hond in tuin met hoog gras

Bij jouw hond teken voorkomen? Ontdek hier 5 praktische tips

Waarom is het voorkomen van teken bij je hond belangrijk?
Het antwoord op deze vraag is kort: Honden kunnen ziek worden van een tekenbeet.
Omdat je je hond gezond wil houden en beschermen tegen bijvoorbeeld de ziekte van Lyme of andere tekenbeetziekten is het belangrijk te weten hoe je een optimale bescherming kunt bieden. Naast het preventief behandelen van je huisdier met een anti-tekenmiddel, kun je ook in de tuin, tijdens een wandeling, of op vakantie maatregelen nemen die helpen om teken bij je hond te voorkomen.

Tip 1: Bescherm je hond tegen teken door preventief te behandelen

Eén van de effectiefste manieren om bij je hond teken te voorkomen is een preventieve behandeling. Omdat teken op veel verschillende plaatsen aanwezig zijn en je niet altijd invloed hebt op de plek waar je hond loopt of gaat liggen, kun je door een tekenband om te doen of te behandelen met een pipet bescherming bieden tegen teken die op je huisdier terecht komen.
Een voorbeeld van een tekenband is Beaphar Canishield®. Daarnaast zijn er ook pipetten zoals Beaphar ProtecTix®; deze hebben zowel een dodende als afwerende werking tegen teken.

Tip 2: Aanpassingen in je tuin helpen om bij je hond teken te voorkomen

Vaak wordt gedacht dat teken uitsluitend in het bos leven. Dit klopt niet. Ook in je tuin kunnen er teken aanwezig zijn en ligt een besmetting op de loer. Teken bevinden zich onder andere op (hogere) grassen, struiken of tussen dode bladeren. Wanneer een hond voorbijkomt of gaat liggen op een plek waar teken zijn, grijpen ze zich vast aan de vacht.

Aanpassingen in je tuin kunnen helpen het risico op een besmetting te verminderen. Zorg ervoor dat op de plekken waar je hond vaak komt, de bladeren zijn opgeruimd en het gras kort gemaaid is om teken bij je hond te voorkomen. Wanneer dit mogelijk is, kun je een stuk in je tuin afzetten voor je hond, waarbij je ervoor zorgt dat er geen struiken of hogere gewassen zijn.

Tip 3: Wat kun je doen om teken te voorkomen tijdens een wandeling?

Wanneer je je hond gaat uitlaten of erop uit trekt voor een wandeling in de natuur kun je de kans op een tekenbeet verminderen door de rekening te houden met het volgende:

  • Blijf tijdens je wandeling op het pad en vermijdt dat je hond de struiken inloopt. Bij hoge gewassen is de kans op aanwezige teken groter
  • Doe een tekencheck wanneer je thuiskomt.  Als je de eventueel opgelopen teken weghaalt bij je hond kun je voorkomen dat ze zich aanhechten
  • Controleer of het gebied waar je heen gaat met je hond, of waar je woont, bekend staat als een gebied waar veel teken voor komen. Op tekenradar.nl kun je dit controleren. In tekenrijke gebieden is het verstandig om je hond preventief te beschermen (zie tip 1)

 

Tip 4: Zorg ervoor dat je weet hoe je teken bij je hond moet verwijderen

Wanneer je een teek ziet op je hond is het belangrijk ervoor te zorgen dat deze zo snel mogelijk weggehaald wordt. Net na een wandeling kan een teek nog over je hond lopen, op zoek naar een plek om zich aan te hechten. Soms merk je een teek pas op wanneer deze al bezig is een bloedmaaltijd te nemen. In beide gevallen geldt: haal de teek direct weg. Hoe je dit het beste kunt doen lees je in het artikel: Teek verwijderen bij je hond: zo doe je dat!

Tip 5: Voorkom teken bij je hond wanneer je op reis bent

Hoe leuk is het om samen met je hond op reis te gaan? Mooie plekken ontdekken tijdens wandelingen in de natuur. Maar ook hier geldt dat een goede voorbereiding kan helpen om bij je hond teken te voorkomen. Bossen en duinen, maar ook heide staan bekend als gebieden waar veel teken voor komen. Laten dit nu ook vaak plekken zijn, die je reis bijzonder maken. Dus ook voor op reis geldt het advies om je dieren te beschermen door middel van een preventieve behandeling en om na een wandeling je hond een goede check te geven en eventuele teken direct te verwijderen.

Naast deze punten zijn er nog meer zaken waar je rekening kunt houden op vakantie met je hond, verdere tips lees je hier. Dit zorgt ervoor dat je zorgeloos kunt genieten van je vakantie.

ProtecTix full width banner 1140x480px

Parasieten de baas, dankzij de ultieme bescherming

Beaphar ProtecTix® is een snelwerkende spot-on die honden tot wel 4 weken bescherming biedt tegen een groot aantal soorten parasieten.

Meer informatie