controle ontstoken oog hond

Ontstoken oog hond; hoe herkennen en wat te doen

Het ene dier is er gevoeliger voor dan het andere, maar vrijwel iedere hond krijgt er wel een keer mee te maken, een ontstoken oog. En net zoals bij jezelf is dit vervelend voor je hond. In de meeste gevallen komt je hond er met een beetje hulp binnen niet al te lange tijd van af, maar wanneer de klachten aanhouden is het belangrijk om hulp in te schakelen.
 

Hoe herken je een ontstoken oog bij je hond?

Ontstekingen van de ogen veroorzaken vaak jeuk. Als gevolg hiervan gaat een hond vaak knijpen of knipperen met zijn ogen om de slijmerige substantie die vaak aanwezig is van het netvlies af te vegen. Wat je ook vaak ziet is dat een hond met zijn poot probeert langs zijn oog te wrijven en zo probeert de irritatie te verminderen.

Wanneer je veel tranen of slijm in de ooghoeken ziet of wanneer de ogen troebel worden is dit vaak een duidelijke aanwijzing voor een ontstoken oog bij je hond. Oogleden en de slijmvliezen bij de ogen kunnen rood worden en opzwellen en in sommige gevallen raken de ogen “dichtgeplakt”.
 

Oorzaken van oogontstekingen bij de hond

Vaak ontstaat een oogontsteking door vuil. Omdat honden die buiten zijn vaak op onderzoek uitgaan, kan het gebeuren dat er zand, gras of kleine takjes het oog raken. Normaal zal door te knipperen het oog schoon blijven, maar wanneer er iets blijft zitten kan er toch een irritatie of kleine ontsteking ontstaan. Net als mensen kunnen honden allergisch zijn voor pollen en stuifmeel, waardoor in het hooikoortsseizoen ook bij honden klachten voor komen. Je hond kan ook een bacterie of virus hebben opgelopen, die ontstoken ogen veroorzaakt.
 

Wat te doen bij een ontstoken oog van je hond?

Wanneer je een ontstoken oog bij je hond opmerkt, kun je het gebied rond het oog in ieder geval schoonmaken. Dit kan op verschillende manieren door bijvoorbeeld gekookt en afgekoeld water te gebruiken, of door gebruik te maken van Dierendoekjes.

Wanneer de ogen en of oogleden er geïrriteerd uitzien kan je hond vaak wel wat extra hulp gebruiken. Met Oogzalf verzorg je de droge en geïrriteerde ogen. Oogzalf bevat vitamine A en helpt om stof en vuil op natuurlijke wijze uit het oog te verwijderen. In de meeste gevallen zul je dan snel verbetering zien. Mochten de klachten onverhoopt na 2 dagen nog niet minder zijn, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen.
 

Hoe voorkom je een ontstoken oog bij je hond?

In veel gevallen heeft je hond gewoon een beetje pech wanneer ze een een ontstoken oog oplopen. Toch zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om de kans hierop wat te verminderen.

Houd bij honden met lange haren de haren rond de oogleden kort. Dit voorkomt dat haren en daarmee vuil in de ogen terecht komt. Wanneer je hond in de modder heeft gespeeld, is het ook belangrijk het gebied rond de ogen even schoon te maken. Kortom een goede hygiëne zal de kans op een ontstoken oog bij je hond verminderen.

Wanneer je merkt dat jouw hond met enige regelmaat ontstoken ogen heeft, kun je preventief Beaphar Oogdruppels gebruiken. Twee keer per week toedienen zorgt voor een optimale werking van het schoonmaakmechanisme van de ogen, zodat eventueel vuil snel wordt afgevoerd en de kans op irritaties kleiner wordt.