Je hond hijgt veel; wat kan er aan de hand zijn?

Je hond hijgt veel; waarom doet hij dat?

De voornaamste functie van hijgen van de hond is het reguleren van de lichaamstemperatuur. Toch kan hijgen ook andere oorzaken hebben. Als je merkt dat je hond veel hijgt is het goed om proberen te achterhalen wat hiervan de oorzaak is. Het kan te maken hebben met de gezondheid van het dier, maar ook door stress kan een hond meer gaan hijgen.

Een hond hijgt veel bij warm weer

Wanneer de lichaamstemperatuur van mensen oploopt gaan we zweten om af te koelen. In tegenstelling tot mensen kan een hond niet zweten. Door te hijgen kan een hond zijn lichaamstemperatuur reguleren. Bij warme weersomstandigheden of vlak na een forse lichaamsinspanning is het dus heel normaal wanneer je hond veel hijgt. Wanneer het hijgen door temperatuur of inspanning wordt veroorzaakt kun je je hond helpen door hem op een koele vloer te laten liggen en even met rust te laten, zodat hij kan afkoelen. In de dierenspeciaalzaak zijn ook speciale koelmatten of koelvesten verkrijgbaar.

Medische oorzaken voor veel hijgen

Een hond hijgt soms veel bij pijn of ziekte. Wanneer een hond ziek is of veel pijn heeft zijn er meestal wel meer signalen waaraan je kunt afleiden of er iets mis is. Kijk daarom ook goed of je hond goed eet en drinkt, goed beweegt en net zoveel conditie heeft als anders. Als dat het geval is heeft het hijgen waarschijnlijk niet te maken met een medische oorzaak. Bij twijfel kun je het beste je dierenarts raadplegen.

Ook stress kan ervoor zorgen dat een hond veel hijgt

Wanneer je hond veel hijgt en dit gepaard gaat met signalen zoals een gespannen lichaamshouding of wegkruipen, kan stress een oorzaak zijn van het hijgen. Dit soort gedrag kan onder andere voorkomen bij dierenartsbezoek, vuurwerkangst, tijdens reizen, maar ook wanneer het contact met andere honden voor jouw hond spannend is. Let daarom goed op bij welke omstandigheden je hond het afwijkende gedrag vertoont. Je hond hijgt veel en je vermoedt dat dit te maken heeft met stress? Met feromonen kun je hulp bieden aan je hond. Deze zorgen ervoor dat je hond zich meer op zijn gemak voelt. Hierdoor zal een hond dus minder makkelijk hijgen. Bekijk de Beaphar CaniComfort producten om te kijken welk product het meest geschikt is voor jouw hond om het hijgen bij stress te helpen verminderen.