Vlooien bij mensen, komt dat voor?

Kan dat? Vlooien bij mensen? Jazeker, maar wees gerust het komt echt niet vaak voor. Er bestaan veel verschillende soorten vlooien. Maar de mensenvlo komt eigenlijk nauwelijks nog voor in Nederland. Het komt wel eens voor dat de kattenvlo (die zowel bij honden als katten de meest voorkomende vlo is) op mensen springt. Maar ook deze vlooien komen bij mensen niet lang en vaak voor.

Vlooien bij mensen; waarom niet?

De vlooien die in Nederland veel voorkomen hebben enorm de voorkeur voor honden en katten. De reden daarvoor is dat vlooien zich bij mensen niet kunnen voortplanten. In de 2-4 weken dat ze leven, kunnen ze je wel bijten en een bloedmaaltijd nuttigen. En dat kan je veel jeuk en ongemak bezorgen. Maar als een vlo dus alleen een mens heeft als enige voedselbron kan hij zich niet voortplanten.

Wil je een vlooienbeet kunnen herkennen? Lees onze tips in het artikel: Een vlooienbeet bij hond en kat herkennen doe je zo.

Belangrijk om te weten

Ben je bang om door een vlo gebeten te worden? Gebruik dan toch nooit vlooienmiddelen van dieren op jezelf. De huid van honden en katten is anders dan die van mensen, dus producten voor dieren zijn voor jou ongeschikt. Gebruik ook nooit een product voor honden op katten of andersom, want elk product is specifiek gemaakt voor een bepaalde diersoort.

Vlooien bij mensen: tips om het ongemak te verzachten

Ben je toch door een vlo gebeten? Dan kun je alleen ervoor zorgen dat je de omgeving en je huisdier goed behandelt om een vlooienplaag te voorkomen of bestrijden. Lees hiervoor ons artikel Een vlooienplaag; effectieve bestrijding voor je huis en hond of kat in slechts 4 stappen.

En in de tussentijd:

  • Verzacht de jeuk. Bij de apotheek vind je jeukstillende producten verkrijgbaar die je bijvoorbeeld ook voor een muggenbeet gebruikt.
  • Probeer niet te krabben. Het is erg lastig, maar door te krabben houd je de jeuk en het wondje in stand. Dan duurt het extra lang voordat je van de nare jeuk af bent.