Vlooienallergie bij kat en hond; hoe ontstaat het en wat kun je doen?

Honden en katten krijgen de kriebels van vlooien. Maar als je kat of hond een vlooienallergie heeft, is het echt heel zielig. De jeuk die dan ontstaat kun je je bijna niet voorstellen. Maar hoe ontstaat het nou en beter nog… hoe kom je er vanaf! Er is hoop voor jouw kat en hond om er geen last meer van te hebben. Wij vertellen je hierover graag meer…

Een vlooienallergie: hoe komt je kat of hond er aan

Als je zelf een wondje hebt merk je dat je bloed stolt. Zo zorgt je lichaam ervoor dat het wondje dicht gaat en kan genezen. Als je als vlo zijnde bloed wilt drinken is dat uiterst onhandig. Daar heeft de vlo iets op gevonden!

  • Het speeksel van de vlo zorgt ervoor dat het bloed blijft stromen en tijdelijk niet stolt. Het is juist dit speeksel waar een kat of hond met een allergie voor vlooien op reageert.
  • De allergische reactie bouwt zich op. De allereerste vlooienbeet veroorzaakt geen allergische reactie bij jouw kat of hond.
  • Na diverse beten kan er bij gevoelige katten en honden een allergie voor vlooienbeten ontstaan.
  • Iedere volgende vlooienbeet activeert weer de reactie waardoor er heftige jeuk ontstaat. Jouw arme huisdier kan zich bij een zo’n allergie zelfs tot bloedens toe krabben of bijten.
  • Slechts 1 vlooienbeet kan weer voor lange tijd voor veel ongemak zorgen voor je huisdier.

 

Wist je dat een vlooienallergie zelfs de meest voorkomende allergie is bij de katten en honden? Dus als jouw kat of hond er last van heeft is hij zeker niet de enige.

Hoe herken je een vlooienallergie bij je kat of hond?

Eigenlijk is een vlooienallergie bij kat en hond eenvoudig te herkennen aan de enorme jeuk. Natuurlijk zijn er meerdere factoren die jeuk kunnen veroorzaken. Bij de allergie voor vlooien zie je vaak jeuk bij de aanzet van de staart, op de rug, in de liezen, nek, en op de buik. Als het ernstig is dan wordt de kat of hond met vlooienallergie ook vaak kaal bovenop de rug. Ook zie je vaak veel kleine korstjes en de huid kan ontstoken raken. Al met al geen prettig gezicht, maar al helemaal vervelend voor je huisdier. Door de extreme jeuk voelt hij zich vaak ook echt niet lekker en kan hij vermageren.

Hoe komt je kat of hond van de vlooienallergie af

Goed nieuws! Jij kunt je kat of hond enorm goed helpen. Het is eenvoudig te voorkomen dat je kat of hond op nieuw last krijgt van een vlooienallergie, namelijk door vlooien te voorkomen. Lees hiervoor een van onze artikelen Vlooien voorkomen bij je hond of kat; hoe je dit doet en waarom je dit wilt.

Zorg ervoor dat je je huisdier regelmatig behandelt tegen vlooien. Let daarbij op dat je een product gebruikt dat vlooien doodt als ze op je dier springen. Er zijn namelijk ook producten die pas hun werking doen nadat de vlo heeft gebeten. En zoals je inmiddels weet veroorzaakt dat nou net die nare reactie bij jouw viervoeter. Kies dus voor een product dat zich verspreidt via de talglaag van de huid, bijvoorbeeld FIPROtec® of COMBOtec® voor katten en Canishield®, FIPROtec® of COMBOtec® voor honden. Behandel ook regelmatig de omgeving en jouw huisdier kan ondanks de vlooienallergie een onbezorgd leven leiden.