oorontsteking hond controleren

Oorontsteking hond: hoe herken je het en wat kun je doen?

Oorontsteking komt bij honden vaak voor en zorgt voor jeuk en pijn bij je hond. Heel vervelend en natuurlijk wil je je hond zo snel en goed mogelijk helpen. Maar hoe herken je een oorontsteking, wat kun je eraan doen en hoe is een oorontsteking bij je hond in de toekomst te voorkomen?

Symptomen oorontsteking hond

Een oorontsteking is vaak goed te herkennen. Door de irritatie en jeuk gaat je hond zich namelijk vaak anders gedragen. De volgende symptomen kunnen wijzen op een oorontsteking bij je hond:

  • Veel aan de oren krabben
  • Over de grond/ langs meubels schuren met de kop
  • Flapperen met de oren of schudden met de kop
  • Piepen bij het aanraken van de oren
  • Schuin houden van de kop met het pijnlijke oor naar beneden
  • Stinkende oren
  • Het oor ziet erg rood en kan warmer aanvoelen dan anders
  • Veel oorsmeer of pus zichtbaar

 

Denk je dat jouw hond een oorontsteking heeft? Raadpleeg dan altijd even je dierenarts zodat er indien nodig tijdig behandeld kan worden. Door de oorzaak ook meteen goed aan te pakken voorkom je dat de oorontsteking chronisch en veel lastiger te behandelen wordt.

Hoe wordt een oorontsteking behandeld?

Tijdens het dierenartsbezoek zal de dierenarts de gehoorgang van je hond bekijken met een otoscoop. Hiermee is het mogelijk om diep in de gehoorgang te kijken en te beoordelen of er bijvoorbeeld een grasaar aanwezig is, of er sprake is van oormijt en hoe de gehoorgang en het trommelvlies eruit zien. 

Aanvullend kan het zijn dat er wat oorsmeer wordt onderzocht op mijten, gisten of bacteriën of dat verder onderzoek wordt gedaan naar een mogelijke allergie. Zo kan er bijvoorbeeld een eliminatiedieet worden voorgesteld als gedacht wordt dat een voedingsallergie de oorzaak is. 

Is er sprake van een grasaar of ander vreemd voorwerp dan zal je dierenarts dit zo snel mogelijk willen verwijderen. Gaat het om oormijt dan is die goed te behandelen met een oorzalf of pipet voor in de nek. Zijn bacteriën of gisten de oorzaak dan wordt er behandeld met een medicinale oorzalf. Meestal is het probleem na behandeling verholpen. 

Mocht de oorontsteking bij je hond toch terugkomen raadpleeg dan opnieuw je dierenarts. Het kan zijn dat er niet lang genoeg of diep genoeg gezalfd is, dat er een andere zalf nodig is of dat er toch een achterliggende voedsel- of omgevingsallergie aan ten grondslag ligt. Het is dan heel belangrijk om de allergie ook goed aan te pakken, anders blijft de oorontsteking terug komen. 

Hoe kun je een oorontsteking bij je hond voorkomen?

Het is niet altijd te voorkomen dat je hond een oorontsteking krijgt, maar er zijn wel wat dingen die je kunt doen om het risico te verkleinen:

  • Heeft je hond een oorontsteking, zorg dan dat je de zalf ruim en diep genoeg in het oor aanbrengt en maak de kuur af! Te snel stoppen kan ervoor zorgen dat de ontsteking niet helemaal goed over is en je hond direct weer ergere klachten krijgt. 
  • Reinig het oor regelmatig met een goede oorreiniger, zeker als je een hond hebt die veel last heeft van oorsmeer (dit is ook een ideale omgeving voor oormijt) of gevoelig is voor oorontsteking. De oorschelp kun je schoonmaken met Dierendoekjes Ogen & Oren
  • Kom niet met wattenstaafjes in het oor!
  • Maak oren na zwemmen of wassen goed droog en gebruik eventueel een reiniger om ze goed schoon te maken.