Op vakantie met je hond

Ontwormadvies vakantie

Wanneer een hond of kat mee wordt genomen op vakantie is het verstandig om te controleren welke wormen voorkomen in het vakantiegebied.

In Zuid- en Oost-Europa komt de hartworm voor. Een hond of kat kan door een muggenbeet besmet raken met deze gevaarlijke worm. De volwassen wormen nestelen zich in de bloedvaten rondom en in het hart. Een besmetting kan long- en hartproblemen veroorzaken en zelfs sterfte tot gevolg hebben. Het is daarom essentieel om tijdig te ontwormen met een breedspectrum ontwormingsmiddel zoals Milquestra. Dit middel zorgt ervoor dat eventueel aanwezige larven van de hartworm gedood worden voordat ze een kans krijgen om zich te ontwikkelen tot volwassen wormen en ziekte kunnen veroorzaken.

Naast de hartworm komt ook de vossenlintworm voor in Europa en zelfs in Nederland (Oost Groningen en Zuid Limburg). De vossenlintworm is niet schadelijk voor honden en katten maar zij kunnen deze wel overdragen op mensen.  De vossenlintworm kan voor mensen zeer ernstige gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn. Bij de mens ontstaan blaaswormen die cystes kunnen vormen en organen kunnen vernietigen. Het kan na de opname van de eitjes 5 tot 15 jaar duren voor de eerste verschijnselen zichtbaar zijn. Het is daarom belangrijk om infecties bij honden en katten te voorkomen door te behandelen met een breedspectrum ontwormingsmiddel zoals Milquestra.

Kaart risicogebieden hartworm en vossenlintworm

Advies risicogebieden hartworm en vossenlintworm

1-28 dagen in risicogebied:
behandelen op dag van thuiskomst en 1 maand na thuiskomst.

Langer dan 28 dagen in risicogebied:
maandelijks op bestemming, dag van thuiskomst en 1 maand na thuiskomst.