De vlooiencyclus: hoe een vlo zich ontwikkelt van ei tot volwassen vlo

Vlooien zijn eigenlijk heel bijzonder, ze wisselen zelfs van gedaante in hun leven. Vlooien doorlopen in hun leven namelijk vier verschillende stadia. Door de verschillende stadia te kennen weet je ook beter hoe je deze vervelende beestjes kunt voorkomen en bestrijden. Niet alle stadia in de cyclus van de vlo zijn met het blote oog zichtbaar. Hieronder vind je een overzicht van de vier verschillende levensvormen in een vlooienleven: vlo > vlooieneitje > vlooienlarve > vlooienpop en dan beginnen we weer van voor af aan met een vlo.  

Volwassen vlooien

Een cyclus is een proces dat niet eindigt. We bekijken de vlooiencyclus nu vanaf het startpunt van een volwassen vlo. Want dat is ook meestal hoe een vlooienbesmetting bij jouw huisdier begint. Als jouw huisdier buiten is, kan er vanuit de omgeving een volwassen vlo op je hond of kat springen. Als je hond of kat niet preventief behandeld is tegen vlooien blijft de vlo leven.

Vlooien hebben duidelijk de voorkeur voor het bloed van een hond of kat. Ze kunnen ook weleens mensen bijten, maar daar springen ze liefst snel vanaf om een andere gastheer te zoeken. Sterker nog, met mensen als gastheer kunnen ze de vlooiencyclus niet voltooien omdat ze zich dan niet kunnen voortplanten.

Als jouw hond of kat gezond is zal de vlo niet snel overspringen naar een ander dier. Hij heeft immers de perfecte gastheer om zich te voeden en voort te planten. Alleen als je huisdier een verminderde weerstand heeft of ziek is zal de vlo op zoek gaan naar een betere plek.

De volwassen vlo leeft ongeveer 2-4 weken en zal paren. Zo gaan we naar het volgende stadium in de vlooiencyclus: de vlooieneitjes.

Vlooieneitjes

De volwassen vlo legt per keer ongeveer 30-40 eitjes. In het hele leven van de vlo kunnen dat wel 500 eitjes zijn! Eén vlo zorgt dus in razend tempo voor heel veel meer vlooienvriendjes die op hun beurt ook weer allemaal zoveel vlooieneitjes leggen…

De vlooieneitjes worden op je huisdier gelegd en vallen uit de vacht. Zo komen er op allerlei plekken in je huis vlooieneitjes te liggen. Je kunt deze moeilijk zien omdat ze maar een halve mm groot zijn. Vlooieneitjes liggen ook buiten, dus als je een binnenkat hebt wil het niet zeggen dat hij geen vlooienbesmetting kan oplopen. Je kunt vlooieneitjes eenvoudig meenemen onder je schoenen. Of als je bezoek ontvangt kunnen zij ook vlooieneitjes in hun kleding meenemen. Altijd dus verstandig om je huisdier preventief te behandelen, ook als hij niet buiten komt. 

Na enkele dagen tot een week komen de eitjes uit. Hier komt geen vlo uit, maar een vlooienlarve. En zo wisselt hij weer van gedaante en stappen we het volgende deel in van de vlooiencyclus.

Vlooienlarven

Vlooienlarven zou je in theorie makkelijk met het blote oog kunnen zien. Ze lijken op een made alleen zijn ze iets kleiner met hun 3 tot 5mm. Toch zie je vlooienlarven eigenlijk nooit, omdat ze absoluut niet houden van licht. Ze kruipen weg tussen de naden en kieren van bijvoorbeeld plinten en vloeren. Ze kunnen zelfs diep wegkruipen in vloerbedekking.

Vlooienlarven kruipen in de omgeving om zichzelf te voeden met onder andere vlooienontlasting en huidschilfers. Ze zijn moeilijk op te zuigen met de stofzuiger en houden van een vochtige omgeving. Door je huis en vooral ook goed de naden en kieren te behandelen met bijvoorbeeld Beaphar Vlooienspray kun je de vlooienlarven bestrijden. 

Als de vlooienlarven volwassen zijn is het tijd voor de volgende gedaantewisseling en overgang naar de volgende stap in de vlooiencyclus: de vlooienpoppen. 

Vlooienpoppen

Je kent het verpoppingsproces vast wel van een rups die een vlinder wordt. Zoiets gebeurt er dus ook met vlooienlarven, ze maken een cocon en zo ontwikkelen ze zich tot een volwassen vlo.

De cocon van vlooienpoppen is enorm sterk en beschermt heel goed. Dat maakt ook dat vlooienpoppen eigenlijk niet te bestrijden zijn met een bestrijdingsmiddel. Dit is ook de reden dat het ontzettend lang kan duren voordat je een vlooienplaag onder controle hebt. 

Vlooien weten precies wat het juiste tijdstip is om uit hun cocon te komen. Ze wachten rustig af en kunnen tot wel 8 maanden overleven in de cocon. Een vlo moet binnen 3-4 uur nadat hij uit de cocon komt zijn eerste bloedmaaltijd hebben. Door trillingen van bewegingen in de buurt en het waarnemen van CO2 (dat via de adem van een gastheer uitgescheiden wordt) weet hij dat dit het ideale moment is om uit te komen. 

Zo kan het dus zijn dat je van vakantie terug komt en alle poppen in huis massaal uitkomen. Dan wordt je ineens letterlijk besprongen door hongerige vlooien. Wil je dit voorkomen? Behandel dan in ieder geval voordat je op vakantie gaat je woning met Beaphar Vlooienspray

Zo zijn we aangekomen bij het punt waar we de vlooiencyclus gestart zijn en begint het proces weer van voren af aan. 

Krijg jij een beetje de kriebels van dit artikel en wil je vlooien voorkomen? Lees dan onze andere artikelen als: Vlooien voorkomen bij je kat of hond, vlooien in huis en vlooien bestrijden.