Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?

Hoe vaak je je kat het beste kunt ontwormen hangt af van een aantal factoren: de leeftijd, activiteiten en leefomgeving. Gemiddeld is dit voor een volwassen kat 4x per jaar maar er zijn situaties waarin het beter is vaker te ontwormen. Bekijk onderstaande schema om te zien hoe vaak je jouw kat het beste kunt ontwormen. Je kunt er ook voor kiezen om op die momenten een ontlastingonderzoek uit te voeren en op basis daarvan je kat wel of niet te ontwormen. 

Voor kittens, lacterende teven, katten die mee op vakantie gaan of meedoen aan shows geldt een ander advies, hierover lees je onder het schema meer.  

Op zoek naar een geschikt ontwormingsmiddel voor je kat? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment Beaphar ontwormingsmiddelen voor katten.

Kittens ontwormen

De fokker heeft als het goed is de kittens vanaf 3 weken leeftijd iedere 2 weken ontwormd (en gelijktijdig ook de moederpoes) tot 2 weken nadat ze voor het laatst bij de moeder gedronken hebben. Het advies is om daarna kittens maandelijks te ontwormen tot ze 6 maanden oud zijn. Is je kitten ouder dan kun je het schema voor volwassen katten volgen.  

Hoe vaak kat ontwormen als deze mee op vakantie gaat?

Als je kat mee op vakantie gaat naar het buitenland kan het zijn dat je je kat vaker moet ontwormen. Ook kunnen in het buitenland andere wormsoorten voorkomen. Controleer daarom vooraf goed welke wormen er op bestemming voorkomen en hoe vaak en met welk middel je het beste kunt ontwormen. Neem je jouw kat weleens mee op vakantie? Bekijk dan het ontwormadvies vakantie

Hoe vaak je kat ontwormen als deze mee naar shows gaat?

Voor katten die meedoen aan shows kan het standaard ontwormadvies gevolgd worden van het schema hierboven. Wanneer je met je kat deelneemt aan een show is het advies om je kat extra te ontwormen: maximaal 4 weken voor een wedstrijd/show en 2-4 weken erna.