Ook konijnen, knagers en fretten kunnen vlooien krijgen!

Net als honden en katten kunnen konijnen, knagers en fretten last krijgen van vlooien. Als ze buiten gehuisvest zijn kunnen ze deze krijgen van wilde dieren zoals bijvoorbeeld van wilde konijnen of egels. Wanneer ze binnen zitten is vaak een ander huisdier de oorzaak. Vlooien kunnen erg hardnekkig zijn en een volledige aanpak is noodzakelijk om er snel vanaf te komen. 

Maar liefst 95% van de vlooien zit in de omgeving in de vorm van eitjes,larven en poppen, maar 5% zit op het dier. De eitjes, larven en poppen ontwikkelen door tot vlooien en springen weer op je huisdier. Het is dus vooral heel erg belangrijk om het hok en alle plekken waar je konijn, knaagdier of fret komt goed schoon te maken en te behandelen met een omgevingsspray tegen vlooien (wel opletten dat de spray goed is opgedroogd voor je huisdier ermee in contact kan komen). Op die manier ben je veel sneller van de vlooien af. 

Slechts 5% van de vlooienplaag zit op je huisdier: de eitjes, larven en poppen komen in de omgeving terecht.

Daarnaast zul je ook de vlooien op het dier moeten bestrijden, dit kan bijvoorbeeld met Anti-Ongediertespray. Deze spray is speciaal geschikt voor konijnen, knagers, fretten en vogels en werkt tegen vlooien, luizen en mijten. Voor fretten is er nog een andere optie, namelijk een pipet COMBOtec kat. Deze pipet is ook geregistreerd voor fretten en veilig bij fretten van 6 maanden en ouder te gebruiken. Het voordeel is dat deze pipet ook de ontwikkeling van nieuwe vlooien in de omgeving aanpakt.

Let op: 

  • Gebruik niet zomaar vlooienproducten voor honden of katten op je dier; sommige werkzame stoffen kunnen dodelijk zijn voor konijn en knager!
  • Vergeet niet om andere huisdieren te behandelen, anders kunnen die ervoor zorgen dat het vlooienprobleem in stand gehouden wordt. 

 

Vlooien zijn erg hardnekkig. Verwacht dus niet dat je binnen een week van het probleem af bent. Je zult meerdere malen je huisdieren én de omgeving moeten behandelen om helemaal van de vlooien af te komen.