Vlooien; de fabels en feiten

Je hebt vast weleens verschillende beweringen gehoord over vlooien waarvan je denkt: “Zou dat waar zijn?” Er bestaan veel fabels en feiten over vlooien. Wij hebben de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet.

Fabel: Vlooien zijn resistent voor bepaalde vlooienbestrijdingsmiddelen

Parasitoloog Paul Overgaauw geeft aan dat resistentie tegen vlooienbestrijdingsmiddelen in Nederland niet is aangetoond. (Bron: www.esccap.eu)

Lees voordat je een product gebruikt tegen vlooien altijd zorgvuldig de bijsluiter. Het zou vervelend zijn als je het product verkeerd gebruikt en je huisdier toch last van deze vervelende kriebels krijgt.

Als je het dier en de omgeving wel juist behandelt kunnen er altijd nog vlooien op het dier springen, maar deze gaan dan wel dood door de werkzame stof. Dit kan enkele uren duren en intussen zijn ze dus nog wel zichtbaar. Als er veel vlooien uitkomen in de omgeving, kun je dus vlooien blijven zien. Door consequent alle dieren en hun omgeving te behandelen, krijg je dit zeker onder controle. Onze ervaring is dat bij een ernstige vlooienplaag dit gemiddeld 2-3 maanden duurt.

Als je nog vlooien ziet nadat je je huisdier al behandeld hebt check dan de volgende zaken:

  • Komt de behandeling overeen met het gebruiksadvies in de bijsluiter?
  • Past het gebruikte product bij het gewicht van het dier? Weeg je huisdier op een weegschaal ter controle, zeker als hij nog in de groei is.
  • Zijn alle huisdieren gelijktijdig behandeld? (Ook al hadden ze geen zichtbare vlooien) Denk hierbij ook aan knaagdieren en vogels.
  • Is de omgeving ook behandeld met een geschikt product en is dit elke twee weken herhaald?
  • Is het product exact toegepast zoals in de bijsluiter staat beschreven? (Wrijf de vloeistof uit een pipet niet in met je handen en zorg dat er geen vloeistof op de haren terecht komt).

 

Heb je twijfels of heb je hulp nodig? Neem contact met ons op en wij helpen je graag in de bestrijding van vlooien!

Feit: Vlooien brengen lintwormen over

Vlooien kunnen een voorstadium van een lintworm bij zich dragen. Als honden en katten de vacht verzorgen of naar een jeukende vlo bijten kunnen ze vlooien binnenkrijgen. Het inslikken van een vlo kan leiden tot een lintworm bij de hond of kat. Daarom wordt altijd geadviseerd om een hond of kat met vlooien ook te ontwormen.

Fabel: Met een stukje vlooienband in de stofzuigerzak ontwikkelen zich daar geen vlooien

Veel mensen denken nog steeds dat een vlooienband in de stofzuiger een goede oplossing is. Zij denken dat het helpt om opgezogen (nog levende) vlooien te doden en eitjes niet uit te laten komen. Vroeger waren vlooienbanden direct in de omgeving actief en werkte het stukje in de stofzuigerzak, maar de huidige banden werken anders.

De huidige vlooienbanden verspreiden hun werkzame stof via de talglaag over de huid van het dier. Op dat moment is een vlooienband pas effectief. Het dier is hierdoor met de huidige banden volledig beschermd, maar in de stofzuigerzak werkt het afgeknipte stukje niet meer. Het is wel belangrijk om na het stofzuigen de stofzuigerzak in een goed dichtgeknoopte plastic zak in de vuilcontainer te doen om eitjes die je hebt opgezogen uit je huis te verwijderen.

Feit: Je kan, ook bij juiste behandeling met een vlooienproduct na twee weken nog vlooien op de hond of kat zien zitten

Het kost tijd om een vlooienplaag onder controle te krijgen. 5% van het vlooienprobleem zit op het dier in de vorm van vlooien, 95% zit in de omgeving als eitjes, larven en poppen. Bij een vlooienplaag komen er continu vlooien uit.

Zelfs wanneer honden en katten goed behandeld zijn, kost het vaak enkele uren tot soms wel 24 uur voordat de vlooien gedood zijn nadat ze op het dier zijn gesprongen. De snelheid waarmee een vlooienmiddel de vlooien doodt is afhankelijk van de werkzame stof in het product.

Wanneer er dus vanuit de omgeving dagelijks nieuwe vlooien op het dier springen, lijkt het soms dat het product niet goed werkt. Je blijft vlooien op het dier zien omdat de omgevingsdruk op dat moment erg hoog is. Behandel daarom bij een plaag ook de omgeving goed (huis, mand, auto en andere plaatsen waar het dier regelmatig komt). Lees hiervoor het artikel: Een vlooienplaag; effectieve bestrijding voor je huis en hond of kat in slechts 4 stappen.

Fabel: Geef regelmatig knoflook, dit helpt tegen vlooien of teken

Dit verhaal gaat nog altijd veel rond. Het idee is dat door knoflook het dier minder aantrekkelijk ruikt/smaakt voor vlooien. Internet staat vol met eigenaren die geen vlo meer gezien hebben sinds ze knoflook geven aan het dier. Toch is de werking ervan nooit wetenschappelijk bewezen.

Sterker nog, in bepaalde hoeveelheden is knoflook giftig voor honden en katten. Symptomen van knoflookvergiftiging zijn vaak pas enkele dagen na toediening zichtbaar. Dierenartsen waarschuwen dus ook veelal om geen knoflook toe te voegen aan de voeding van het dier.

Feit: Het kan tot 8 maanden duren voor een vlooienplaag volledig onder controle is

De levenscyclus van de vlo gaat als volgt eitje > larfje > pop > vlo. Hoe snel dit proces gaat is afhankelijk van onder andere de temperatuur en luchtvochtigheid. De vlo blijft in de cocon zitten (levensfase pop) tot de omstandigheden optimaal zijn om uit te komen.

Door het waarnemen van CO2 (door uitademen) en bewegingen (trillingen) weet de vlo dat er een gastheer is (bijvoorbeeld hond of kat) en dat het tijd is om uit de cocon te komen. Een vlo kan wel tot 8 maanden overleven in een pop. Door tijdens een vlooienplaag de omgeving goed en regelmatig te behandelen in combinatie met een juiste behandeling van alle huisdieren kan de tijd wat beperkt worden. Maar het onder controle krijgen van een vlooienplaag vergt een lange adem. Beter is dus voorkomen, door je hond of kat regelmatig preventief te behandelen. (Lees ook: Vlooien voorkomen bij je hond en Vlooien voorkomen bij je kat)