, maar ook katten en andere diersoorten zoals koeien, paarden, kippen, etc.
 • geluiden; stofzuiger, rollende container, verkeer, vrachtwagen, etc.
 • locaties: verschillende huizen, tuinen,  bos, wei, strand, winkel, markt, winkelstraat, terras, etc.
 • verkeer: auto’s, brommers, maar ook fietsers, hardlopers, openbaar vervoer, etc.
 • dierenarts
 • verschillende soorten ondergrond (zand, grind, tegels, gras, etc.)
 • verschillende voorwerpen 

 

En zo zijn er nog veel meer dingen te verzinnen. Probeer je pup op een zo positief mogelijke manier kennis te laten met dingen waar hij in zijn leven mee te maken kan krijgen. Doe dit wel rustig en gedoseerd en zonder dwang. Vindt je pup iets nog spannend, laat dan eerst van een afstandje kijken en bouw het zo geleidelijk op. Beloon als hij nieuwsgierig is. Denk na over hoe je introduceert, niet alle honden reageren bijv. even goed op pups dus check dit eerst even bij het baasje en ook bij kinderen is vaak even wat sturing nodig. 

Angstfase
Na de 12 weken breekt voor veel pups de angstfase aan (3-6 maanden). Dingen die ze eerst totaal niet eng vonden vinden ze nu ineens spannend. Ging je pup er eerst zonder schrik en enthousiast op af, dan kan je pup nu ineens een stuk terughoudender of zelfs bang zijn. Geen zorgen, dit gaat weer over. Wel is het belangrijk om juist in deze fase van het opvoeden je pup goed te blijven ondersteunen en op een positieve manier ervaringen op te laten blijven doen. Ga geen dingen forceren, maar bouw het rustig op. In deze periode kan de CaniComfort Puppy Halsband een handig hulpmiddel zijn en je hondje net wat meer vertrouwen geven. 

Puberen
Tussen de 6 en 12 maanden kan je pup gaan puberen en heb je misschien weleens het idee dat alle training voor niks is geweest. Een puppy opvoeden is niet altijd even makkelijk, maar ook dit komt goed! Blijf duidelijk en consequent en je zult zien dat dankzij jouw opvoeding je pup opgegroeid is tot een hele leuke, sociale en welgemanierde jonge hond. 

Puppytraining
Een puppytraining kan handig zijn voor de socialisatie en training van je pup. Daarnaast kan de instructeur je ook extra tips geven als je tegen bepaalde problemen aanloopt bij het opvoeden van je puppy. Informeer eens bij je dierenspeciaalzaak naar een goede puppytraining in de buurt.
 

Socialiseer je pup goed: laat hem met van alles kennismaken!

Puppy opvoeden; zo stimuleer je goed gedrag

Natuurlijk komen er momenten dat je schattige, lieve pup iets doet wat niet mag. Hoe ga je hier dan het beste mee om? Zorg ervoor dat de pup zelf door krijgt dat het negatieve gedrag niet leidt tot de gewenste uitkomst en het gedrag dat jij graag ziet juist wél. 

Een aantal voorbeelden:

 • bijt je puppy in je handen als je aan het spelen bent? Dan is het spel meteen klaar. 
 • springt hij tegen je op, dan krijgt hij geen aandacht. Blijft hij netjes staan of zitten, dan krijgt hij wel aandacht.
 • trekt je pup aan de riem, dan blijf je stil staan etc.


Het kan soms een tijd duren voor je puppy het verband legt, maar hou vol! Een puppy opvoeden kost nu eenmaal tijd, maar hoe consequenter jij zelf bent, hoe eerder je pup het doorheeft. 

Wandelen en spelen met je pup

Je puppy heeft ook voldoende beweging nodig. Te veel bewegen is niet goed, maar te weinig ook niet. De pup leert in zijn eerste jaar hoe hij moet bewegen en ontwikkeld zijn coördinatie. Het is daarom goed om tijdens het opvoeden je puppy je ook aan verschillende ondergronden en omgevingen te laten wennen. Lopen op gras is heel anders dan lopen op de stoep bijvoorbeeld, of op zand. Het beste is om de wandelingen gelijkmatig over de dag te verdelen en liever wat vaker per dag kort te wandelen dan een paar lange wandelingen. 

Vaak wordt voor wandelen de richtlijn aangehouden:  5 minuten per maand leeftijd per wandeling en dit langzaam uitbouwen.
 
Dus bijv.:

 • 8 weken leeftijd: 10 minuten, 5x per dag
 • 12 weken leeftijd: 15  minuten, 5x per dag
 • 16 weken leeftijd: 20-25 minuten, 5x per dag 
 • etc.


Hoge piekbelasting kan het beste vermeden worden; laat je puppy dus niet als een bezetene achter een bal aan rennen. Het harde rennen en dan vol op de rem om de bal te pakken is erg belastend voor de gewrichten die nog volop in ontwikkeling zijn. Je kunt in plaats daarvan beter iets verstoppen en je pup dit laten zoeken. 

Wilde spelletjes met andere honden kunnen ook erg belastend zijn en je pup kan omver gelopen worden. Laat je puppy daarom met honden van ongeveer dezelfde maat spelen en met oudere rustigere honden en doe dit altijd in een veilige omgeving. 

Let erop tijdens het opvoeden dat je puppy voldoende rust krijgt! Als ze erg druk en baldadig worden is dit vaak een teken dat ze overprikkeld zijn en slaap nodig hebben.
 

Wandel 5 minuten per maand leeftijd van je pup

De verzorging van je puppy

Natuurlijk wil je dat als je pup ‘groot’ is je hem of haar makkelijk kunt verzorgen; borstelen, maar ook in de oren kunt kijken, de tanden kunt verzorgen (Lees voor tips het artikel Gebitsverzorging bij honden en katten), het lijf kunt controleren, nagels  kunt knippen, etc. Bij je puppy opvoeden hoort dus ook een stukje verzorging aanleren. Als je je je pup namelijk al jong aan dit soort dingen laat wennen heb je er later veel profijt van. Bouw de duur van de handelingen langzaam op en beloon je puppy als deze rustig blijft.

Heeft je puppy zich heel vies gemaakt? Dan kan het nodig zijn om je puppy in bad te doen. Gebruik in dat geval een speciale puppy shampoo die rekening houdt met de gevoelige puppy huid.  

Ontwormen van je puppy

Daarnaast heel belangrijk: je puppy tijdig ontwormen en beschermen tegen vlooien! Puppy’s worden namelijk al in de baarmoeder en daarna via de moedermelk besmet met spoelwormen. Daarom is het extra belangrijk om puppy’s tijdig te ontwormen. Check even wanneer de fokker dit gedaan heeft en volg daarna het ontwormadvies voor pups tot je hondje een half jaar oud is. Sommige ontwormtabletten hebben een lekkere rundvleessmaak waardoor je pup deze zo uit je hand op wil eten. Lukt dit niet meteen dan kun je eerst wat lekkers geven, dan iets lekkers met tablet en daarna weer meteen iets lekkers zodat je pup het tabletje niet in de gaten heeft.
 

Vlooien voorkomen

Als je puppy eenmaal vlooien heeft is het vaak erg lastig om er weer vanaf te komen. Het is daarom beter om dit voor te zijn en je pup met een pipet of halsband tegen vlooien (en teken) te beschermen. Zo voorkom je dat er een vlooienplaag kan ontstaan. Het is bij dit soort producten wel heel belangrijk om vooraf goed te checken vanaf welke leeftijd en welk gewicht een middel geschikt is. Hou er ook rekening mee dat je puppy groeit en een middel na een maand misschien niet meer geschikt is voor het gewicht dat je hond op dat moment heeft. Knip een halsband ook niet heel kort af, want dan kun je deze niet meer groter maken.
 

Bescherm je pup tegen vlooien

We wensen je heel veel plezier met je puppy opvoeden.
Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!