Een vlooienbeet herkennen bij hond en kat doe je zo

Er bestaan verschillende soorten vlooien, maar de kattenvlo komt het meest voor bij onze huisdieren. Hoewel ze een duidelijke voorkeur hebben voor jouw lieve hond of kat, kunnen ze ook mensen bijten. Maar hoe herken je zo’n vlooienbeet bij je hond, kat of jezelf? Wij helpen je hierbij.
 

Vlooienbeet herkennen; zo ziet het eruit

Een vlooienbeet ziet er bij mensen, honden en katten eigenlijk hetzelfde uit. Het is een klein rood bultje, soms met een puntje erin. Bij dieren kun je ook korstjes vinden op de huid doordat ze er veel aan krabben of bijten. 

Als een hond of kat een vlooienallergie heeft ontwikkeld zijn de symptomen veel heviger. Meer over de symptomen en wat je er aan kan doen lees je in ons artikel: Een vlooienallergie bij kat en hond; hoe ontstaat het en wat je er aan kunt doen.

Omdat vlooien van warme, broeierige plekjes houden vind je de vlooienbeten vaak in de liezen of oksels. Bij mensen zie je de beten vaak rondom de enkels.

Zijn vlooienbeten gevaarlijk?

Een vlooienbeet is vooral vervelend omdat het erg jeukt, maar het is niet gevaarlijk. Tenzij het krabben voor wondjes of infecties zorgt.

Als je allergisch bent voor insectenbeten, bijvoorbeeld muggen, kun je ook een allergische reactie krijgen van vlooienbeten. Neem in dat geval contact op met een arts. Meestal kan hij/zij je helpen met een middel dat de allergische reactie snel doet verminderen. Uiteraard is het belangrijk om vervolgens de vlooien te bestrijden.

Waarom een vlooienbeet jeukt

Vlooien drinken het bloed van jou of jouw huisdier. Om ervoor te zorgen dat het bloed niet stolt laat de betreffende vlo wat speeksel achter zodra hij gebeten heeft. Dat speeksel is voor de vlo dus erg handig om te kunnen blijven drinken. Ons afweersysteem (en dat van je hond en kat) reageert op dat speeksel met een kleine reactie. Daardoor ontstaat het bultje en de jeuk.

Een vlooienbeet behandelen

Koelen (met bijvoorbeeld ijs) kan helpen om de jeuk bij een vlooienbeet te stillen. Verder zijn er voor jou diverse verkoelende gels/zalven verkrijgbaar bij de apotheek. Deze producten zijn niet speciaal ontwikkeld voor dieren dus gebruik de producten voor jezelf niet zomaar op je huisdier. Voor je huisdier vind je geschikte producten bij de dierenspeciaalzaak zoals bijvoorbeeld Spray bij Jeuk. Net als bij een muggenbult verdwijnen die vervelende bultjes gelukkig ook vanzelf weer.

Let op een vlooienbeet kan afkomstig zijn van 1 enkele vlo. Maar vlooien verspreiden zich razendsnel. Daarover lees je meer in ons artikel: De vlooiencyclus: hoe een vlo zich ontwikkelt van ei tot volwassen vlo. Als je dus één enkele vlooienbeet ziet is het tijd voor actie om de vlooien te bestrijden. Wil je weten hoe je effectief van die nare beestjes af komt? Lees dan ons artikel: Een vlooienplaag; effectieve bestrijding voor je huis en hond of kat in slechts 4 stappen. Zo kunnen zowel jij als je huisdier weer zorgeloos genieten van een jeukvrij leven.