Konijn benodigdheden

Konijnen benodigdheden, de checklist

Gefeliciteerd met je nieuwe (aanstaande) gezinslid. Een konijn als huisdier is heel erg leuk. Uiteraard houd je deze groepsdieren samen met een ander konijnenvriendje. Je bereidt je goed voor op de komst en je hebt ook allerlei spulletjes nodig. Soms is het lastig bepalen wat je nodig hebt. Wij helpen je graag op weg: download en/of print hier  de lijst met konijnen benodigdheden, een handige checklist.

Konijnen benodigdheden: Gezondheid/Apotheek

  • Anti-Myiasis 
    Het is verstandig om konijnen die buiten zitten tussen april en november maandelijks te behandelen tegen Myiasis (madenziekte). Het product Anti-Myiasis werkt tegen de eitjes en maden van de blauwgroene bromvlieg. Meer weten over Myiasis? Lees dan ons artikel: Hoe kan ik mijn konijn tegen Myiasis beschermen? 
     
  • Anti-Schimmel
    Anti-Schimmel voor gebruik bij schimmelaandoeningen, zoals ringworm. 
     
  • Anti-Schurft  
    Anti-Schurft voor gebruik bij schurft. Veel eigenaren (her)kennen het verschil tussen schimmel en schurft niet, toch zijn ze wel te onderscheiden. Ontdek in ons artikel 'Hoe kan ik het verschil zien tussen schurft en schimmel?' de verschillen.
     
  • Anti-Ongediertespray 
    Anti-Ongediertespray werkt 2 weken tegen vlooien, mijten en luizen bij konijnen.
     
  • Anti-Parasiet  
    Om je konijn vrij te houden van parasieten kun je ook voor Anti-Parasiet kiezen. Het is werkzaam tegen spoel- en zweepwormen, mijten en luizen.

 

Konijn vlooien
  • Thermometer
    De lichaamstemperatuur geeft je veel informatie over de gezondheid van je konijn. De normale temperatuur ligt tussen de 38 en 39,5oC. Per konijn kan er wat verschil in zitten. Het is goed om van je konijn te weten wat zijn temperatuur is op het moment dat hij gezond is. 
     
  • EHBO setje
    Uiteraard ga je bij ernstige verwondingen naar een dierenarts. Maar een EHBO setje kan wel handig zijn om de eerste kleine ongelukjes of wondjes te behandelen. 
     
  • Wondzalf  of wondspray
    Wondzalf of wondspray bevordert het huidherstel. De wondzalf bevat honing, de wondspray bevat propolis wat ook afkomstig is van bijen. Beide staan bekend om hun positieve invloed op het huidherstel. 
     
  • Oogzalf 
    Oogzalf is i​​​​​​deaal om de ogen van je huisdier te verzorgen als ze daar een beetje last van hebben. Schakel bij twijfel ook altijd een dierenarts in. 

 

Konijnen benodigdheden: Training

  • RabbitComfort®  geeft konijnen een veilig gevoel in stressvolle situaties
    Een konijn is van nature een prooidier en stressgevoelig. In stressvolle situaties zijn ze schrikachtig en komt hun instinct naar boven: vluchten. 

    Een verhuizing, nieuw verblijf, nieuwe geluiden, wellicht zelfs nieuwe huisgenoten is best een stressvolle ervaring voor een konijn. Stel je konijn gerust met RabbitComfort®. Dit product bevat geruststellende feromonen. Om meer te leren over feromonen en de werking bekijk je onze RabbitComfort® pagina.  
     
  • Clicker (bekende trainingsmethode van dierentrainers)
    Een konijn trainen? Jazeker dat kan heel goed. Konijnen vinden het heel erg leuk om iets samen te doen. Er bestaan zelfs speciale spellen voor konijnen. Vraag er naar bij je dierenspeciaalzaak en zoek op internet eens naar filmpjes van dierentrainers. Er zijn diverse filmpjes beschikbaar die laten zien hoe je jouw konijn grappige trucjes kunt leren die hij met plezier voor je doet voor een beloning.  
     
  •  Knabbelsticks als beloning 
    Om je konijn te belonen tijdens de training kun je zijn eigen smakelijke Care+ brokjes gebruiken, maar je kunt natuurlijk ook een speciale traktatie als een knabbelstick geven. 

 

Konijnen benodigdheden: In en om het huis

  • Verblijf/hok
    Een veilige plek om te wonen, dat willen jouw konijnen heel graag.Gaan jouw konijnen binnen of buiten wonen? En waar ga je het verblijf neerzetten? Hoe groot zijn jou konijnen? Allemaal vragen die belangrijk zijn om te beantwoorden voordat je op pad gaat voor een goed verblijf. Jouw konijnen moeten lekker languit kunnen liggen in hun verblijf, en natuurlijk ook een schuilmogelijkheid hebben. Laat je goed informeren bij de dierenspeciaalzaak wat zou passen bij jouw konijnen en de huisvesting. 
     
  • Slaapplaats/mandje
    Konijnen vinden het vaak heerlijk om in een mandje te liggen. Uiteraard heeft elk konijn zijn eigen voorkeur, informeer bij jouw dierenspeciaalzaak naar de verschillende soorten en maten. 
     
  • Bodembedekking
    Er zijn verschillende soorten bodembedekking mogelijk. Om jouw konijn zindelijk te maken  kun je ervoor kiezen om een andere bodembedekking in zijn toilet te doen dan in de rest van het verblijf. Konijnen zijn gevoelig voor stof, dus houd daar rekening mee in je keuze. Tevens is klontvormende bodembedekking misschien handig voor jou, maar als je konijn hier wat van eet kan het grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Bepaal je persoonlijke voorkeur en laat je informeren in de winkel. 
     
  • Buitenren
    Konijnen leggen grote afstanden af in de natuur. Alleen een hok is niet voldoende. Zorg ervoor dat je ook een goede (buiten)ren hebt en dat je konijn dagelijks lekker rond kan rennen. Let op konijnen zijn uitstekende springers en gravers, dus laat je niet verrassen. 
     
  • Speelgoed / knaagmateriaal 
    Konijnen zijn actief. Om hun tanden in goede conditie te houden knagen ze graag. Jij kunt jouw konijnen heel blij maken door ze te voorzien van speelgoed en knaagmateriaal. Daarbij komt dan dat ze ook beter van de spullen afblijven, waarvan je liever niet hebt dat ze eraan knagen.
     
Konijn voeding

  • Care+ voeding (hooi en brokjes) 
    Voeding is heel belangrijk voor de gezondheid van je konijnen. De basis is goed kwalitatief hooi, wat ze onbeperkt mogen eten. Timothy-hooi heeft een extra hoog ruwvezelgehalte, dit bevordert de tandslijtage en een goede spijsvertering. Daarnaast bevat het een gunstige verhouding tussen calcium en fosfor wat weer goed is om urinewegproblemen bij konijnen te voorkomen.

    Daarnaast geef je jouw konijnen goede brokjes die ervoor zorgen dat jouw konijnen alle vitaminen en mineralen binnen krijgen die ze nodig hebben. Bij Beaphar Care+ voeding bevat elk brokje dezelfde samenstelling, zo voorkom je dat jouw konijnen alleen het lekkers eruit halen. Supergezond dus en…. je zult versteld staan van hoe lekker ze deze brokjes vinden. 
     
  • Voer- en drinkbak/drinkfles
    Elke dag een afgemeten hoeveelheid brokjes, onbeperkt hooi en vers drinkwater. Informeer in de winkel naar de verschillende voer- en drinkbakken. Of kies jij liever voor een drinkfles? 
     
  • Bewaarton voor voer
    Om de brokjes lekker vers te houden en de kwaliteit van de brokjes goed te bewaren is het belangrijk om ze luchtdicht, donker en op kamertemperatuur te bewaren. Een voerton kan je helpen om ze goed te bewaren. Maak na elke verpakking wel de voerton even goed schoon met water en zeep, of ze de brokjes met verpakking en al in de voerton. 
     
  • Schoonmaakproducten en Geurstop
    Ongelukjes gebeuren wel eens. Om het daarna goed te reinigen kun je Geurweg en Vlekweg gebruiken. Om het verblijf goed schoon te maken gebruik je de Multi-Reiniger. Wil je bij het konijnen toilet een frisse geur behouden? Probeer dan eens Geurstop.

 

Konijnen benodigdheden: Samen op pad

  • Transportbox/Reismandje
    Je ontkomt er niet aan om af en toe je konijn mee te nemen, hoewel dat veel stress oplevert, Een transportbox/reismandje is heel veilig om je konijn in te vervoeren. En als je dan regelmatig dit mandje ook nog eens betrekt in je training, dan zal je konijn er vast op zijn gemak in huppelen als het nodig is. Je kunt het reismandje 15minuten voordat je vertrekt insprayen met Beaphar RabbitComfortspray. Dit zorgt ervoor dat jouw konijn het mandje ervaart als een veilige omgeving, dat prettig is om in te verblijven. Hier help je jouw konijn enorm mee.  
     
  • Tuigje
    Sommige mensen nemen hun konijn graag ergens mee naartoe. Dit gaat uiteraard niet zomaar. Konijnen zijn erg stressgevoelig, dus moet je ze hier langzaam aan laten wennen. Het kan voor konijnen erg ongemakkelijk zijn om in onbekende situaties te komen. Mocht je op pad gaan dan is een speciaal konijnentuigje aan te raden. Als je konijn dan toch ergens van schrikt en wil vluchten dan heb je hem weer sneller veilig bij je. Ook aan het tuigje moet een konijn wennen. Dus het vergt behoorlijk wat voorbereiding, tijd en training voordat jullie echt samen op pad kunnen. 

 

Konijnen benodigdheden: Verzorging

  • Nagelknipper
    Nagelverzorging hoort er ook bij. Zorg dat je een nagelknippertje hebt. Gebruik geen nagelschaartje zoals die van mensen. Vind je het moeilijk of spannend? Vraag dan de dierenarts of een konijnentrimmer om hulp.
     
  • Borstel
    Afhankelijk van de vacht van je konijn moet je deze regelmatig verzorgen. Het kan zijn dat je konijn even moet wennen aan de vachtverzorging, maar met wat geduld en beloning gaat het jullie vast lukken. Wist je dat er ook speciale konijnentrimmers bestaan? Mocht je er niet uit komen kun je daar ook altijd terecht voor hulp en goed advies.
     
  • Knaagdiershampoo 
    Als je konijn wat dunne ontlasting heeft is het belangrijk dit goed te verwijderen in verband met de kans op Myiasis. Als je jouw konijn wilt wassen gebruik dan wel een speciale knaagdiershampoo die is afgestemd op de gevoelige huid van jouw konijn. 

 

Vergeet niet!

Om samen met jouw konijnen te genieten. Met deze checklist ben jij op en top voorbereid op de komst en gaan jullie een heerlijke tijd tegemoet. Heel veel plezier! 
 

De konijnen benodigdheden checklist is ook in een handig formaat te downloaden en/of printen
Download